Още веднъж честита 2017-а година, скъпи читатели! Нека е интересна, предизвикателна, пълна с чудесни възможности за развитие. Поне част от тези възможности трябва да си ги създадем сами – от екипа на списанието ще се постараем да допринесем за това. Вместо дълбокомъдрени слова за бъдещето, решихме да дадем думата на нашите отговорници по рубрики, които да ви споделят впечатленията си от изминалата година и може би някои свои очаквания за настоящата. Този кратък обзор на натвореното в ShadowDance през 2016-а е и хубав повод да си наваксате с някои пропуснати текстове (ако има такива). Приятно четене!


Рубрика „Книги“

От литературна гледна точка годината в ShadowDance беше определено интересна. Ревютата, които заслужават споменаване, са твърде много (имаме публикувани над 70 материала), но все пак ще си позволя да очертая няколко хубави тенденции.

На първо място, отчетохме една силна за българската фантастика година с рецензии на Писъци, Ламя ЕООД, Последната територия и Другият сън. Успяхме да изревюираме една немалка част от номираните за Небюла романи (макар и с някои да позакъсняхме): UprootedThe Fifth Season, The Grace of KingsBarsk: The Elephants’ GraveyardUpdraft; тази година ще се постараем отново. Уви, писахме само за една книга на Самюъл Дилейни, но се надяваме траекторията да е растяща. За сметка на това, на страниците ни се събраха чудесно количество рецензии на високо оценени книги от автори жени: Робин Хоб, София Саматар, Патриша Маккилип, Н. К. Джемисин са само част от тях, а да не забравяме също мини-поредицата за Илона Андрюс, подхваната през 2015-а от Matrim и през 2016-а продължена от Xellos, както и рецензията за испанските авторки на фантастика.

Писахме и доста ревюта на хорър книги, сред които още няколко сборника, страхотната новела Слейд Хаус на Дейвид Мичъл и българският превод на класическия готически роман Монахът. За почитателите на Толкин годината също се оказа хубава, както може да се види в двете ни ревюта, посветени на него – едното биографично, а другото приказно-епистоларно. Двете ревюирани през миналата година книги, които аз пък определено съм решил да прочета през тази, са: Луна на Иън Макдоналд и The Traitor Baru Cormorant на Сет Дикинсън. Кои са вашите? Също така, кои заглавия (предстоящи и вече издадени) бихте искали да видите в ShadowDance през 2017-а? Готвим ви много изненади, включително поне една нова класация (дотогава бихте могли да си отмятате списъка с непрочетени фентъзи поредици) и още повече полемика, но вие все пак ни пожелайте своя любим и все още ненаписан материал в коментарите!

Random


Рубрика „Филми“

2016 година беше година на разцвет за филмовата рубрика. На първо място, колкото и да не ни се вярваше в един момент, постигнахме целта си да ревюираме всички филми, получили номинация за Оскар в някоя от основните категории. Надяваме се това да е първото издание на многогодишна традиция.

Jen, от своя страна, продължи личната си традиция да ни дарява с великолепни задълбочени статии, разказващи ти са всички неща, които не си забелязал в някой филм, този път – Завръщането. От Vivian получихме страхотен профил на Кристофър Нолън, от който да ти се прииска да гледаш отново всичките му творения, а Moridin сътвори един искрен евъргрийн за Лабиринт, чието четене е направо терапевтично предвид тъжния си повод.

Извън тези забележителни статии, авторите в рубриката сътвориха десетки ревюта за огромно разнообразие от кино продукции. Имаше анимации, имаше безизвестно кино, имаше неподправена научна фантастика и европейско фентъзи. Случи се Warcraft. Изсипаха се всичките супергерои. Ама съвсем всичките. Поговорихме си за Rogue One. От пепелта на молските пуканки се зароди отрядът КОМА, който да ревюира определени филми с добро настроение вместо с очи, скрити зад дланта на отчаянието. Имахме ревю дори на Саламена фиеста!

През 2017 г. се надяваме да продължим добрите си практики от 2016 г. и най-накрая да осъществим идеите си да пишем за по-стари филми, били те култови класики, неизвестни независими продукции или поляризиращи ленти. Възгласи от публиката за какво ѝ се чете току-виж доставили искрата, нужна за осъществяването на някоя от тези поредици текстове.

Intery


Рубрика „Сериали“

2016 г. беше благосклонна към рубриката – започнахме ударно с класацията Фантастичните сериали, които не бива да пропускате, а последният месец от годината мина под наслова на Топ 15 нефантастични сериали. Но не се подлъгвайте от заглавието на последната ни класация – за изминалата година близо 80% от материалите в рубриката бяха посветени на любимите ни фантастични жанрове! В това отношение сериозно успя да допринесе колегата Trip, на когото дължим най-хардкор фантастиките: The Expanse, Killjoys, Dark Matter.

Очаквано, ежегодната сензация Игра на тронове получи най-много на брой ревюта, тъй като споделяхме впечатленията си след всеки епизод от шести сезон. А през есента на телевизионния хоризонт изгря една нова звезда, която също нямаше как да пропуснем: Западен свят. Само една седмица преди сборното ревю, което написахме за него, най-продуктивният автор в рубриката, Dr. Horrible, ни поднесе и изчерпателен обзорен материал на тема Най-добрите филми и сериали, посветени на Тюдорите. В този януарски студ лятото е само далечен спомен, но няма как да забравим другото голямо заглавие от жегите на 2016 г. – Stranger Things, в което най-оборотният за Shadowdance автор, Ordo Malleus, сипе суперлативи под критичния взор на колегата съревюиращ.

Обещаваме, че през новата 2017 г. ще има още много интересни материали за любимите сериали! И не забравяйте да коментирате за кои заглавия бихте се радвали да прочетете наше дълбокомислено ревю, може и да ви изненадаме приятно.

Killua


Рубрика „Игри“

2016 г. беше ужасна в личен план, но по отношение на игрите се оказа повече от благодатна. Благодарение на самоотвержените усилия на колегите Ordo Malleus и Aravala, изпълнихме плана за петилетката и ви представихме 25 материала, което си е не лошо постижение. Личните ми фаворити са Takenoko на Аравала, защото няма какво да се лъжем, всеки иска да си гледа панда вкъщи, Warhammer 40,000 Conquest на Ордо, понеже беше приятна изненада да установя, че още един човек в България харесва играта, и Dream Home от моя милост, понеже си търся собствено жилище, а тя ми даде шанс да си го построя и да победя Морвен на игра с точки :). Ако си падате по различните гледни точки, в началото на 2016 г. двамата с Ордо кръстосахме шпаги по повод една от най-популярните игри по творчеството на Лъвкрафт. На вас оставяме да прецените кой е прав и кой крив. Насред цялата лавина от настолни игри се промъкнаха ревютата на Uncharted 4: A Thief’s End и Rise of the Tomb Raider. Нямаме идея как е станало, и като нищо може да се повтори през 2017 г. При всички положения ще се опитаме да ви зарадваме с разни нови неща (подсказка: едното започва с кла- и завършва на -сация), но нека не разваляме изненадите още от сега. Успешна 2017 г. и коментирайте по-активно, обратната връзка е много важна за нас.

Yan


Рубрика „Комикси“

През изминалата 2016-а рубрика „Комикси“ беше меко казано позанемарена (все пак, можете да прочетете двете рецензии, които се появиха на страниците ни). Това може да ви се стори изключително нелогично, имайки се предвид, че интересът към комиксовите екранизации не просто се задържа, а реално не спира да расте. Защо във време, в което всички говорят за Captain America: Civil War, Batman v Superman, Deadpool и т.н., никой в ShadowDance не пише ревюта за комикси?

Причините са немалко на брой. Някои от тях са лични и касаят биографичните особености на авторите от екипа, а други са част от по-големи световни течения. Смея да кажа, че забелязвам една цялостна тенденция на пренасочване на енергията от страна на комиксовите фенове – не само в нашия сайт, а и в световен мащаб. Хората и общностите, които преди десет (или дори пет!) години обсъждаха какво става на страниците на месечните издания на Marvel и DC, сега говорят основно за филмите и сериалите по комикси. По някакъв начин целият комиксов плам се насочи към екранизациите, и затова малките книжки с рисунки и балончета останаха някъде назад. И това е извънмерно тъжно.

През 2017-та ние от ShadowDance ще положим повече усилия да не бъдем част от тази зловонна тенденция. Годината отново ще изобилства от интересни комиксови екранизации – както на големия екран (Wonder Woman), така и на малкия (The Defenders) и този път ние ще се постараем да ви разкажем повече за рисуваните им първообрази. Ще обърнем внимание и на редица несупергеройски заглавия, които си струват четенето, а сред плановете ни фигурира и ревю на най-великото художествено произведение на всички времена, което по случайност е комикс. Повече – когато му дойде времето!

Dr. Horrible


И всичко останало

Освен в класическите си рубрики, през 2016 се отдадохме и на допълнителни инициативи. Най-сериозната от тях беше платформата за авторски разкази Хипертекст, която създадохме и развиваме в партньорство с колегите от Сборище на трубадури и която вече има две попълнения, а скоро предстоят още. През новата година очаквайте нови разкази, много повече статии на тема творческо писане, както и много интересни събития, които сме ви подготвили във връзка с инициативата.

Годината стана свидетел и на завръщането ни и значително по-сериозния ни ангажимент в българския фантастичен фендъм. Дадохме си сметка, че ни е залипсвал младежкият ентусиазъм, който изпълваше ранните дни на списанието, и че днешните младежи бива да научат малко повече за клубовете, издателствата, феновете и инициативите, които движат и са движели родната фантастика през годините. Започнахме още през пролетта със серия представяния на актьорите на родната фантастична сцена – серия, която смятаме да допълваме и в бъдеще. През есента основни лица от нашия екип, в партньорство с други колеги, организираха и фестивала Дни на фантастичното, който се получи изненадващо добре и между другото даде началото на серия от срещи-дебати за бъдещи инициативи в рамките на фендъма и за подобрения по системата на Националните фантастични награди. ShadowDance даде трибуна на различни гледни точки към тези предизвикателства, а дебатите продължават и през новата година.

Не на последно място, за пръв път от над десетилетие, екипът ни успя да посети и голямата европейска конвенция Еврокон – незабравимо преживяване, което ви представихме подробно, и което ни запали не само да помогнем с всички сили за подобен фестивал на родна земя, но и да обърнем повече внимание на фантастиката като поле на сериозно изследване. Надявам се да успеем да изпълним новата година със задълбочени статии на тази тема. Очаквайте ни 🙂

Moridin