eurocon-1024x170-1

Европейският фантастичен фестивал Еврокон си е едно от най-популярните на родна почва събития в жанра. Тази година конът се проведе в Барселона и в крак с усилията, които напоследък полагаме да допринасяме към развитието на фантастичния фендъм в България, изпратихме цял екип от шадоуденсъри – да гледат и да се учат, както му се вика. Събитието, което беше приютено в Центъра за съвременна култура, беше хем достатъчно голямо, че човек лесно да запълни три дни и да се чуди как да бъде на няколко места едновременно, хем не прекомерно мащабно, за да може бъде обхванато като впечатления сравнително цялостно. Едно е сигурно, преживяването беше вдъхновяващо и полезно, донесе ни приятни спомени и асоциации с далечната вече 2004-а година в Пловдив и ни накара да се надяваме скоро да видим отново нещо подобно в България.

***

20161103_193823Едно нещо бързо ти става ясно в самото начало на фестивал от калибъра на Еврокон 2016 – в организацията му са вложени солидно количество усилия, при това подкрепени сериозно от не една и две институции. Като се почне от намаления за влака, организация на хотели и не на последно място, самото място на провеждането му – CCCB е голям комплекс, с множество зали и пространства за провеждане на културни събития, разположен в самия център на Барселона. „Локейшън! Локейшън! Локейшън!“, както е казал народният поет. Самият град е, разбира се, едно от най-невероятните места на света и на страниците на тази статия ще видите и малки елементи от неговото величие, но според нас всеки трябва рано или късно да го посети и изживее за себе си.

Но да се върнем на кона! Още по време на регистрацията на подземното му ниво попадаш на средно голям базар с фантастични книги, всевъзможни джунджурии, изпълзели от колективното въображение на жанра, щандове на местни малки издателства, организации на фенове от различни страни, фензини, художници и т.н. В продължение на три дни, помежду лекции и панели можеш да се разхождаш из него, евентуално да се разделиш с част от парите си, все едно си отишъл до местния пазар, само че не за домати и краставици, ами примерно за плетен стиймпънк ктхулу с цилиндър и монокъл.

20161104_092842

Кросовърите между Пикачу, Ктхулу и Миниъните бяха веднъж

Освен голямото количество испанска литература на базара, няколко други държави също се бяха приготвили с продукция, а имаше и щанд на няколко кампании за бъдещи локации на фестивали. Французите спечелиха Еврокон 2018, който ще е в град Амиен, а освен с тях, човек можеше да се запознае и с информация за предстоящия Worldcon 2017 в Хелзинки, и кандидатурата за този през 2019 на Дъблин. Освен базара и семинарната програма, имаше сбирки по барове и ресторанти, фантастични филми и голямо пано със Саграда Фамилия в плен на Ктхулу, което всички участници можеха да дорисуват. Усещането определено беше много приятно и надъхваше.

Самата програма започна с официално откриване, в най-голямата зала на културния център, където организаторите и различни представители на подкрепящите институции се изказаха за събитието (направи ни впечатление, че дори представителката на общината се оказа фен на фантастиката). Иън Уотсън пък изнесе малко шоу, развявайки знамето на Еврокон.

След това ни повлече върволица от панели, интервюта и лекции, по време на която често се опитвахме да сме навсякъде. Програмата е дълга, често има по 3-4 събития, които протичат паралелно, на човек му се налага да снове между различни зали в няколко сгради. Разбира се, някои неща са далеч по-интересни или добре организирани от други, но като цяло усещането е, че постоянно нещо се случва и във всеки един момент можеш да научиш нещо интересно, да се запознаеш с вълнуващи хора. Дори и разделяйки се, за да покрием повече лекции, останаха ужасно много и ужасно интересни панели, които не можахме да видим. Засичанията специално между дискусии, в които участваха българските представители, не ни позволиха дори да присъстваме на всички панели на Елена Павлова, с която бяхме заедно на фестивала. Наистина е трудно да се изрази с прости думи какъв брутален FOMO кошмар е една такава конвенция, но както е казал поетът, трябва да приемаме житейските тегоби с усмивка през зъби и тайно да умираме малко по малко всеки ден. Особено драматично беше закъснялото осъзнаване, че сред испаноезичната програма има много силни бисери. В такива моменти човек започва да си мечтае активно за вавилонската рибка на Дъглас Адамс.

За щастие, организаторите се бяха постарали да заснемат всички лекции и на наше и на ваше разположение е този отличен плейлист, който позволява на всеки да се запознае постфактум с изпуснатото. Горещо ви препоръчваме да погледнете по-интересните ви теми, тъй като качеството на много панели беше наистина високо. А от нас оттук и надолу ви очаква един дълъг преразказ на събитията, които успяхме да посетим, с ударения върху най-интересните от тях.

За ваше удобство, ето и кратко съдържание на статията:

  1. Футурулогия и технология
  2. Фантастика и общество
  3. Европа и фантастиката
  4. Брандън Сандерсън и Ричард Морган
  5. Литературни обсъждания
  6. Фантастиката в другите изкуства