131b9b2f-d84b-4274-8787-e1a1d5608388[1]И до ден-днешен първата ни голяма класация, тази за най-добрите фентъзи поредици, продължава да бъде сред най-четените материали в списанието, независимо че минаха над три години от публикуването ѝ.  Още тогава обещахме (свръх оптимистично) да публикуваме и всички заглавия, които номинирахме, но не класирахме сред победителите. Интересът към такава статия се задържа доста силен и във форума, и в коментарите ви,  та след като успяхме да приготвим нещо подобно за научнофантастичните романи, решихме, че е крайно време да се стегнем и да го направим и за фентъзито.

Както обикновено, няколко уговорки. Този материал представя онези предложения на членове от екипа, които не събраха достатъчно подкрепа за финалната десетка. Както и предния път, помолихме всеки да опише с едно изречение поредицата, която е номинирал, с което да ни покаже защо смята, че тя заслужаваше класирането си. Поредиците сме разделили условно по жанрове, за да разкажем малко повече и за теченията във фентъзито (което разбира се си заслужава отделна статия някой хубав ден), към които те принадлежат. Разпределението по този начин е трудна задача, защото много добри произведения не са стриктно ограничени в един поджанр и размиват характеристики на много от тях, така че то трябва да се има предвид по-скоро за ориентир и за по-лесно четене.

big_thumb_c00e9ee58f36774c70a344111c2ca2f4[1]

Надяваме се с този текст да успеем да ви представим някоя непозната за вас поредица, а очакваме да ни предложите и своите любимци в коментарите, както вече сте го правили преди. Тъй като три години не са малко време, позволихме си да предложим на авторите да допълнят и променят своите списъци, където е уместно, но като цяло сме се придържали към първоначалните си номинации. Друга важна вметка е, че целта на тази класация беше да включва единствено фентъзи поредици – не единични романи, и не произволна фантастика. Това уточнение може би дава отговор на въпроса защо някои читатели все така няма да намерят своите любимци из материала – могат обаче да ги потърсят из останалите ни класации.

И така, приятно четене из августовските жеги! Статията влиза идеално с джин и тоник, но и халба медовина ще ви помогне да я оцените подобаващо 🙂

Moridin