Националните фантастични награди 2016 приключиха! Честито на победителите, а на сайта на инициативата можете да видите и крайните резултати, сред които и наградата за цялостен принос за ShadowDance, за която вече писахме. Успех на всички номинирани за Еврокон 2016 през ноември, стискаме палци за поне една българска победа!

NFN2016-500x281[1]

Няма как да не изразим мнение и по противоречията, възникнали в тази надпревара. Автори от ShadowDance помагаха, макар и скромно и спорадично, в организацията на наградите. Работата е трудоемка и изисква участие и замисляне – по какви правила да работи платформата, как да се отсеят валидните номинации, как да се ограничат злоупотребите. Тези въпроси не са в общността от вчера и все още не са решени по най-добрия начин. Но начинът да се решат така че всички да са доволни, е единствено в диалога. Докато организацията се критикува отвън и потенциални участници в нея предпочитат да са обидени, тези награди няма да заемат подобаващото си място на най-сериозното събитие в българския фендъм.

Обвинения за организиран вот и за еднолични решения са особено безсмислени в ситуация, в която фактите са безусловни – който е искал да активизира общностите си и да рекламира наградите, и който е искал да участва във взимането на решения, свободно е можел да го направи. Всяка общност бе поканена да излъчи двама представители. В никакъв случай не може да става дума за някакъв кабал от няколко човека, от които зависи всичко. Не смятаме, че е редно да се държи отговорност, когато не си участвал в процеса, не си си правил труда да четеш кореспонденцията и след това си бил изненадан от някакви взети решения.

Не смятаме за особено рационални и обвиненията, че организаторите печелят или „си самораздават“ наградите. Това е по-скоро страничен ефект и естествено следствие от абдикацията на повече хора от участие в организацията и съответното липсата на усилия по популяризиране от тяхна страна. С доста ограниченото количество активни деятели на фантастичното в България, няма как те да не бъдат едновременно организиращи, гласуващи и номинирани, и в това няма нито нещо лошо, нито нещо странно. Такова обвинение би могло да се отправи единствено ако отправящият го е готов сам да си даде отвод от номинациите си, оставайки организатор. Но ако всички направят това, вероятно няма да има награди. В крайна сметка затова и вотът е изтеглен към феновете, а не към жури, излъчено от организациите.

За да не бъдем разбрани погрешно, и тази, и миналата година, наградите наистина имаха проблеми. Много от тях са причинени от хроничен недостиг на време и на помощници. Както вече уточнихме, некоректно е да се обвиняват организаторите за това, че никой не си е мръднал пръста да им помогне, и че нещо не е станало навреме. Друг сериозен проблем беше лошата дефиниция на правилата за участие и нашата позиция е, че не е добра идея правилата да се интерпретират в движение и от това да зависи допускането или оттеглянето на номинации. Същевременно тъй като не сме дали глас при обсъждането, не си позволяваме да критикуваме това пост-фактум. Но със сигурност е по-разумно да се допуснат номинации, за които правилата са неясни, и да се прецизира на следващата година. Все пак не си раздаваме злато и акции. Проблем беше и слабата популярност и слабите усилия за реклама – като разбира се за това са отговорни и самите общности, а не толкова организаторите. Основната ябълка на раздора – дали е по-добре да има тясно сито на гласуващите, за да не се злоупотребява с гласове на „приятели и роднини“, или пък е по-добре всеки да може да гласува лесно, за да стимулираме участие и да няма обвинения в елитарност – и тази година продължи да разделя общността. В тази връзка има различни решения, които ще опишем по-подробно в някой по-добър момент.

Само че проблеми като тези определено не заслужават откровено злобните и грозни нападки и бойкотите, които за поредна година се изсипват върху организаторите. Смятаме, че клубове, списания и творци с изградено име сред феновете и с влиятелно мнение следва да използват репутацията си, за да предлагат решения и да търсят път напред, а не да помпат его, като настройват симпатизанти срещу наградите. При това прогресът от миналата година е очевиден – регистрацията стана много по-лесна, беше създаден изключително добър и функционален сайт, оперативността беше доста по-висока.

photovisi-download

Както знаете, в ShadowDance посветихме това лято на инициативата си да представим различните проявления на българския фендъм. Истински вярваме, че фантастиката има бъдеще в България и е важно да развиваме връзките между организациите, които я движат напред. Феновете със сигурност ще спечелят повече от разнообразни събития, срещи и дискусии, от теми за разговор, от познанства и в крайна сметка от качествена литература, която да се пише и тук. Смятаме, че най-важната задача пред всички нас, организациите от този фендъм, е да си подадем ръка и да популяризираме жанра заедно.

Националните фантастични награди едва прохождат, но имат точно тази цел. Със сигурност организацията им има много пропуски. Но с малко усилия те могат да се превърнат в ежегодишно заключително събитие на цяла поредица интеракции из фантастичните среди. И за да се случи това, не бива да предпочитаме да сме обидени, да критикуваме, да си вардим егото и да затъваме в нелицеприятни размени на фейсбук постове и статии – а бива да популяризираме заедно инициативата и да я направим по-добра. Това е начинът да се решат всички проблеми с приятелско гласуване, с непредставителност, с неясни правила и с трудна регистрация – валидни проблеми, на които заедно трябва да търсим решение, а не да си обръщаме гръб.

В ShadowDance работим по идеи как всичко това да стане по-добре и ще участваме в бъдещи дискусии по темата, стига основното желание да е конструктивното. В крайна сметка не откриваме топлата вода и колелото. Нека да се обединим около решаване на проблемите, а не около създаването им. Призоваваме всички участници в спора покрай тазгодишното издание да не изпадат в повече словесни атаки. Тъй като се познаваме с повечето от тях, смятаме, че не им приляга да подхождат по този начин. Всички знаем, че е лесно да критикуваш, когато не поемаш отговорност да организираш. Трудното – и по същество най-важното – е да обединим сили и да направим от тези награди модерна платформа за популяризиране на жанра и за завладяване на фантастичния свят! Давайте жить дружно 🙂

kot-leopold_27440192_orig_[1]




Ето и списъкът с победителите от 2016 г. Още веднъж честито!

Любим писател – за цялостен принос

Любимо издателство – за цялостен принос

Любим преводач – за цялостен принос

Любим превод за 2015 г. – за издания от 2015 г.

Любима книга за 2015 г. – за издания от 2015 г.

Любима книга-игра за 2015 г. – за издания от 2015 г.

Любим художник – за цялостен принос

Любим художник за 2015 г. – за художници, представяли свои творби през 2015 г.

Любим комикс – за цялостен принос

Любим комикс за 2015 г. – за издания от 2015 г.

Любима фантастична творба за деца за 2015 г.

Любим дебют за 2015 г. – за дебютни творби (книги или картини), появили се през 2015 г.

Любима компютърна игра за 2015 г. – за заглавия от 2015 г.

  • първо място: Victor Vran – гейм-дизайнери Боян Иванов и Боян Спасов, с 24 гласa
  • второ място: Cluster Six – гейм-дизайнер Божидар Грозданов И Dash Legends – гейм-дизайнер Петър Петров, с по 9 гласа

Любимо визуално представление за 2015 г.

  • първо място: „Как да надебелеем здравословно“ – режисьор Кеворк Асланян, сценаристи Кеворк Асланян и Георги Мерджанов, с 14 гласа
  • второ място: няма номинация
  • трето място: няма номинация

Любимо ролево/ЛАРП събитие за 2015 г. – за събития от 2015 г.

Любимо списание – за цялостен принос

Любимо списание за 2015 г. – за принос през 2015 г.

  • няма номинации

Любим фензин – за цялостен принос

Любим фензин за 2015 г. – за принос през 2015 г.

Любим сайт – за цялостен принос

Любим сайт за 2015 г. – за принос през 2015 г.

Любим популяризатор – за цялостен принос

Любим популяризатор за 2015 г. – за принос през 2015 г.

Гранд-майстор на фантастиката – за цялостен принос и над 20-годишна дейност