ordo-malleus claymore aravala rex yan demandred vivian moridin killua xellos random roland trip intery dr-horrible matrim

Хипердименсионалната бригада на кораба ShadowDance е разнообразна и многочислена. Запознайте се с най-колоритната ѝ част, която понастоящем го развежда из кътчетата на фантастичното.

Всичко започва с…

Yan

Yan е Баш-Създателят на списанието. Той е космат, той е плешив, той може да изпие повече чай от банда руски туристи на българското Черноморие. На пръв поглед прилича на стар металяга и това е един от онези редки случаи, когато външността не лъже! Той е стар металяга! Освен това е пътят, истината и музикалното оформление на легендарните купони на ShadowDance. Той е човекът, преборил Станек, сломил Паолини и изчел де що има българско фентъзи. В свободното си време Yan крои пъклени планове за световно господство, които подлага на продължителни тестове в лабораторна среда (т.е. играе настолни игри).

Техническият редактор

Moridin

Сред най-най-отдавнашните членове на екипа, Moridin е минал през всички възможни роли в него – автор, редактор, организатор, пощенска кутия, PR агент, самозван дизайнер, технически директор и основна черна овца. На неговите пословични забавяния дължим тектоничните паузи между броевете в по-старите епохи на списанието, но честните му сини очи винаги са го спасявали от заслужения гняв на колегите му. Впоследствие животът го поочука и понаучи на ред и порядък. В наши дни Moridin се занимава най-вече с активното преследване на светлото бъдеще на ShadowDance и се е нагърбил с организаторска и техническа работа. Все още списва по някое ревю, но му остава все по-малко време покрай екскурзиите, работата, политиката и разнообразните му занимания из гражданското общество. Освен тях, интересите му включват много четене за икономика, малко разбиране на философия и нула практика в психонавтиката.

И останалите редактори

Random

Random едно време беше най-младият шадоудансър, но малко порасна и приумиците на времето го натовариха с дълъг списък от Важни и Отговорни задачи в списанието (на Random трябва да благодарим, че в момента все така четете списанието, тъй като сред въпросните задачи се откроява съживяването на ShadowDance след дълбокия зимен сън и непрестанното му бутане напред по друмищата на успеха - бел. Moridin). Random чете, мисли и пише много за литература и фантастика. Уви, колкото повече чете и мисли, толкова по-бавно пише. В началото на 2014-а година се заема да разработи литературен клуб за фантастика (където изобретява доктрината на сашокрацията), а след това заедно с Intery и Jen правят кино-клуб на същата тема. Преподава научна фантастика в СУ, опитва се да пише академично за критическа теория, фантастична литература и екология. Професионално се занимава с компютърна лингвистика и изкуствен интелект, интересува се и от изследване на мозъци и човешкото съзнание (включително своите собствени). Засега дипломата му позволява да лекува единствено машини.

Killua

След официалното си включване в списанието Killua моментално се зае да пише, редактира и организира най-мило и неуморно колегите си, които въпреки това я обичат активно – особено откакто тя самата не е чак толкова активна в ръчкането. От бурните ѝ години на любов към японските анимации днес са останали японският (с който работи рядко, но отдадено) и анимациите (холивудските често е ревюирала за списанието). Понякога се зарибява фатално по сериали и поредици и се отдава на дълго отшелничество. Една цяла екскурзия из Гърция прекарва в прочит на "Вихър от мечове", като свидетели твърдят, че веднъж все пак е влязла и в морето. Обича пролетта, добре развитите герои (Спайк!!! Шута!!!), мачча латето, солетите и отскоро – Ева Грийн. В малкото незаето от ShadowDance време зарибява хората по безплатния образователен сайт Khan Academy, превежда манги и ходи на туризъм, за предпочитане возейки се в кола.

Ordo Malleus

Ordo Malleus е представител на вида "кухорого говедо" и носител на всички негови характерни черти – любов към футбола, здравата храна, здравата пиячка и майка си. Неособено вълнуващо стечение на обстоятелствата го довежда и до друга любов, тази към изкуството и особено литературата, която консумира навсякъде, във всякакви количества, качества и пози. Бивш фен на видеогрите, за които намира все по-малко време, бивш фен на тежката музика, която все повече разрежда с неправедни свирни, и бивш идеалист, на когото са му свършили идеалите. В ShadowDance го тачим като човека-материал. Чете като звяр и пише като звяр, за което дежурните редактори го обичат завинаги.

Trip

Trip понастоящем пише и превежда рекламно… копи (смърт за тая дума). Много му се иска да пише и превежда и нещо друго, ама нещото засега няма желание. Помага на Random и armydreamer в Катедрата по англицистика в СУ, където преподават курс по четене на фантастика. Понякога и той чете фантастика. Интересува се и от интерактивна литература, от музика и от това кога ще завърши бакалавър, задавайки си всяка сутрин този въпрос в огледалото, като млад наркоман в началото на клип на пост-метъл банда. Цялостно, много слънчев човек.

Нашите автори

Aravala

Aravala a.k.a Маги, а в някои кръгове и „Баронесата”, е хаотична натура с нецелесъобразно голям брой занимания и един от най-енергичните и инициативни членове на списанието. Страстен почитател на кафето, научнопопулярните лекции и танците. С удоволствие организира събития и инициативи, тормози колегите си непрекъснато да ходят по разни места, които ѝ се струват интересни и решително се захваща с осъществяване на всяка нова идея. През деня може да бъде забелязана в офис обкръжение, но през останалото време чете по пет книги наведнъж или разпалено хвърля зарчета и карти на някоя бордова игра. Лятно време гореспоменатите занимания се допълват от участие по маратони и пътешествия. Основната ѝ цел е да се сдобие с дракон до края на седмицата или в краен случай – началото на следващата.

Roland

Roland е сред най-старите членове на екипа, което не пропуска да напомни всеки път, когато вселената има наглостта да не се върти около него. Професионален цигулар в Америка и псевдо-интелектуалец с претенции за начетеност, той е дегенерирал на стари години от читател в зрител и геймър, но това не му пречи да има мнение за всичко и винаги да е прав. Roland е и първопроходник на идеята, че ShadowDance няма нужда да страни и от LGBT изкуството. В свободното си време обича да вегетира на дивана с халапеньо чипс, бира и комедиен сериал или видеоигра, а от дъжд на вятър дори мигрира до някой театър или киносалон с цел окултуряване. Все още чете и книги и си повтаря, че един ден ще се върне към добрите стари години на агресивна литерация. Така де, ако нямаме недостижими мечти, за какво живеем изобщо?

Matrim

Mat е висок, красив, богат и най-важното – скромен (и едно от четири пак бива, нали?). Има диплома по английска филология и виртуална магистратура по дървена философия. Работи като преводач на вълнуващи творби като свидетелства за съдимост и любовни романи. Интересите му включват фентъзи, фантастика, излежаване с книга в ръка, дребнави заяждания по форуми (особено на тема телевизионни сериали), гледане на въпросните сериали, все повече хокей на лед и все по-малко футбол. Едно време се имаше за металяга, но вече вкусовете му са по-разнообразни и редува Pink Floyd с Ellie Goulding. Особено е горд с това, че ходи на кино веднъж на петилетка. Слуховете, че е пропилял над седемстотин часа в мултиплеър битки в Mass Effect 3 и че малко след това пагубно се е зомбирал с The Witcher 3, въобще не отговарят на истината. Любопитен факт е, че ревютата на Mat почти универсално водят до фаталните зарибявания на Killua.

Demandred

Demandred е също толкоз висок, красив, богат и скромен, доколкото с Matrim споделят общи гени, а е и също толкоз дългогодишен стълб на екипа. Икономист по образование, специализацията му в ShadowDance се простира от класическото черно-бяло кино до апокрифни номинации за Хюго и Небюла с на практика всичко по средата. Особено разчитаме на него за сборници с разкази, драматично непопулярни по родните ширини. Отявлен фен на Л. М. Бюджолд, както и отявлен хейтър на Game of Thrones, Dem редува дълги хиатуси с ударни включвания и често допринася с широки познания в полето на научната фантастика.

Dr. Horrible

Винаги пълен с ентусиазъм, Dr. Horrible е сред най-големите фенове на Черната вдовица, Жената Чудо, Робин Хоб, Джоан Харис, може би най-големият изобщо фен на Санса Старк, а не по-малко и на Катнис Евърдийн. Може би вече усещате накъде бием — Dr. Horrible изобщо пренаписва понятието за фен. Неговите възторжени ревюта на любимите му произведения са сред най-страстните материали в списанието, но дори те бледнеят пред възторга му на живо. Дипломиран психолог и настоящ докторант в областта, на него винаги може да се разчита за интересна и необичайна гледна точка, а понастоящем се е нагърбил и с организацията на комиксовата рубрика. Очакваме велики дела!

Claymore

Claymore е поредният келеш, завършил английска филология поради обич към книгите, без особени идеи какво точно ще прави след това. Съвсем по стереотипному, любовта към литературата (особено в нейните експериментални, странни, фантастични и сюрреалистични проявления) е коморбидна с интерес към критическата теория и философията. Интерес, който все така си остава на етап “Аз ей сега ще почна сериозно да чета, за момента ще гледам клипове по темата в YouTube”. Барабар с това гледа всякакви филми, с еднаква слабост както към самовглъбените/изчанчени независими творби, така и към тъпашките екшъни. Играе компютърни игри и е готов да защитава Bioshock Infinitе с DLC-тата ѝ до гроб, в моментите, в които не се пени за някоя незаслужено неизвестна инди игра като Paratopic. Сегиз-тогиз гледа някой и друг престижен сериал с главно С като Mad Men, абсурдни ситкоми с ужасни хора като It’s Always Sunny In Philadelphia или аниме, когато се присети, че му се гледа такова. Останалото време се опитва да готви разнообразни манджи, навлиза лека-полека в настолните игри или обикаля със слушалки на ушите и надут на макс нойз, поп или рап за фон.

Rex

Rex е най-новият член на списанието, но талантът му да забелязва всякакви грешки по текстовете ни е помагал далеч преди да се присъедини официално. Горд собственик на сериозна колекция от фигурки на дракони и настолни игри. Мечтае някой ден да има време да изиграе всичките си видеоигри, да изгледа всички интересни филми и сериали и да прочете всички добри книги и изобщо денонощието да е поне двойно по-дълго, че да може да побере повечето си хобита. Игрите в свободното време не са му достатъчни, за това в работното си създава такива. Обича да спори и троли, но помага самоотвержено на всеки. Неприкрит танцов талант и редовен шофьор на екипа. Сред другите му специални умения са да повтаря до втръсване на някой, че има да пише материал и да генерира тонове въпроси за куизове. Везната му е наклонена в полза на науката спрямо изкуството и за себе си казва, че се интересува от всичко интересно.

Intery

Intery чете ShadowDance от 12-годишна възраст и списанието до голяма степен е оформило вкуса ѝ за фантастика, така че все още не може да повярва, че вече е в екипа му. След дългогодишен гамбит на Random и фини машинации на Moridin поема рубрика Филми и основно ръчка другите да гледат глуповати блокбъстъри, а самата тя постоянно се вайка, че ревюира предимно забутани и/или нефантастични филми. (Усилията си струваха! С Moridin сме заложили крупни суми, че intery ще се окаже един от бъдещите стожери на все още несъществуващо трансхуманитарно движение, което да изтрие класовите разлики и да поведе човечеството напред към космоса в гигантски кораби, населени предимно от пост-човеци, интелигентни коргита и Чайна Миевил – бел. Random) Обича да ходи на кино сама, да си гради свръхоптимистични планове колко книги ще успее да прочете следващия месец и да прави разбор на грешните решения, които са я довели до настоящата ѝ борба с AngularJS. Към момента е във временна ваканция из незнайни земи, но очакваме завръщането ѝ с голяма доза нетърпение!

Vivian

Vivian е екстроверт, маскиран като интроверт. Или обратното. Хората до ден-днешен не са категорично убедени кое от двете взима превес. При първа среща ще установите, че с нея се говори лесно за това, което вас ви интересува, а и също, че в нужда от психоаналитик, тя е готова да изслуша всичките ви драми емпатично. После ще разберете, че всичко това може и да е било фина манипулация, но ще имате импулса да ѝ простите. Поради факта, че се изживява като бъдещ професионален писател, интересът ѝ към хората е огромен, а оттам и толерантността ѝ към повечето човешки грешки и недостатъци. Пристрастена е към кафето, киното, книгите. Ако се сетите за филм – вероятно вече го е изгледала. Ако се сетите за книга – сигурно я е прочела. Въпреки всичките си хуманитарни интереси и забежки, работи (уви) във финансовата сфера. Колекционира маркови дрехи, бижута, луксозен грим и разбити сърца.

Xellos

Xellos натрупа много карма с неуморно редене на дизайни в по-ранните епохи на списанието. В последващите години основно лежи върху тия стари лаври и върху картинката с меча™. Познавайки достатъчно програмисти, посреща с недоверие новите технологии и слаква небрежно, вместо да влезе в час. Компенсира с ролята на МегаЧефХост на важни ShadowDance събития като бордови игри, оргии и нездравословна кухня, в която лимецът и чията са разстреляни без предупреждение с патрони за глиган, а био солетата се използва за клинче под крачето на кухненската маса, за да не се клати докато отгоре се реже пица. Макар да пише по някой материал на високосна, като цяло не се преработва, пуснал е музата да се тъпче с еклери и егоистично си гледа живота и претрива рамката на киндъла от четене. Мотото му е: "Обич и мезе!"

От време на време при нас прескачат и

Morwen

Morwen започна кариерата си в екипа като праведен защитник на толкинизма, но постепенно разшири дейността и се превърна в един от най-продуктивните автори на списанието и основно действащо лице в изграждането на ShadowDance общността. Парагон на форумните спорове, стожер на вътре-екипната сплотеност и мистичен навигатор из дебрите на финансовото министерство (и българското, и шадоуденсърското), Morwie днес пише рядко, но със замах.

Marfa

Когато не крои как да отърве човечеството от самото него и не списва свръхпопулярния си блог, Marfa е светлото лице на варненското представителство на ShadowDance. Сред основните виновници за новия живот на списанието в уърдпрес дрешките му и сред активните статиеписци в по-древни времена, в наши дни тя мечтае да вкара екипа в голямата политика, за да свали ДДС-то от книгите и да съживи библиотеките. Върл фен на Пратчет и горд котколюб.

Jen

Jen е тайното съкровище на екипа, която рядко, но бляскаво ни ощастливява с ювелирните си обзори и надълбоко простиращи се статии за разнообразни фигури и произведения от света на киното и литературата. Необикновен фотограф, действащ юрист и прекрасен преводач на художествена литература, Jen е сътрудник-мечта.

Roamer

Roamer е един от най-еклектичните шадоудансъри, комбиниращ невероятните си технически познания с огромната си обща култура и библиография от прочетена почти цялата фантастика на света. Рядко успяваме да изпросим някое ревю от него, но помага редовно зад кулисите с поддръжката на списанието.

Amelia

Неповторима фурия с легендарна репутация из форума на ShadowDance, където и до днес вършее смело, Amelia дълго време беше сред основните списващи аниме рубриката на списанието. Животът я насочи по други пътеки в последните години, но и до днес дава ценни съвети, докато споделя неволите си с преподаването на нещастни китайски студенти.

AlDim

Човекът, който винаги ще ви помогне да сглобите нов компютър, AlDim се представяше силно из гейм рубриката и се надяваме да го прикоткаме обратно в нея, макар в последно време истинската му страст да е тунингът. Заедно с Amelia представляват списанието из ледената канадска пустош.

Alexis

Alexis прекарва свободното си време си в обикаляне на света и гурме туризъм, но понякога си припомня добрите стари времена и добавя по някое ревю към шадоуденския си репортоар. Неумолим критик, върл почитател на слашфикшън и стълб на аниме секцията, докато я имаше.

The Dragon

Легенда из гейм рубриката на списанието, днес Драгънът се е отдал основно на политика, жени и добро пиене. Като се замислим, той винаги на това си е бил отдаден. Неповторимият му и изпълнен с punchlines минималистичен стил и склонността му да чете всякакъв сай-фай нерядко са спасявали обема на списанието от тежка суша в миналите години.

Ghibli

В по-старите прераждания на списанието Гибли се представяше активно в кино-попрището, плюс-минус евъргрийн или два, както и тук-таме по някое ревю.

В дългата история на ShadowDance са ни помагали и са били активни участници и още много приятели на екипа, сред които The Dragon, Lyanna, skitalec, Armydreamer, Morgan, Hostvind, Dark Wanderer, Amos Trask, Alanna, Clio, Beric, Jaar, Гаро, Опасна тиква, Волкос, Sparhawk, Elan и други 🙂 Благодарим!