Режисьор: Антъни Русо, Джо Русо

Сценарий: Кристофър Маркъс, Джак Кърби, Стивън Макфили, Джо Симън

В ролите: Крис Евънс, Робърт Дауни Джуниър, Скарлет Йохансон, Елизабет Олсън и др.

Материалът на: Dr. Horrible Vivian Roland

Първият отмъстител: Войната на героите е третият филм за Капитан Америка и, което в случая е по-важно, тринайсетият филм от обединената кино-вселена на Марвел. И макар Капитан Америка да присъства в заглавието (поне в оригиналното), Войната на героите в никакъв случай не е самостоятелен филм – това е екипен филм, който отразява развитието на цялата кино-вселена. Наблягам на този факт, тъй като го считам за една от най-важните особености на филма – Войната на героите не е произведение, което започва и завършва със себе си, дори не е част от трилогия – той е компонент от една голяма мрежа от филми, която няма паралел в историята на киното; представлява ключов епизод от най-мащабния сериал, правен някога.

В сюжетно отношение Войната на героите е директно продължение както на предишния филм за Капитан Америка, така и на Отмъстителите: Ерата на Ултрон. Преди да го гледате, е хубаво да сте видели поне тях. А преди да гледате Завръщането на първия отмъстител (Captain America: Winter Soldier) e редно да видите Първия отмъстител (Captain America). А ако ще гледате Отмъстителите: Ерата на Ултрон, не е лошо да сте запознати с Отмъстителите. А за да разберете всичко в Отмъстителите, можете да изгледате поне първия филм за Железният човек, както и Тор: Богът на гръмотевиците. Впрочем, цялата трилогия за Железният човек би била полезна преди Войната на героите, както и Ант-мен.  Не ме разбирайте погрешно – не е задължително да сте запознати с всички тези заглавия, за да разберете филма – двата филма за Капитана и двата за Отмъстителите са достатъчни. Но просто искам да отбележа, че Войната на героите действително успява да се възползва от богатството на кино-вселената преди него.

nUAmRBsКакто сте забелязали от постерите и билбордовете, Първият отмъстител: Войната на героите изправя популярните супергерои един срещу друг. Причината за конфликта е, естествено, политическа. Светът още не е забравил зловещите разрушения в Соковия, Вашингтон и Ню Йорк и мнозина държавни лидери достигат до убеждението, че съществуването на Отмъстителите – частна организация, разполагаща с огромна военна и разрушителна мощ и оперираща свободно навсякъде по света – влиза в противоречие с международното право. Затова ООН одобрява подписването на документ, според който Отмъстителите вече няма да могат да действат самостоятелно, а ще са подчинени на Обединените нации. Железният човек – Тони Старк (Робърт Дауни Джуниър) счита подписването на документа за оправдано, имайки се предвид настоящата ситуация. Капитан Америка (Крис Евънс) обаче не е съгласен с тази позиция и решава, че би предпочел да наруши закона, отколкото да направи компромис със собствената си съвест.

Една от най-силните страни на Войната на героите е именно липсата на лесни отговори. Проблемът е разгледан по сложен и многопластов начин, всяка от страните е достатъчно оправдана, а позициите на двамата основни лидери прекрасно въплъщават развитието на персонажите. В първия филм за Железният човек Тони Старк беше нагъл и самонадеян милиардер, който правеше каквото си пожелае когато си пожелае, без да се съобразява с властта и законите. Но оттогава са изминали осем години и Старк съвсем не е същият човек. Безбройните разрушения, които е видял, и безбройните жертви, за които е станал косвено отговорен, постепенно са се натрупали в душата му и вече дават своето отражение. Войната на героите всъщност представлява най-интересната интерпретация на Тони Старк от известно време насам – това е един самотен и изолиран човек, уморен от безкрайната борба, която никога не се увенчава с победа, съсипван от вина, често гледащ към миналото – към родителите, с които така и не е успял да се сбогува, към любимата си жена, която така и не е успял да задържи до себе си. И е съвсем логично този Тони Старк – самотният и уморен Тони Старк – да приеме, че може би съобразяването с международните закони не е грешно, че може би е редно човекът наистина да работи в услуга на обществото, че колективният контрол може да доведе до по-малко лични грешки.

Стив Роджърс, от друга страна, върви по съвсем противоположен път. Когато за първи път го срещнахме в Първия отмъстител, Стив беше млад войник, изгарящ от желание да служи на родината. За него беше важно да следва заповеди, да уважава началството, да потиска собствения си глас и да се съобразява с желанията на ръководството. Но и Стив претърпява огромно развитие и от войник се превръща в истински лидер. Стив носи отговорност – както за своите действия, така и за своя екип (трогваща е загрижеността, с която подхожда към младата Уонда). За Капитана подписването на подобен документ би означавало да снеме отговорността от себе си, да я сложи в ръцете на някой друг, да се превърне в обикновено оръдие, гърмящо под чужда команда. А той е човек, който е минал през редица кризисни ситуации и се е научил да вярва в собствената си преценка и собственото си усещане за правилно и грешно. Ясно осъзнава, че истината често бива изопачавана и че политиците са хора със собствени цели и интереси. И отказва да бъде нечия наемна сила. А същевременно отказът му да се съобрази със заповедите на властта прекрасно съответства на комиксовия образ на Капитана, който от доста десетилетия е герой на народа, антиправителствен и антисистемен персонаж.

landscape-1448452902-movies-scarlett-johansson-black-widow-captain-america-civil-war[1]В двата отбора влизат редица други герои, всеки от които има своя собствена мотивация. Братята Русо жонглират абсолютно съвършено с всички персонажи и успяват да им придадат индивидуалност; съумяват да покажат как големият обществен конфликт е изключително личен за всеки от участниците в него. Всъщност Войната на героите е най-многолюдният филм на Марвел, но въпреки това всеки герой получава полагащото му се уважение и внимание. Черната вдовица на Скарлет Йохансон има страхотна роля в историята, макар този път фокусът да не пада върху нея. Старият приятел на Капитана Бъки Барнс (Себастиан Стан) неочаквано се появява отново на сцена и това довежда до допълнителни усложнения за всички играчи. Сокола (Антъни Маки) застава зад своя Капитан, а Бойната машина (Дон Чийдъл) зад своя Железен човек. Но нищо никога не е автоматично и елементарно – всеки персонаж има своя собствена причина да прави това, което прави. Дори поддържащите герои като Вижън, Алената вещица, Ант-мен и Клинт Бартън получават невероятно силни сцени и страхотни реплики, а дебютите на Черната пантера (Чадуик Боузман) и Спайдърмен (Том Холанд) са просто изключителни, двамата актьори напълно потъват в ролите си и стоят страхотно дори до доказаните ветерани. Никой не е пренебрегнат, всеки си тежи на мястото. Този филм ме убеди, че братята Русо действително са правилните хора за следващите два филма за Отмъстителите и ще успеят да свържат всички филми и герои от кино-вселената на Марвел в нещо стилно, затрогващо и смислено.

Казаното до момента може да създаде у вас впечатлението, че вече знаете какво представлява филмът и какви са основните моменти в сюжета. Повярвайте ми, не знаете. Войната на героите е изпълнен с действие, екшън и неочаквани обрати. Екранното време е 147 минути, което го прави най-дългата лента на Марвел, но минава сякаш за половин час. Сюжетът е интригуващ, поглъщащ, сложен, променящ се. Зад един заговор се крие друг, зад даден конфликт стои още един конфликт, всяко разкритие прикрива някаква друга тайна. А екшънът никога не спира. Докато го гледах, се почувствах така, все едно отново съм на 16 и се наслаждавам на поредния епизод на Наричана още. Не помня кога за последен път излязох от киното с толкова широка усмивка.

captain-america-civil-war-artЕкшънът и бойните сцени са на феноменално високо ниво, както може да се очаква след Captain America: Winter Soldier. Всяка подобна сцена просто изглежда чудесно. Битките са едновременно стилни и реалистични, хореографията е красива и надъхваща. Различните герои имат различен боен стил, всеки успява да се открои с нещо визуално специфично. Най-бурна похвала в това отношение заслужава гигантската битка между всички герои, която трейлърите на филма само загатнаха. Смятам, че тази битка е най-величественото нещо, показвано в комиксов филм. Всеки от дванайсетте персонажа, вземащи участие с нея, използва силите си по специфичен начин, което превръща битката в зрелищна визуална симфония, пир за очите и фенбойската душа. Никога преди не сме виждали толкова много комиксови персонажи да се изправят един срещу друг, особено по толкова впечатляващ начин. Не мисля, че е възможно някой фен на комиксите да остане разочарован от тези сцена.

Първият отмъстител: Войната на героите е сериозен и в някои моменти много, много тъжен, но все пак не е лишен от хумор. Всъщност това е лентата на Марвел, която по мое мнение постига най-голям баланс между комедията и драмата. Шегите в Отмъстителите: Ерата на Ултрон, например, на моменти ми идваха в повече, сякаш всеки герой трябваше да пусне лафче. А сериозността в Завръщането на първия отмъстител изглеждаше стилно, но все пак нямам против от време на време да се усмихвам, докато гледам филм. Войната на героите постига точния баланс, хуморът е качествен и освен това често е ситуативен, разчита на реакциите на персонажите и лицевите изражение на актьорите, а не просто на подхвърлени шегички. Но присъствието на хумор не заличава драмата, не нарушава потискащото усещане за несправедливост и агония от сблъсъка между две групи добри хора, неспособни да преодолеят различията в своите убеждения.

captain-america-civil-war-image-1Ако можех да говоря неограничено, щях да ви разкажа още много неща, щях да изразя възхитата си от начина, по който е направен образът на Зимо, щях да опиша възторга си от това точно колко як е Спайдърмен, щях да цитирам реплики на Черната вдовица и Алената вещица, щях да споделя дивата си радост от това, че най-любимата ми реч от комикса Civil War е страхотно вплетена във филма. Но ще си наложа автоцензура и ще се огранича със следния съвет – идете да гледате филма. Подарете си това удоволствие. И, разбира се, не забравяйте да останете за сцената по средата на надписите. И за сцената след надписите.

Оценка: 10/10

Материалът на: Dr. Horrible Vivian Roland