5. Колелото на времето
(Робърт Джордан и Брандън Сандерсън)


07 - The Wheel of Time1. Окото на света
(1990)

2. Великият лов (1990)

3. Прероденият Дракон (1991)

4. Силата на Сянката (1992)

5. Небесният огън (1993)

6. Господарят на хаоса (1994)

7. Корона от мечове (1996)

8. Пътят на кинжала (1998)

9. Сърцето на зимата (2000)

10. Кръстопътища по здрач (2003)

0. Нова пролет (2004)

11. Нож от блянове (2005)

12. Буря се надига (2009) (БС)

13. Среднощни кули (2010) (БС)

14. Спомен за Светлина (2013) (БС)

 

„Колелото на Времето се върти и Вековете идват и си отиват, оставяйки спомени, които се превръщат в легенди. Легендите заглъхват в мит и дори митът отдавна е забравен, когато породилият го Век се върне отново. В един Век, наричан от някои Третия век, Век, чието идване предсто, и Век отдавна отминал, в Мъгливите планини се надигна вятър. Вятърът не беше начало. Няма начала, нито краища при въртенето на Колелото на Времето. Но беше някакво начало.“ Така започва една от най-легендарните и обичани поредици в историята на жанра. Историята за Преродения Дракон, чиято съдба е да унищожи света, за да го спаси от Тъмния, който се опитва да избяга от затвора си и да спре въртенето на Колелото, е впримчвала въображението на поколения читатели, и дори сред пишещите в това списание поне трима автори имат никове от тази поредица. Което казва много.

Roland 

Roland

WOT-1Вероятно единственото фентъзи освен Властелинът на пръстените, което заслужено има легендарен статут, Колелото на времето е една от най-значимите поредици в жанра. Много може да се каже за мащаба й, за най-богатата и сложна магическа система в литературата въобще, за качеството на отделните книги, за проклетите претенциозни махленки със скапаните им приглаждания на рокли и дърпания на плитки, мамицата им!!!!! и разбира се, за финала на серията, който самият Робърт Джордан не доживя да види. Но един факт е неоспорим – Колелото на времето е първопроходникът на модерното епично многотомно фентъзи, и до ден днешен най-мащабният му представител.

Тъй като планирам по-сериозен материал по темата, няма да се впускам в подробности, но ще кажа, че от първия ми прочит на книгите (при който спрях на Нож от блянове и все още не съм чел последните три части, писани от Сандерсън) насам изтече много, много вода. Прочетох десетки хиляди страници фентъзи, пораснах, а с мен – и разбиранията ми за писане и литература. Минах през фаза на тотално отричане на поредицата, и все още считам, че немалка част от това отричане има стабилна основа. Но тази година – в чест на осемгодишнината от последния ми досег с Колелото (примерно) – започнах да го препрочитам. Проектът още не е завършен – в момента съм на средата на седма книга – но резултатът се оказа много интересен. Повечето ми впечатления от поредицата са крайно различни спрямо спомените, които имах, и открих много повече дълбочина, детайл и достойнства, отколкото бях свикнал да очаквам от нея.

Истината е, че при все явните си дефекти, Колелото на времето е титан във фентъзи жанра, който не може да бъде игнориран или осмян, и абсолютно заслужава култовия си статут.


Dr. Horrible

TOW-2Колелото на времето е може би най-противоречивата фентъзи поредица въобще. Читателите я определят както като страхотна, невероятна, великолепна от началото до края, така и като блудкава, бавна, ненужно разтегната, отегчителна. Аз лично съм фен. Доста голям фен.

Най-голямото достойнство на книгите на Джордан за мен е страхотният уърлд-билдинг. Джордан не разказва просто историята на няколко персонажа, той разказва историята на цял един свят. Свят, изпълнен с диаметрално различни култури и цивилизации, многообразни обичаи, вярвания, ценности. И тези култури не са различни просто за да бъдат различни – детерминантите на различията са разгледани в исторически и социален план по доста любопитен начин. Също така ми харесва подходът на Джордан към половете. Бих определил света на Колелото като по-скоро матриархален – мъжете продължават да бъдат физически силния пол, но жените се радват на редица други привилегии – ползването на магия е социално одобрено само за жени, в някои територии единствено жена може да наследи трона и т.н. В една от културите дори е поставен въпросът за многоженството, като явлението е разгледано необичайно – вместо мъжът да бъде патриархалният господар на своя харем, командващите в този съюз са жените – те са изключително близки една с друга и делят всичко помежду си, включително мъжа, независимо от желанията му. Двама от главните мъжки персонажа в поредицата са жертва на изнасилване от жени – в единият случай това е по-метафорично, в другия – напълно буквално. Подобен ъгъл е доста нестандартен, особено за жанра, което го прави интересен за четене.

Героите на Джордан не са изключително многопластови, но са все пак са доста приятни. Повечето персонажи са представени като добронамерени, честни и свестни през своите очи и като досадни, изнервящи и нетърпими през очите на другите герои. Някои се променят доста в хода на поредицата, други си остават почти същите. Но все пак, въпреки известните ограничения на Джордан в областта на персонажната система, някои лица, като Нинив и Ранд, са сред най-любимите ми фентъзи герои.

Основният минус на поредицата е десетата книга. И там има хубави моменти и интересни сцени, но действието се движи ужасно бавно. И като цяло скоростта на темпото не е сред най-силните страни на по-късните книги. Струва ми се, че Колелото трябва да се чете на големи дози – по 100-150 страници наведнъж, а не по 20-30, така бавното темпо няма да е толкова проблемно.


Ordo Malleus

WOT-3Наскоро Колелото на времето се завъртя за последен път, както писахме в сайта, и с това завърши една доста противоречива ера във фентъзито. Признавам, че никога не съм бил особен почитател на Джордан и многотомния му епос, но не мога да не призная огромната роля, която те са изиграли за популяризирането на жанра. Безчет фенове на практика са израснали с тази поредица и приключенията на Ранд и компания са ги съпътствали през най-бурните години от живота им. Сега, почти 23 години и 15 книги по-късно (включвам и Нова пролет в броенето), с друг автор, който да довърши делото на Джордан, краят на Колелото е огромно събитие в жанра, дори за онези, желаещи най-сетне просто да възкликнат „Е, свърши се!“.

Слаби страни: въпреки непрекъснатата интеракция между героите, те често са споменавани като нарицателно за абсурдно поведение във фентъзито. Особено женските персонажи и действията им вероятно още дълго ще се явяват в кошмарите на читателите. Безумно разтегленото действие и нищонеслучване, което започва около 7 книга и избуява в 9-та и 10-та, също е всеизвестно… и вярно.