8. Мъглороден
(Брандън Сандерсън) 

04 - MistbornМъглороден I: Последната империя (2006)

Мъглороден II: Кладенецът на възнесението (2007)

Мъглороден III: Героят на времето (2008)

Мъглороден: Сплавта на закона (2011)




Толкова много класически фентъзита ни изправят на ръба на апокалипсис, който единствено Смелият Смел Герой може да предотврати, че когато Брандън Сандерсън ни поднесе история, в която Смелият Смел Герой се е провалил със замах, и действието се развива в хилядогодишната империя на злото, родила се в резултат от този провал, целокупното фентъзи фенство ахна. Това, че поредицата ни предложи и една от най-свежите и кинематографични магически системи в историята на жанра, и всъщност надгради много над първоначалната си концепция, също не попречи на шансовете й да влезе в тази класация.

 Roland

Aravala

mistborn-1Защо да четем Мъглороден? Преди да отговорим на този въпрос, първо трябва да се запитаме какво търсим в едно фентъзи произведение? Магия – оригинална и неповторима магична система. Герои – симпатични, смели и интригуващи, за които да те е грижа. История – такава, която се развива вихрено пред очите ти и не ти дава мира, докато не прочетеш и последната страница. Атмосфера – мистична, бляскава, навяваща тъга и рисуваща бедност, но и разкош. Това само по себе си е достатъчно да изтичате до най-близката книжарница. Мъглороден не е епична и зашеметяваща като други титани в жанра. Но е увлекателна и иновативна, и магическата система е толкова приятно описана и е така оригинална, че за мен останалите аспекти са на заден фон.  Книгите не затормозяват с тежки описания и високопарен език. Макар сюжетът да не е ярък пример за нещо нечувано и невиждано, историята компенсира с бързо действие и тръпка, както и симпатични герои.

Минус на поредицата е нейната наивност и склонността към залитане по утъпкани пътеки в сюжета за жанра. Недостатъчното количество подробности, с което сме свикнали да свързваме епичните поредици, могат да оставят впечетление за по-ниско ниво, спрямо други колоси в съвременното фентъзи.


Dr. Horrible

Цялостно погледнато, Мъглороден е любимата ми фентъзи поредица. Не защото е абсолютно най-добрата във всичко – Песента има по-многопластови персонажи, Колелото има по-богат уърлд-билдинг, Малазана има по-епични мащаби. Но Мъглодорен има много високи показатели по всички възможни критерии и съответно получава най-висока цялостна оценка.

Пък и не е просто до средната оценка, има си неща, в които поредицата на Сандерсън е просто по-добра. Например магическата система. В тази поредица дори не можем да говорим за магия, а по-скоро за наука. Тя работи по сложни механизми, различни раздели, има установени неотменими правила, но и потенциал за бъдещи изследвания и открития. И когато става дума за една толкова ясно разграфена система, винаги го има рискът авторът да прекали, да задълбае твърде много в обяснения и да изгуби усещането за естественост и непринуденост, от което всяко фентъзи се нуждае. По мое мнение Брандън Сандерсън успява да избегне този капан, макар и на косъм. Да, в първата книга има някои доста подробни описания на това каква е разликата между привличането и оттласкването на монета и защо едно и също действие ще има различен резултат в зависимост от тежестта на обекmistborn-3та, върху който се прилага, но все пак аз намирам тези пояснения за не просто информативни, а и необходими. Сандерсън не дава всички тези детайли просто за да прекрати нърдските спорове относно кое е възможно и кое не в измислената му вселена. Дава ги, защото те се явяват важни за героите, защото тяхното познаване или непознаване предопределя действията на персонажите. Така магическите двубои в тази поредица не се решават с късмет или с груба сила, а се превръщат в атрактивно съревнование на умения, които читателят развива паралелно с героите. И за мен това е адски приятно.

Всъщност, ако започна да изреждам какво точно обичам в Мъглороден, мога да говоря с часове. Стилът на Сандерсън, красивата интеракцията между героите му, използването на някои похвати при разказване на историята,  страхотните цитати, надъхващите послания и още, и още… Затова спирам дотук и от сърце ви препоръчвам да дадете шанс на поредицата, ако не сте го направили до момента.


Roland

Мъглороден беше първият ми досег с Брандън Сандерсън, след проваления ми опит да прочета Elantris. Купих си Последната империя в летище JFK в Ню Йорк и докато кацна в София, я бях прочел. Макар и първата книга да е доста по-силна от следващите, поредицата като цяло има множество достойнства, които са валидни за всичките й части. Макар и скицирано с едри щрихи и без твърде много детайл, светостроението е изключително. Светът на Последната империя е до такава степен внимателно конструиран да изпълнява функцията си (в пряк и преносен смисъл), че истинският талант зад изграждането му става ясен едва след прочитането на първата трилогия. В Сплавта на закона пък виждаме развитието на същия този свят след катаклизма от Героят на времето.mistborn-2

Но каквото и да си говорим, най-силната страна на Мъглороден, е магическата система, която е толкова детайлно и интелигентно структурирана, че позволява буквално изграждането на ролева система по нея. Нещо повече – стегнатият и ефективен стил на Сандерсън позволява използването й по изключително кинематографичен начин, което води до някои от най-динамичните и впечатляващи екшън-сцени във фентъзито въобще. Балансът между трите вида магия и комбинацията помежду им, която е повече или по-малко форма на бойно изкуство, би следвало да се изучава от начинаещи автори на фентъзи.


Ordo Malleus

Лутадел. Лорд Владетеля. Мъглите. Мъглородните. Шеметен екшън и една от най-оригиналните и добре интегрирани „магически“ системи в жанра. Скромна по съвременните стандарти сюжетна арка от три тома и няколко елегантни и изненадващи туиста, втъкани в нея. Звучи страхотно, нали? Да, и изненадващо – наистина е такова. Разбира се, Брандън Сандерсън има своите недостатъци, но първата книга от трилогията е едва второто му издадено произведение, а още с нея авторът дава заявка да се нареди до големите имена във фентъзито. Мъглороден е един прекрасен представител на модерното фентъзи и добър „вход“ за новопрохождащите в дебрите на меча и магията. Достатъчно сериозна, без да изпада в крайности, и достатъчно увличаща, без да се превръща в евтин фест от трилъроподобни похвати. Предвид следващите книги на Сандерсън, той определено не тъпче на едно място, а Мъглороден е чудесен начин да се запознаете със силните и слабите му страни.

Слаби страни: доста рехав уърлд-билдинг и неособено впечатляваща проза на моменти, които обаче могат да бъдат обяснени с различния фокус (за първото) и малкия опит (за второто) на автора.