9. Хари Потър
(Джоан Роулинг)

03 - Harry Potter

Хари Потър и философският камък (1997)

Хари Потър и стаята на тайните (1998)

Хари Потър и затворникът от Азкабан (1999)

Хари Потър и огненият бокал (2000)

Хари Потър и орденът на феникса (2003)

Хари Потър и нечистокръвния принц (2005)

Хари Потър и даровете на смъртта (2007)

 

Историята на младия Хари Потър, отгледан от „мъгъли“ в нашето ежедневие, но предопределен за свят, изпълнен с магия и премеждия, е толкова добре известна, че едва ли има смисъл да я описваме. Поредицата на Джоан Роулинг до ден днешен остава най-успешното литературно произведение на всички времена, и колкото и не всеки да е на едно мнение по въпроса дали го заслужава, едно е сигурно – Хари Потър има своето място във фентъзи жанра, и то не е маловажно.

 Roland

Dr. Horrible

Хари Потър е поредица, която може да се чете на всяка възраст. Но все пак предполагам, че повечето фенове ще се съгласят с мен, че най-силна и трайна връзка с тези книги се създава в юношеството. Страхотно е усещането да израстваш паралелно с Хари, да се връщаш към приключенията му година след година, да откриваш проблемите си в неговите проблеми. Познавам поне деharry-potter-1сетина човека, които са ми казвали, че учителят им по химия се държи абсолютно като Снейп, „едно към едно“. Просто Хари преминава през много специфични изживявания, на които читателят ще откликне най-искрено, ако е на неговата възраст. А тази възраст не е константна, затова и четенето на Хари Потър не може да е момент, то е процес.

Преместваш се в ново училище, всичко в него е непознато и мистериозно, сякаш си в различен свят. Намираш си нови приятели, срещаш и нови врагове. По-късно започваш да разучаваш историята на това загадъчно място, научаваш за събития от миналото, за които преподавателите ти не искат да говорят. Годините си текат и малко по малко в теб се заражда интерес към новините от външния свят, на първо време само към тези, които касаят опасни бегълци. В хода на обучението си получаваш шанс да се срещнеш с връстници от други училища, да научиш повече за тях и да премерите сили в различни състезания. Стигаш и до възрастта, в която ставаш безпричинно агресивен, притесняваш се от цялото недоволство, което се трупа в теб. Идва време и за любовните истории, гледаш как тази треска е обхванала всичките ти съученици и хем им се дразниш, хем искаш да си част от това. И така достигаш до етапа на ранна зрялост, когато разбираш, че е спорно дали присъствието ти в клас е най-важната социална отговорност, която имаш.

Обичам книгите за Хари Потър и винаги ще ги обичам, но не съм сигурен дали тази любов щеше да е толкова силна, ако бях попаднал на тях на друга възраст.


Ordo Malleus

harry-potter-5Дълго време бях предубеден към Хари Потър. Истински фентъзи почитател, който да се заплесва по очилат магъосник и безумните му приключения в някакво тъпо училище? Абсурд. Ехо, тук тачим Аномандър Рейк и Коруин Амбърски, как някакъв английски сопол може да застане до такива жанрови монолити? Ами, оказа се, че не само може, а направо издуха всякакви класации, превърна се в най-продаваното име в историята и любимец на десетки милиони по цял свят. С крайна неохота трябваше да пробвам поредицата, тъй като плюенето на общо основание си е признак на лош вкус. За мое учудване, когато приключих със седма книга, причините за злобарски хейт бяха изтънели до почти незабележима нишка и ща не ща, трябваше да призная, че Потър не е просто някакъв еднодневен феномен. Истината е, че ми беше интересно. Въобще не попадах в таргета на Роулинг, но увличащият й стил, доброто й познаване на детската психика и тъмните тонове, с които Хари Потър започва да оцветява по-късните си томове, успяха да заинтригуват дори мен. Друг голям плюс е, че фентъзито получи свой истински мейнстрийм (и то какъв!) представител, който има силата да „покръсти“ доста хора в Правилната Литература. Самият факт, че отрекли се от четенето хора страстно поглъщаха страниците, е достатъчен за да признаем качествата на поредицата и влиянието й върху цяло поколение. Браво, Роулинг!


Roland

Никога няма да забравя първото си преживяване с тази поредица. Книгите бяха излезли в България до трета част, и аз естествено бях във фаза „да бе, как не, детски книжки!“ Само че когато се появи трейлърът за първия филм (който по онова време – в далечната 2001 г. – изглеждаше далеч по-малко долнопробен от сега), внезапно си казах „чакай бе…“ и реших, че не мога да гледам явно мащабен фентъзи филм-събитие без да съм чел книгата, по която е базиран. Така че помолих един съученик да ми даде първата част, за да видя къв му е проблемът на тоя Потър. Момчето ми даде Философския камък в клас и аз си я занесох в къщи. Хванах се да върша някаква работа и когато спрях за петминутна почивка, реших да хвърля един поглед на книгата.

Два часа по-късно осъзнах, че съм чел без прекъсване и съм стигнал 2/3 от историята.harry-potter-2

Две неща правят Хари Потър уникално преживяване. Първо, удивителния детайл на света, изграден от Роулинг. Лесно е да измислиш концепцията за скрит свят на магьосници, който съществува паралелно с нашия. Но да го изпълниш с дребни ежедневни детайли е много по-сложен процес. От движещите се снимки, през етикета, свързан с магическите пръчки, та до скачащите шоколадови жаби, магьосническият свят, в който Хари се потапя, е жив и дишащ. Свят, в който и читателят може да се потопи, и в който може да повярва, защото е не само изграден от основи, стени и покрив, но и е внимателно декориран и обзаведен.

Второто е еволюцията на поредицата. Философският камък е детска книжка, в която едно дете открива удивителен фантастичен свят, който накрая спасява от Злия Злодей. Но с всяка следаваща книга – и с всяка следваща година от израстването на младия Хари – поредицата става по-сериозна, по-зряла, по-мрачна, докато финалните две книги са на практика класическо фентъзи за порастнали читатели. И макар този процес на израстване да губи значение сега, когато книгите вече са излезли и всеки може да ги прочете една след друга, за онези от нас, които бяха на възраст, близка до тази на Хари, и пораснаха с него, изживяването на поредицата, която се променяше заедно с нас, беше изключително.

В крайна сметка е невъзможно наистина да се определи какво точно предизвика невероятния фурор по Хари Потър. И други серии имат богато изградени светове, и други поредици се развиват в течение на книгите си. Но уникалната комбинация от светостроене, сюжет, стил и в крайна сметка чист късмет превърна историята на младия магьосник в нещо повече от поредната детска книгка. И поне за мен голяма част от статута й е заслужен.


Аравала

Трудно е да се пише за явление в литературата и културата изобщо, в каквото се превърнаха книгите  за очилатия магьосник. Джоан Роулинг сътвори своеобразна емблема на юношеската литература в края на 20ти век. Едва ли можем да говорим за някаква универсална формула за успех, която да печели любовта на милиони деца и родители по света. Хари Потър надскача всичко това. Седемте книги синтезират в себе си приключения, израстване, взимане на решения, приятелство, предателство, любов и смърт, магия и саможертва. И най-ключовия щрих – това се развива в нашия свят. Тук и сега. И може би именно това го прави толкова завладяващ. Хари Потър пробуди въображението на деца и възрастни по цял свят. Примомни им колко може да са слепи хората и колко чудеса се спотайват около нас и чакат да ги забележим в забързаното си ежедневие. Тук няма тежки описания и непознати светове. Историята е много близка на читателя, на детето. Всяка книга носи в себе си изненадващ обрат и постепенно разкриване на историята. При много автори, особено тези с дълги поредици, често на читателя започва да му се струва, че и самият писател не знае какво се случва с героите му, или повествованието се изчерпва. При Роулинг всяка следваща книга е по-добра и по-добра и за мен най-ценното е, че всичко си идва на мястото и дори малките подробности от предишните части разкриват значението си преди края. Невъзможно е книгите да се гледат поотделно, въпреки смисловата им завършеност – всяка представляваща 1 година от учението на младия магьосник.

harry-potter-3

Много хора намират Хари Потър за детска поредица, на която липсва сериозността на романите за зрели читатели,  но нима за фантазията, приключенията и приятелството има определена  възраст?