Преди 14 години, когато бях все още млад и сравнително наивен фентъзи фен, една книга грабна вниманието ми – беше много по-голяма и се открояваше сред останалите на сергията на Джумаята. На корицата й се мъдреше гръмкото „Най-великото фентъзи на всички времена”. Сегашното ми аз вероятно би направило бърза проверка в интернет, преди да се нахвърли да купува каквото и да било, но през 1998 г. все още нямах домашен интернет, а книгоиздаването ни едва-едва се съвземаше от кризата и нови заглавия излизаха от дъжд на вятър. 8500 лв. по-късно се прибрах доволно вкъщи и се наканих да преборя обемистото томче, озаглавено Окото на света. По една или друга причина обаче, обстоятелствата се стекоха така, че стигнах до книгата едва след като на пазара беше излязъл и третият том на Колелото на времетоПрероденият дракон. Още си спомням с умиление трескавото прелистване на страниците и няколкото безсънни дни и нощи, през които буквално изядох книгите. Последва мъчителното чакане на следващите томове, първият ми фенсайт, посветен на Колелото (слава Богу, отдавна погинал с изчезването на geocities), активното участие в българската Книга за гости, разпечатването на цялата девета книга двустранно, за да я прочета веднага след като се появи в интернет, нарастващото разочарование от все по-голямото развлачване и безсюжетност…

Сърцето на зимата разби илюзиите ми и ме накара да зарежа поредицата. Дори продадох българските издания. После Робърт Джордан почина и от Tor съобщиха, че са избрали Брандън Сандерсън да завърши историята. Появи се плахата надежда, че след толкова години чакане най-сетне Колелото ще се завърти за последен път… В пристъп на лудост се сдобих с книгите на английски език и се зарекох да ги препрочета, преди A Memory of Light  да види бял свят. Признавам си, че поотлагах известно време, но през юли месец носталгията най-сетне надделя и с немалко притеснение са захванах с амбициозната задача да прочета няколко хиляди страници и да се подготвя за Последната битка. А и честно казано ми беше любопитно как ще възприема книгите десетилетие след първия им прочит…

1. The Eye of the World (Окото на света) – преди 14 години книгата беше едва ли не откровение. През 2012 г. ми се набиваха на очи всички влияния от Властелина на пръстените, Черният отряд и Фионавар. Въпреки това Джордан е успял да вкара достатъчно свои неща, че пак да ме накара да прелиствам бързо страниците и дори да се вълнувам от случващото се. Оцених отново, че Валерий Русинов всъщност има много добри решения за някои от имената и термините на български език.

Любим момент: Ранд, Мат и Перин независимо един от друг си мислят как всеки един от останалите разбира жените и знае как да се държи с тях. Горките наивници.

Дразнещ момент: Като изключим споменатите прилики с други поредици, нямаше кой знае колко дразнещи неща.

Оценка на второ четене: 7.5/10 – Едно добро начало.


2. The Great Hunt (Великият лов)изгълтах я за два дни и продължавам да смятам, че задно с третата книга са едни от най-добрите в поредицата. Случват се много неща, героите започват да получават индивидуалност. За съжаление имаме и Ам-Гъл, но не може всичко да е идеално.

Любим момент: Много са. Джордан проявява приятно чувство за хумор.

Дразнещ момент: Жените почват да стават все по-неприятни.

Оценка на второ четене: 8.5/10 – Достойно продължение.


3. The Dragon Reborn (Прероденият дракон) – Ранд най-сетне е приел, че явно ще да е преродения дракон и се заема да изпълни някое и друго пророчество. Появяват се свободните… пардон айилците. Мат и Перин започват да стават важни за сюжета. Ам-Гъл е все още тук.

Любим момент: Странно, но искрено се забавлявах на Перин и Файле (Да, срам ме е. Посипах си главата с пепел.)

Дразнещ момент: Трите кифли, известни още като Егвийн, Нинив и Елейн.

Оценка на второ четене: 9/10 – Драконът се прероди.


4. The Shadow Rising (Силата на сянката) – На второ четене започнах да забелязвам известно развлачване в повествованието, но все още не дразни. Случват се много неща, а Ранд реши да става големия шеф на айилците и да показва наченки на разум. Мат получи сериозно развитие. Ех, Амчо, ех Гълчо…

Любим момент: Ранд изработва Ланфеар и Ашмодеан. Мат получава повече отколкото е искал.

Дразнещ момент: Трите кифли се завръщат. Жените в тая поредица са просто отвратителни. Джордан очевидно е голям фен на Дюн.

Оценка на второ четене: 8.5/10 – Tattoo power.


5. The Fires of Heaven (Небесният огън)Интригата се заплете, а Отстъпниците най-сетне започнаха да се появяват по-често в кадър. Продължавам да се възхищавам на това как Джордан успява да навърже събитията от предишните книги. Женските персонажи стават все по-трудни за понасяне. Започвам да съчувствам на Джордан – все на нещо трябва да ги е базирал тези образи.

Любим момент: Ранд и Девите на копието. Светът става все по-пълнокръвен. Джордан все още има пълен контрол върху събитията.

Дразнещ момент: С риска да се повторя –трите кифли завинаги.

Оценка на второ четене: 8/10 – Worldbuilding at its best.


6. Lord of Chaos (Господарят на хаоса) – Последната от Голямата шестица. Чудовищна по обем книга, в която част от събитията от предишните томове стигат до логична развръзка. Все повече разбирам желанието на Луз Терин да бастиса де що има Айез Седай. Пламъчето на надеждата за свестен женски персонаж се превръща в дим и угасва…

Любим момент: Ашаманите. Перин среща родата на Файле. Думайските кладенци.

Дразнещ момент: Ех, жените…

Оценка на второ четене: 8/10 – Burn, baby, burn…

Три месеца и шест книги по-късно съм на мнение, че поне в първата си половина Колелото на времето е все така добра поредица, която става за зарибяване по жанра. Е, вярно че има едни от най-отвратителните женски образи в историята на литературата, но те бледнеят на фона на цялостната епика и размах, с които Джордан е градил света си. Жалко, че така изпусна юздите в следващите томове…

Следва продължение…

* Настоящият материал няма претенции да е изчерпателно ревю на поредицата. Такива сме правили за повечето книги от Колелото на времето. Вместо това смятам да споделям накратко впечатленията си от препрочитането на една от най-амбициозните фентъзи поредици на всички времена.