7. Землемория
(Урсула ЛеГуин)
Earthsea


Магьосникът от Землемория (1968)

Гробниците на Атуан (1971)

Най-далечният бряг (1972)

Техану (1990)

Другият вятър (2001)

Приказки от Землемория (2001)

 

Землемория безспорно е една от класическите фентъзи поредици, но освен това е и много различна, например, от Властелинът на пръстените. Поредицата на Ле Гуин е откровено философска и ангажирана с тежки и сложни въпроси, които докосват едновременно етиката, психологията, антропологията, метафизиката и епистемологията на човечеството. Гед Ястреба е образ на Магьосника, който е крайно различен от типичния за жанра, а сърцевината на книгите на Ле Гуин се крие не толкова в историите, които разказват, колкото в идеите и човешките характери, които показват. Със стотиците си острови, величествени дракони и една от най-запомнящите се и всъщност онтологически основополагащи за жанра магически системи, дори десетилетия по-късно Землемория си остава един от най-красивите и дълбоки фентъзи светове.

 Random  

Dr. Horrible

Има нещо изключително грабващо в поредицата на Урсула Ле Гуин. Не съм сигурен как да го обясня, не мога да намеря точнa дума за това. Случвало ли ви се е да седите сами в стаята, да сте сигурни, че сте сами, и все пак да имате натрапчивото усещане за нечие чуждо присъствие? Землемория ми дава точно това чувство. Чета историята на магьосника Гед, разсъждавам върху поставените философски въпроси  и уж разбирам всичко съвсем ясно, но все пак не мога да се отърся от усещането, че нещо ми убягва, че думите крият още някакво тайно значение, че виждам по-малко, отколкото си мисля, че виждам.

Earthsea-1Поредицата представлява едно доста интересно съчетание на нежност и сила. Ле Гуин пише много красиво, стилът ѝ е приканващ, ласкав, думите й никога не са груби или вулгарни. И чрез този деликатен разказ авторката поднася на читателите гигантски философски идеи – тежки, сложни за обяснение, вечни. Всъщност точно философската дълбочина е най-голямото достойнство на Ле Гуин – това, което я отличава от стандартните фентъзи писатели. Книгите в поредицата могат да се похвалят с много: интересни и многопластови герои, хармонично развиващ се сюжет, привлекателно разгърната вселена и др. Но някак всички тези неща остават на заден план, те са просто илюстрация, целяща да направи философските моменти по-достъпни и разбираеми. На много неща ме научиха тези книги, много ми дадоха. Понякога се случва в разговор с приятели да цитирам различни мисли от Землемория. И винаги го правя с някакво леко чувство на вина спрямо събеседниците си, защото просто има нещо нередно в това те да се запознават с тези идеи и възгледи чрез мен, вместо директно чрез текстовете на Ле Гуин, която е хиляди пъти по-мъдра и говори хиляди пъти по-ясно и красиво от мен.

При Землемория е на лице и една много свирепа опасност, за която трябва да ви предупредя. Ако поредицата ви хареса, е възможно да пожелаете да се запознаете и с нейната екранизация. Не го правете в никакъв случай! В никакъв случай! Въпросното нещо е абсолютно плачевно и самата Ле Гуин коментира как са съсипали всичко, което прави книгите й изключителни.


Aravala

earthsea-3Запознах се със света на Землемория още в училище. Оттогава изчетох много книги от същия жанр, но никъде нямаше подобно усещане за магия и уют като в света на Урсула Ле Гуин. Обичам интересния и оригинален свят, обичам на героите да им е трудно и дори могъщите магьосници да не могат да решат всичките си проблеми с едно щракване на пръстите. Затова и съм почитателка на Землемория. Книгата учи много за израстването, за отговорността, която произлиза от силата, и за това, че всичко, което правим, носи своите последствия. Макар да няма мащаба и размаха на други книги в жанра, Землемория има един особен дух на магия и легенда, на стари крепости и влажни подземия, на простори и безкрайно море.  Историята е увлекателна и красиво разказана, а героите са истински и имат човешки облик – съмняват се, борят се, страдат. Тук за пръв път присъства идеята за магьосническо училище, което виждаме десетилетия по-късно като основа за друга емблематична поредица в жанра.  Струва си да бъде прочетена от всеки почитател на този тип литература, най-малкото поради факта, че стои здраво през годините като изключителна класика в жанра, с увлекална история и трогателни съдби на героите си. Урсула Ле Гуин има чудесен, интелигентен и плавен стил на писане, който умее да създава атмосфера в книгите и да накара всеки младеж да копнее за приключения и свобода.

Като минус на поредицата може да се счита леко наивният на моменти сюжет, който далеч не винаги е на висотата на самото повествование. За мен винаги ще си остане юношеска поредица с приятен и лек стил.