2. Светът на диска
(Тери Пратчет)

10 - DiscworldЦветът на магията (1983)

Фантастична светлина (1986)

Еманципирана магия (1987)

Морт (1987)

Магизточник (1988)

Посестрими в занаята (1988)

Пирамиди (1989)

Стражите! Стражите! (1989)

Ерик (1990)

Подвижни образи (1990)

Жътварят (1991)

Вещици в чужбина (1991)

Малки богове (1992)

Господари и господарки (1992)

Въоръжени мъже (1993) 

Музика на душата (1994)

Интересни времена (1994)

Маскарад (1995)

Глинени крака (1996)

Дядо Прас (1996)

Шовинист (1997)

Последният континент  (1998)

Захапи за врата (1998)

Петият слон (1999)

Истината (2000)

Крадец на време (2001)

Последният герой (2001)

Нощна стража (2002)

Чудовищна  команда (2003)

Пощоряване (2004) 

Туп! (2005)

Опаричване (2007)

Unseen Academicals (2009)

Snuff (2011)

 

За деца:

Изумителният Морис и неговите образовани гризачи (2001)

Волният народец (2003)

Шапка пълна с небе (2004)

Wintersmith (2006)

I Shall Wear Midnight (2010)

 

Любимата на милиони поредица на сър Тери Пратчет започва като пародия на фентъзи романите и се разраства до нещо уникално за жанра. Почти четиридесет романа развиват в невероятни детайли на пръв поглед абсурдната идея за дисковиден свят, носен от четири гигантски слона, самите те стъпили върху корубата на още по-гигантска космическа костенурка. Цяла една плеяда от незабравими герои, множество географски локации, неизчерпаемо тематично богатство, неостаряващ хумор, режеща сатира и изключително човешка мъдрост – това е Светът на Диска.

 Random 

Aravala

Discworld-1От всички фентъзи светове, може би Светът на Диска е най-противоречивият. На пръв поглед е много оригинален и вълшебен, но колкото повече четете за него, толкова повече ще ви се струва, че е еднакъв с нашия.  Просто е пречупен през погледа на един човек с живо и наситено въобръжение, в което се редуват уникални персонажи и колоритни същества. Произведенията на Тери Пратчет, които рисуват живота на Диска, са буквално преливащи от иронизирани образи от нашата история и действителност. Тук можете да откриете личности и герои от историята, науката, литературата, киното и легендите, които познавате още от ранните си детски и юношески години. Истинско приключение е и самото откриване на познати персонажи, маскирани от умелото чувство за хумор на автора. Ако трябва да обобщя света на Диска, мога да кажа че е една приказка за възрастни – забавна, тъжна, вълнуваща, оригинална и същевременно болезнено позната, сякаш докато четеш. пред теб се разгръща един спомен или сън за някой, когото си познавал през целия си живот, но никога не си виждал така ясно.

Като минус на поредицата мога да изтъкна доста специфичното и саркастично чувство за хумор на автора, което не е за всеки и понякога може да подразни несвикналия читател с остротата си. Освен това идеите и вижданията на Пратчет относно съвременното ни общество се ръзгръщат многопластово и докато не изчетеш всичко, не можеш да добиеш представа за мащаба на цялостната картина.


Roland

Discworld-2Допреди Хари Потър, монументалната поредица на сър Тери Пратчет беше не само най-популярната в мейнстрийма фентъзи серия, но и най-успешното литературно произведение на британски автор, писано някога. Еволюцията на Диска от свят, използван за осмиване на фентъзи жанра от 80те години, през „изкривено огледало на нашия собствен свят“ (изтъркано клише, но все така вярно), до съвременната му форма на мрачна сатира, облечена най-често в жанрови истории тип трилър или детективски роман, е сама по себе си огледало на еволюцията на литературата като цяло през последните няколко десетилетия.

Невъзможно е в кратък материал като този да се обхване стиловото и тематично многообразие на Диска, но за щастие не е и нужно. Множеството сюжетни линии – както класическите „поредици в поредицата“, които всички обичаме, така и самостоятелните, които имат по една-две книги – фокусират вниманието си върху различни аспекти както на света, така и на интересите на Пратчет, и често са писани в различни литературни жанрове.

Discworld-3Наскоро прочетох Туп! в оригинал (което за мен поне е единственият валиден начин човек да чете Пратчет) и си дадох сметка, че късното му творчество просто не подлежи на критика. Единственият начин човек да се изкаже негативно за книгите от зрелия период на Диска, е да споделя лично усещане. Защото те чисто и просто са съвършени – на лингвистично, сюжетно и стилистично ниво, структура на историята, изграждане на герои, диалози… Тери Пратчет е абсолютен виртуоз и писането му не подлежи на професионална критика.

Което е и причината Светът на диска да е абсолютна константа в жанра – нещо, което трябва да познаваш, и то добре, нещо, което не можеш да не харесваш, ако имаш каквито и да било претенции за разбиране на литература (а какво остава за фентъзи), и нещо, с което всеки автор, който се опитва да пише фентъзи пародия/сатира, е длъжен да се съобразява. Атестат за величието й е и фактът, че дори след като беше диагностициран с Алцхаймер (трудно ми е да си представя по-черна ирония от тази), Пратчет продължава до ден днешен да пише по минимум една нова книга на година, и качеството им продължава да не отсъптва на най-добрите му произведения.