6. Вторият Апокалипсис
(Скот Бакър)

06 - Second ApocalypseПринцът на нищото: Тъмнината, която предхожда (2004)

Принцът на нищото: The Warrior-Prophet (2005)

Принцът на нищото: The Thousandfold Thought (2006)

The Aspect Emperor: The Judging Eye (2009)

The Aspect Emperor: The White-Luck Warrior (2011)

 

Свят, в който магията е анатема, носеща вечно проклятие, а религиозният фанатизъм и жаждата за власт движат кралства и империи. Свят, разкъсан преди хилядолетия от Апокалипсиса и Не-Бога, в който древният Консулт продължава да крои планове за тоталното изтребление на хората. Свят, в който един човек, трениран в съвършен контрол над ума, тялото и емоциите си – човек, който е в състояние да манипулира цели нации само с думите си – може да се окаже единствената надежда за спасение от Втория Апокалипсис. Поредицата на канадеца Скот Бакър се появи без много реклама и апломб, но изключителната дълбочина на персонажите, философските и психологически идеи, залегнали в самите основи на света, и епичната история бързо я превръщат във фаворит на практически всеки, който й е дал шанс.

Roland 

Trip

bakker-1Вторият Апокалипсис е поредица, която стои не само над, но и встрани от почти всички епични фентъзита през последните 40-ина години. Скот Бакър ме изуми с това колко консистентно умее две неща: 1) да кара света си да изглежда друг чрез езика си и2) да плете метафизика, която всъщност изглежда смислена и въздействаща. Ето малко повече за двете.

Бакър има много добър усет към екфразата: да постига икономична образност в думи. Гледната точка на свръхчовека Анасуримбор Келхус гъмжи от изречения, в които малки промени в структурата и подбора на думи усукват възприятията. Той не сграбчва стрели от въздуха – той ги взима. По подобен начин езикът на магията разкъсва прозрачния слой на материалния свят и бълва образи като рояци огнени врабчета и ходене по ехото на земята във въздуха.

Няма фентъзи автор, който да не се е давил в собствената си безпомощност, докато се мъчи да говори абстрактно, било то със собствения си глас, било то през героите си. В опити да запълни 1/2 от обема на книгите си с това, Ериксън се превърна в плашеща карикатура на самия себе си. Бакър, обучен философ, подхожда по единствения правилен начин – не с езика на уличния проповедник или превъзбуден блогър, а с езика на метафизичения поет. Елегантните аналогии и заредените метафори на Бакър внушават и възбуждат асоциативния ум, докато опитите на Ериксън (и много други) да обяснят неща, непостижими за сетивата, просто ги банализират.

Комбинацията от амбиция и консистентно правилна реализация на Вторият Апокалипсисе още едно значимо постижение за бедния и на двете жанр.

 Roland

Вторият Апокалипсис е към днешна дата любимата ми фентъзи поредица и една от любимите ми поредици изобщо. Често говорим за „стил“, когато описваме писателските достойнства на дадено фентъзи, но макар жанрът да е богат на образност и да е плодородна почва за игра с езика, истината е, че твърде малко автори имат истински качествен стил.

bakker-2Историята на Свещената Война в Принцът на нищото и на the Great Ordeal в The Aspect Emperor трилогиите е изключително интересна, а персонажите на Бакър са дълбоки и сложни, хора, които в нито един момент не са нито чисто бели, нито изцяло черни, но и не са стандартните задници, които съвременното фентъзи счита за „сиви“. Всъщност авторът беше критикуван при излизането на първата трилогия, че в книгите му имало твърде много интроспекция и твърде малко „екшън“ – идиотско обвинение, което е абсолютно разведено с всякаква реалност, ако ми позволите директния превод.

Но в крайна сметка всички тези достойнства не биха били достатъчни да превърнат Вторият Апокалипсис в шедьовъра, който поредицата е, ако го нямаше изключителният стил на Бакър. Макар и магията в света му да не е нещо особено разнообразно и богато, думите, с които е описана, начинът, по който е вплетена в историята, мястото й в йерархията на религия, враждуващи народи и нечовешкото зло, което заплашва всички, я превръщат в уникално преживяване. В цялата първа трилогия едва ли има повече от десетина момента, в които реално виждаме магия, но всеки един от тях е с оргазмен интензитет. И този стил на писане е с консистентно високо качество във всеки друг елемент от поредицата. Описанието на всеки един аспект от мисленето на героите, как възприемат и докосват света около себе си, е на ниво, с каквото жанрът в момента рядко може да се похвали. Което в крайна сметка прави Вторият Апокалипсис поредица, с каквато жанрът в момента рядко може да се похвали. И съответно задължителна за четене.