Политическа фантастика

Поредицата "Политическа фантастика" събира разнообразни текстове, които се съсредоточават върху различни аспекти на политическото в жанровите изкуства. Анализи, обзори, рецензии на произведения с интересни политически идеи, профили на някои от важните политически ангажирани фантасти – всичко това ще намерите тук. Разбира се, не претендираме, че тази поредица изчерпва темата, напротив – целта ни е просто да дадем едно начало. Инициативата съвпада с Международния ден на труда не само защото е най-политическият празник, но и защото сериозното мислене за фантастиката е труд сам по себе си, при това съществен. Надяваме се да ви е интересно, и умната!
Избрано

Политика и фантастика в комиксите на Народната република

Комунистическите и социалистическите режими имат интересни взаимовръзки с различните изкуства, които трябва да бъдат не само естетически, но и дидактически и пропагандно осъществени.

От:

Обзор

Политики на бъдеще

Фантастиката напомня, че това, което ще бъде тогава, зависи от нещата, които формират нашето сега. Сега, което може да бъде погледнато от дистанция само от въображаемата позиция на едно или друго...

От: