Преди около седмица добрите хора от Марвел представиха множество от предстоящите си проекти на фестивала Комик-Кон в Сан Диего. В дните след големите обявления се разкри и допълнителна информация за част от заглавията, затова от екипа на Shadowdance решихме, че най-после е време да споделим с вас това, което знаем.

The Multiverse Saga

Както вече е известно на всички, филмите на Марвел не просто са ситуирани в една обща вселена (наречена Marvel Cinematic Universe, или, за кратко, MCU), а и разказват голяма обща история. Освен това проектите на Марвел са теоретично обединени в различни „фази“, като всяка фаза е концентрирана около определен етап от голямата история.

Фази 1 – 3, започващи с първия филм за Железния човек и приключващи с Отмъстителите: Краят и Спайдър-мен: Далече от дома разказваха обща история, наречена The Infinity Saga. В нея нещата се въртяха около камъните на безкрайността и плановете на тиранина Танос да ги открие и да пренареди света по начин, който съответства на личното му усещане за правилност.

Когато фаза 4 започна с WandaVision на малкия екран и Черната вдовица по кината, никой не беше сигурен каква точно ще бъде общата посока, в която ще върви тази вселена. Следващите филми и сериали от тази фаза по-скоро задълбочиха объркването. Малко преди премиерата на Тор: Любов и гръмотевици продуцентът и главен диригент на MCU Кевин Файги намекна, че съвсем скоро ще ни стане ясно накъде отиват нещата. И така се стигна до Комик-Кон, където Файги официално обяви, че фази 4 – 6 ще бъдат под общата шапка The Multiverse Saga. Нека разгледаме какво ни очаква в нея!

Фаза 4

Настоящата фаза на филмите и сериали на Марвел е почти към края си, но все пак има няколко неща, които ни остава да видим.

I Am Groot – 10 август 2022. Поредица от кратки мини-епизодчета за най-чаровното дръвце на света. Действието ще се развива след Пазителите на галактиката 2, когато Груут е още мъничък и сладък.

She-Hulk: Attorney at Law – 17 август 2022. Сериал в шест епизода за Дженифър Уолтърс – братовчедка на Брус Банър (Хълк), която се сдобива с неговата сила да става огромна и зелена, но за разлика от него няма проблем със самоконтрола. В главната роля ще видим Татяна Маслани (Orphan Black), а от познатите ни марвелски лица ще се завърнат Марк Ръфало (Брус Банър), Тим Род (Abomination) и Бенедикт Уонг (Върховния магьосник Уонг). Освен това в серила най-после ще видим Чарли Кокс, който се завръща в своята най-велика роля – Деърдевил. В интервю съвсем наскоро Маслани сподели, че никой от екипа не е очаквал да им дадат права да включат Деърдевил и затова във всеки момент от продукцията са очаквали продуцентите да им звъннат и да кажат, че е станала грешка. За щастие този апокалиптичен сценарий не се е осъществил и още този месец ще видим завърщането на Чарли Фокс на малкия екран (ако 50-инчовите домашни телевизори могат изобщо да се нарекат малки)!

Untitled Halloween special – октомври 2022. Това е неозаглавен предстоящ проект, режисиран от композитора Майкъл Джакино. Според слуховете ще е с продължителност около час и ще се върти около слабо известния персонаж от хорър комикси Werewolf by Night.

Black Panther: Wakanda Forever – 11 ноември 2022. Продължение на Черната пантера, но без Чадуик Боузман, който почина през лятото на 2020-та. Във филма жените и мъжете от Уаканда се опитват да продължат напред след загубата на своя крал. На режисьорския стол отново ще бъде Райън Куглър, който засне и първия филм. Има множество теории за това кой пероснаж ще поеме ролята на нова Черна пантера, но Марвел все още се опитват да запазят отговора за самия филм.

The Guardians of the Galaxy Holiday Special – декември 2022. Празничен бонус за Пазителите на галактиката, написан и режисиран от Джеймс Гън. Това няма да е третият филм, а по-скоро забавен бонус към него. Действието ще се развива след Тор: Любов и Гръмотевици.

Фаза 5

Ant-Man and the Wasp: Quantumania – 17 февруари 2023. Мравката и осата се завръщат за ново приключение, като към тях вече се присъединява и Каси – порасналата дъщеря на Скот Ланг. Филмът ще е значим от гледна точка на това, че в него ще участва Канг (Джонатан Майорс), който се очертава като основния злодей в The Multiverse Saga.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 – 5 май 2023. Финалният филм на Джеймс Гън за пазителите на Галактиката. В него ще участва Мария Бакалова, която ще озвучава кучето Козмо, изпратено в космоса още от Съветския съюз. В комиксите Козмо е от мъжки пол, но подозирам, че Марвел са искали във филма да има женско животно, което да си приказва с Рокет и Груут.

Secret Invasion – пролет 2023. Сериал в шест епизода за тайната инвазия на зли скрулове, които се преструват на хора и живеят сред нас, частично базиран на едноименния комикс от Брайън Майкъл Бендис. По слухове действието ще се развива в петте години между Infinity War и Endgame. Самюел Джаксън, Коби Смолдърс, Бен Менделсон, Мартин Фрийман и Дон Чийдъл ще се завърнат в своите утвърдени марвелски роли, а новите лица ще включват Емилия Кларк и Оливия Коуман.

The Marvels – 28 юли 2023. Филм за трите жени, носещи прозвището Марвел в комиксите – Карол Денвърс (Бри Ларсън), Моника Рамбо (Тайона Парис от WandaVision) и Камала Кан (Иман Велани). Според някои слухове филмът може да съдържа елементи на мюзикъл, което звучи странно и потенциално глуповато.

Echo – лятото на 2023. Сериал за глухонямата героинята Ехо, с която се запознахме в Hawkeye. Алакуа Кокс ще се завърне в ролята на Ехо, а пък Чарли Кокс и Винсент Д’Онофрио отново ще се превъплътят в Деърдевил и Кингпин.

Loki, сезон 2 – лятото на 2023. Втори сезон на успешния сериал за Локи. Том Хидълстън, София Ди Мартино и Оуен Уилсън ще се завърнат.

Blade – 3 ноември 2023. Нов филм за ловецът на вампири Блейд, който този път ще бъде изигран от Махершала Али.

Ironheart – есен 2023. Сериал за чернокожа тийнейджърка, която, подобно на Тони Старк, си създава костюм на Iron man и се опитва да направи света по-добро място. Героинята ще се появи за първи път в Black Panther: Wakanda Forever.

Agatha: Coven of Chaos – зима 2023. Хитрата и чаровна вещица Агата, която видяхме за първи път в WandaVision, се завръща в нов самостоятелен сериал от сценаристката Джак Шейфър, която направи и другия сериал. Създателите на сериала го описват като „черна комедия“. Катрин Хан отново ще бъде в ролята на Агата. Носят се слухове за появя на Елизабет Олсън, което би било прекрасно.

Daredevil: Born Again – пролет 2024. Точно така, нов сериал/сезон за Деърдевил!!! Явно продуцентите са се вслушали в дългогодишните призиви на феновете, защото сезонът ще бъде с продължителност 18 епизода, което е несъпоставимо с никой от останалите марвелски проекти. Чарли Кокс и Винсент Д’Онофрио от Netflix сериала Daredevil ще се завърнат, за другите все още няма официална информация. Като цяло водещата теория за момента е, че сериалът ще запази някои основни моменти от хронологията на стария сериал, но ще се отърве от други. Тепърва ще разбираме повече. Важното е, че Деърдевил се завърща!

Captain America: New World Order – 3 май 2024. Филм за новият Капитан Америка – Сам Уилсън. Антъни Маки ще се завърне в ролята на Сам. Сценарият все още се пише, така че информацията е малко. Малкълм Спелман, който беше главен сценарист на сериала Falcon and the Winter Soldier участва като сценарист и в този проект.

Thunderbolts – 26 юли 2024. Филм за антигерои на Марвел, в който екип от бивши злодеи се събират заедно, за да вършат добро. Идеята не е качествено различна от Suicide Squad на DC, но се надяваме в случая да е реализирана по-добре. Все още не е ясно кой ще бъде в екипа – носят се слухове за Хоукай, новата Черна вдовица, Тасмастър, Барон Зимо, Абоминейшън, Джон Уолкър и др.

Фаза 6

До голяма степен съдържанието на фазата е мистерия. Знаем, че има осем необявени проекта, които ще излязат през 2024-та и 2025-та. Има много спекулации какво точно може да се включва тук – самостоятелен филм за Алената вещица, Шан-Чи 2, Deadpool 3, сериал за Wonder Man, някакво продължение на Eternals и какво ли още не. Истината е, че все още нямаме достатъчно информация. Освен тези осем проекта обаче имаме и още три, които са вече обявени:

Fantastic Four – 6 ноември 2024. Филм за най-известното семейство от комиксите на Марвел! За момента няма обявен режисьор, нито актьорски състав. Надяваме се Джон Кразински да се завърне в ролята на Мистър Фантастик, но няма да се изненадам, ако Марвел решат да поемат в друга посока.

Avengers: The Kang Dynasty – 2 май 2025

Avengers: Secret Wars – 7 ноември 2025

Двата филма за Отмъстителите ще представляват огромния финал на The Multiverse Saga. Кевин Файги сподели, че продуцентите са били изключително доволни от начина, по който Avengers: Infinity War и Avengers: Endgame послужиха като кулминация на сюжетните линии от предишната сага, затова са решили следващите два филма за Отмъстителите да са не просто отборни заглавия, а именно кулминация на цялата сага. Имената и на двата проекта препращат към заглавия на комиксите. За момента обаче не искам да спекулирам какъв точно би могъл да е сюжетът, тъй като филмовата вселена е много различна от комиксите и всяка адаптация на конкретна арка или история винаги е доста свободна.

Двата предстоящи филма няма да имат един и същи режисьор, тъй като сроковете и необходимото време за пост-продукция просто не го позволяват. Режисьорът на Шан-Чи Дестин Даниел Кретън ще поеме първия от двата филма, което е чудесно, защото той вече се е доказал като творец, способен да направи огромен блокбъстър със сърце, душа и феноменален екшън. Все още няма обявен режисьор за втория филм, след възможните претенденти е Райън Куглър, който според мен би бил добър избор. Очаква се Елизабет Олсън да има централна роля в двата филма.

И с това приключваме този обзор! Както виждате, плановете на студиото са свръхамбициозни, пожелавам им успех!

Разглеждам всичките обявени проекти и си мисля само едно – дано успея да ги видя. Дано пандемията утихне, дано войната свърши, дано светът се върне в някакви що-годе нормални коловози, за да можем да ходим на кино, да си обсъждаме приключенията на супергероите, да се радваме и да се усмихваме. Щастие за всички, даром, и нека никой не остане пренебрегнат!