Разказът се казва The Loneliness of the Long-Distance Reporter и е на Даниела Томова. За съжаление към него няма биографична информация, което е обичайна практика в повечето други сайтове и списания, публикуващи разкази, но от профила в Twitter на авторката става ясно че тя е родена в България, а в момента живее в Норвегия. Освен това е завършила престижната писателска работилница Clarion. Повече биографична информация за нея има към друг неин разказ, публикуван през 2017 г. в друг сайт за фантастика – Behind Her, Trailing Like Butterfly Wings.

В последните десетина години Tor.com се наложи като един от водещите сайтове, публикуващи разкази във фантастичните жанрове, и заслужи една камара награди и номинации за публикуваните там творби. Затова попадането на творба на български автор там е сериозен успех. Още повече, че разказът е закупен за tor.com и редактиран от легендарната Елън Датлоу, която от десетилетия е най-успешният редактор в хорър жанра.

Действието в The Loneliness of the Long-Distance Reporter се развива на норвежкия остров Шпицберген, далеч зад Северния полярен кръг. Там група любители на екстремните преживявания са организирали надбягване с кучешки впрягове, но особеното тук е, че част от участващите са немъртви (revenants). Главната героиня е журналистка, дошла да отрази събитието, но и да участва в него. В първата една трета от текста си разказът изглежда като сравнително стандартна като сюжет хорър творба, но след това поема в неочаквана посока. Атмосферата е изключително плътна, а полярният сетинг е използван много успешно. Интересен детайл е, че бащата на главната героиня е българин, избягал в САЩ по времето на комунистическия режим и това играе значителна роля за развръзката.