earth
След поредиците, героите и героините на фентъзи жанра, дойде време най-сетне да подредим и големите научнофантастични романи. Идеята ни беше отново да направим класация от десет заглавия, избрани чрез гласуване от членовете на екипа. В избирането участваха рекорден брой автори, а номинираните романи бяха цели 75. След дълго умуване решихме, че един Топ 10 е крайно недостатъчен, затова разширихиме класацията до 15 места. Дори така извън нея остават толкова много страхотни романи, но нали именно това им е интересното на подобни списъци?

Преди да ви оставя да четете, е време за няколко уточнения. На първо място, това е класация именно за научнофантастични романи, не за автори, светове, поредици и т.н. За да присъства в нея, един роман трябва да бъде изключително силен и обичан сам по себе си, да се пребори с останалите заглавия без значение колко много други велики творби е написал авторът му. Всъщност едно такова пребогато творчество може да се окаже дори минус в така замислената класация, ако нито един от романите на любимия автор не е признат като най-добър пред всички останали. Най-фрапантният такъв пример на отсъствие в настоящата класация – писател, който получи номинации за пет от романите си, но в крайна сметка така и не се добра до крайното класиране (сигурен съм, ще се досетите кой). Наясно сме с тези дефекти на формата и ще се опитаме да компенсираме най-тежките отсъствия в отделни, допълнителни материали.

Второ важно уточнение – в интерес на разнообразието, на две места решихме да поставим заедно два романа от един и същ автор. В единия случай решението беше мотивирано още и от точките, които въпросните романи събраха – на практика бяха наравно; в другия – макар и отделни, двата романа образуват сюжетна цялост, затова ги обединихме.

И така, каня ви да влезете в този колосален по размери и погълнати усилия материал, вероятно най-големият, публикуван някога в ShadowDance. Често получаваме оплаквания, че вече не пишем в рубриката „Евъргрийн“. Е, всяка една от петнадесетте страници на тази класация спокойно би могла да бъде отделна „вечнозелена“ статия; с изключение на няколко, които просто разказват за твърде нови книги, за които е рано да се говори като за класики. Екипът се стара много и мисля, че имаме повод да се гордеем, без разбира се да претендираме, че тази класация е представителна за нещо повече от споделените ни вкусове. Всъщност, още по-драго ще ни стане, ако в коментарите споделите собствения си Топ 10. В случай че се съберат поне 17 лични класации (колкото участвалите автори от ShadowDance), ще компилираме Топ 15 на публиката и ще го споделим с вас, а един от гласувалите ще получи за награда книга по избор от същата тази читателска класация.

Приятно четене!

Random