generic2Преди вече доста време публикувахме на сайта първите ни класации: Топ 10 фентъзи поредици и Топ 10 фентъзи герои. Двете са без съмнение най-популярните ни материали и продължават всеки ден да събират поне по няколко десетки клика. Крайно време беше да спазим обещанието си и да публикуваме класацията, за която бяхме загатнали в материала за героите, а именно – топ 10 на героините във фентъзи романи.

Както писахме в предишната статия, в първоначалния топ 15 гласувахме едновременно за мъжки и женски герои. Причината да разделим класацията на две беше, че във финалните 15 почти нямаше жени. Един очевиден извод от този резултат е, че в жанра се пише доста повече за мъже, които са и основните действащи лица. Някои ще кажат, че това е някак естествено, предвид най-популярните теми в него, други ще отвърнат, че този факт отразява грубата реалност – във фентъзи романите има голяма доза сексизъм и именно заради това силните женски персонажи са в дефицит. Или пък не?

При всички случаи, една такава класация е интересна извадка, която говори много за вкусовете на читателите. Разбира се, изобщо не претендираме, че този „топ“ списък е обективен или дори представителен за масовата публика. Със сигурност обаче е представителен за вкусовете на хората от екипа, които участваха в гласуването, а именно 13 души с много различни интереси и начини на четене.

genericПри гласуването следвахме принципа, че никой гласуващ не може да посочи повече от две героини от една и съща поредица. Въпреки това повече от две, споделящи един и същ свят, успяха да се вмъкнат в окончателния списък. В класацията има и два персонажа, все още непознати на българския пазар (да се надяваме, че скоро това ще се промени), а на върха е героиня, която получи масово гласове от авторите ни. Имаше членове на екипа, от чиито предложения се класираха едва едно-две, а някои се зарадваха на по пет-шест от изборите си във финалния вариант. Мисля, че се получи интересен материал, но това най-добре ще кажете вие читателите. Натрупахме и доста идеи за следваща статия на тази тема, която да разгледа по-малко познатите, но все така силни героини. Осъзнахме, че са ни малко и ценни, добре е повече хора да знаят за тях.

Пожелавам ви приятно четене, както и жанр, който се развива към все по-голям баланс по отношение на половата представеност. И не забравяйте да споделите в коментарите кои са вашите допълнения и възражения към класацията.

Random