15. Снежен крах (1992)

 (Нийл Стивънсън)Matrim

snowcrash2Какво е Снежен крах и има ли то почва у нас? Това е книгата, която прави Нийл Стивънсън прочут и една от най-тачените класики на кипберпънк жанра. Но, къде по-важно – това е страшно забавен роман, в който интересните идеи валят една след друга. Роман, чийто главен герой е едновременно страхотен хакер и (поне по свое собствено мнение) най-добрият боец с мечове в света. Който на всичкото отгоре се зове Хиро(аки) Протагонист (Герой Протагонист). Единият от двамата главни антагонисти е също толкова „реалистична“ фигура – той пък трепе куп народ с харпун и нож, направен от стъкло, и, между другото, се разнася наляво-надясно с атомна бомба в мотоциклета си, за да го вземат по-насериозно. Добавете към това един шантав свят, в който италианската мафия е важен играч в бизнеса с пици (в резултат на което имаме най-забавния пролог на всички времена), с една Америка, която се е разпадналa на хиляди малки анклавчета, с бежанска криза, която изглежда направо пророческа на фона на актуалните събития в наши дни, и виртуална реалност, която е толкова напред с материала, че създателите на Google Earth не крият, че са се вдъхновили от Снежен крах. На теория този миш-маш не би следвало да се получи добре, но напук на всичко той работи, и още как.

Другият главен герой в романа е Уай Ти – нахакана тийнейджърка, която проявява завиден непукизъм и изобретателност. Последното е добре за нея, защото има и не чак толкова завиден талант да се набутва в неприятни ситуации. Тя и Хиро са призвани да се справят с шумерски вирус, който е мутирал в компютърен такъв (вярвайте ми, наясно съм колко глупаво звучи това). Но тази наглед нелепа концепция позволява на Стивънсън да развие някои нелоши идеи за езиците и влиянието им върху развитието на човека.

Все пак, каквото и да си говорим, главните достойнства на книгата са изчанчените ѝ герои, забавните диалози и екшънът. Ако предпочитате по-сериозна фантастика, може да възроптаете защо роман, в който няколко страници са отделени на меморандум за правилното използване на рулата тоалетна хартия в офисна среда, е в нашия Топ 15. Разни хора, разни идеали… 

Intery 

В Снежен крах има ужасно много неща.

snowcrash1При повечето романи можеш горе-долу да предадеш поне началото на сюжета в няколко изречения, така че да се проясни с какво се занимава книгата. Е, в Снежен крах няма много смисъл от това, защото, от една страна, историята е абсурдно заплетена и странна, и от друга, впечатляващите части от книгата са най-често само периферно обвързани с основната сюжетна линия. Затова, следвайки теорията за литературата като сбор от страхотни неща, просто ще изброя някои от идеите в романа, които и аз, и Стивънсън, намираме за готини.

  • Франчайзи. В недалечното бъдеще, през което се развива действието, федералното правителство на САЩ вече не държи почти никаква власт. Вместо това съществуват комплекси от затворен тип, които се управляват от частни бизнеси. Така че пътувайки през един град, минаваш през квартали, администрирани де факто и де юре от предприятия като Макдоналдс или местна клетка на мафия. Поради това…
  • На най-голяма почит са разносвачите на пица! Доставката на топла пица в кратък срок е един от малкото останали стълбове на цивилизацията в този киберпънк свят. Ако куриерът не се справи навреме заради всички шантави неща, които могат да се случат по пътя, съществуването му става много застрашено, а компенсациите за клиента са в размер, подобен на печалба от лотарията. В такава напечена ситуация се запознават двамата основни герои. Единият от тях е тийнейджърка, която се придвижва насам-натам върху високотехнологичен скейтборд. Другият от тях…
  • Главният герой в романа всъщност се казва Хиро Протагонист и е майстор-хакер, както и майстор-фехтовач. Но той дори не е най-преувеличеният герой; тази титла принадлежи на един Як Мъжага, който се разкарва насам-натам със стъклени кинжали и мотоциклет, към който е закачена атомна бомба, предназначена за САЩ като отмъщение за бездействието им спрямо Алеутските острови през Втората световна война.
  • А, има и генетично модифицирани, задвижвани от атомен реактор питбул териери-киборги, които могат да тичат със свръхзвукова скорост.
  • И най-вече: знаменити, грандиозни, безкрайни стоварвания на информация. Струва ми се, че Стивънсън е седял и си е мислел „Хм, читателите и критиците нещо се оплакват, когато в книгата се появява персонаж, който седи и в много параграфи обяснява някакви неща, нямащи непосредствена връзка със сюжета. Дали пък няма да е забавно да вкарам в този роман един виртуален библиотекар, който в продължение на страници и страници да предава разсъжденията ми за шумерската митология, лингвистиката и информационните технологии в текст, гъст и мъчно разбираем колкото задание за семинар по семиотика? Да. Ще бъде страшно забавно.“

Снежен крах гъмжи от идеи. Някои от тях – като хрумването за вирусни езикови форми, които могат да оказват влияние, без да преминават през процес на разбиране и интерпретация, – карат дори философи като Ричард Рорти да разсъждават какви биха били понятията ни за култура и език, ако това беше вярно. Други от тях – като жилищен квартал, в който законите се определят и прилагат от KFC – те карат да клатиш възхитено глава пред това остроумие.

Roamer

snowcrash3Романите на Нийл Стивънсън са малко странни. В тях обикновено има по малко от твърде много неща: социология (теоретична и практическа), приложна психология (на отделни хора и на големи маси), точни науки (както теория, така и практически приложения – технологии, които още не сме овладели напълно, или съществуващи технологии, използвани по леко нестандартни начини), надвиснали или вече случващи се бедствия, романтични авантюри, бойни сцени… Понякога Стивънсън не успява съвсем да балансира всичко това и да го сглоби в приятен за четене текст; друг път резултатът е нещо като Снежен крах – книга, която е била оценена още при излизането си и продължава да бъде приятна, полезна, че дори и интересна двайсет години по-късно.

Разбира се, възможно е това, че аз самият съм човек на точните науки, че на всичкото отгоре и програмист, поне малко да помага за това да ми харесат някои от основните идеи тук – доста развитата виртуална реалност, програмируемостта на човешкия мозък „отвън“, преносимият rail gun, купчина други големи и малки неща из целия роман. Но не е само това; основните идеи на романа са разбираеми за всички, обяснени добре за тези, които не са твърде изкушени от компютърната техника, и, на всичкото отгоре, повечето от тях са „просто“ нов прочит (или, както е модерно да се казва напоследък, „reimagining“) на твърде древни идеи, които са съществували в на практика всички култури и общества. Без да издавам твърде много от съдържанието и завръзката на романа, спокойно мога да кажа, че главната сюжетна линия се върти около способността много лесно да променяш начина, по който работи мозъкът на друг човек – е, като оставим настрана всичката митология, магия, шамани, вещици и т.н., хайде да си признаем честно, има ли някой, на когото не му се е искало да може да прави това?

В Snow Crash има и доста други неща, част от които двайсет години по-късно изглеждат пророчески – както горе-долу с всеки наистина добър фантастичен роман. Проблеми с климата и океаните, разрастване на влиянието на мултинационалните компании до степен те да влияят пряко на политиката, психологически промени заради прекарването на доста време във виртуална реалност или просто в работа с компютър, „обикновени“ хора, които успяват да си купят ядрена бомба и изведнъж стават, ами, необикновено интересни… Има моменти, които помниш цял живот (един от по-дребните е свързан с изказването „Oh, I think they will listen to reason“, което си ме развеселява от време на време), има идеи, които помниш цял живот, макар че вече сме ги виждали и другаде, има неща, представени като факти, които те карат да се хвърлиш в търсене на повече информация, за да разбереш дали наистина светът и хората са толкова странни… С две думи, има защо да се прочете.