Fantasy-Heroes-1024x1280Дойде време и за втората ни класация. Този път фокусът пада върху фентъзи героите. Каквото и да си говорим, каквито и страхотни светове, магически системи и епични истории да въртят авторите на многотомните саги, това, което ни кара да отгръщаме страниците, са героите. Персонажи, които може би са силно нереалистични и идеализирани и служат единствено за бягство от ежедневието към нещо по-добро и възвишено от света, който познаваме. А може би са толкова реалистични, че чак ти е некомфортно да четеш за тях, но от чиито премеждия не можеш да откъснеш поглед.

Този материал започна като класация на топ 15 фентъзи герои като цяло, но внезапно си дадохме сметка, че в първите десет няма нито една жена. Което пък ни даде идеята да разделим класацията на две отделни – една, фокусирана върху мъжете, и друга за жените, които, макар и да не са толкова силно застъпени във фентъзито, определено заслужават да им се отдели внимание.

Разбира се, както и в предишния материал – Топ 10 фентъзи поредици – не беше възможно да покрием всички герои, които бихме искали. Но вътрешното гласуване беше ограничено до десет героя, само трима от които могат да бъдат от една и съща поредица. Така че тази класация може и да е показателна за общото мнение на екипа на Shadowdance, но това не значи, че отговаря на 100% на индивидуалния вкус на кой да е от нас.

И така…

Roland