Weird фентъзи

Течението New Weird е програмен термин, въведен от Джеф и Ан Вандермиър, за да опише възраждането на особен тип фантастика, която целенасочено върви по границите на жанра, комбинирайки постмодерни похвати с кафкианско въображение. Концепцията е много мъглява и трудна за дефиниране, писали сме за нея многократно в миналото, но това, което обединява романите по-долу, е силен фокус върху необичайно светостроене, деконструкция на жанрови тропи, сложно изградени герои и атмосфера на другото и особеното, произтичаща от задълбочен опит за описание на необясними за човешко съзнание феномени и поведения. Деймиън Уолтър описва жанра като продължител на радикалната енергия на Новата вълна от 60-те и 70-те, с автори като Чайна Миевил и Хал Дънкан на върха на експерименалния подход. В рамките на тази секция сме включили и по-стари романи, които обаче споделят в голяма степен чертите на това течение.

Gormenghast (Mervyn Peake) 

Demandred
Прекрасната проза като цяло, най-добрите описания в жанра (и не само) и един от най-интересните антигерои, на които съм попадал, както и това, че 50 години по-късно аз поне все още не съм срещал жанров роман, успешно наподобяващ тази поредица като атмосфера и сетинг (при все многобройните опити), правят романите за огромния замък Горменгаст задължителни за включване в класацията.

Bas-Lag (Чайна Миевил)

Random
Пъстрите пейзажи на смачкващо страдание, радикална другост, злободневна човещина и класова война в книгите за Бас Лаг не просто пленяват сетивата и въображението, а остават дълбоко внедрени в съзнанието като герои сами по себе си: чудовищният град Пердидо от Perdido Street Station, плаващият пиратски Армада от The Scar, влакът на революцията от Iron Council

The Castle books (Стеф Суейнстън)

swainston Random
Джант Шира “Кометата” е един от най-интересните герои в жанра (безсмъртен, единствен спобосен да лети в целия свят, тежък наркоман, определено ненадежден разказвач), а книгите на Суейнстън преобръщат купища от клишетата в жанра, като заедно с това изграждат един от най-чалнатите и интересни светове в него.
Claymore
Заради уникално шантавия свят, построен от авторката, в който хората носят тениски и четат вестници, а междувременно се защитават от членестонога сволоч с мечове и копия, и в който минават стотици години между отделните книги заради безсмъритето на крилатия вестоносец, наркоман и главен герой Джант Шира.