Young Adult фентъзи

Макар и не стриктно жанрова характеристика, обозначаването на романи като Young Adult обикновено води след себе си очакване за опростени сюжети, положителен финал, често силно засегната романтична история – които да направят произведението по-подходящо за възприемане от младежка публика. В общия случай самите герои също са тийнейджъри или дори деца, което прави по-лесно идентифицирането с тях. YA романите не споделят тропите на детските приказки и приличат повече на класическите фентъзи произведения, но засиленият приключенски елемент и изброените по-горе характеристики ги правят особен род заглавия. На жанра често се гледа снизходително, не толкова заради опростяването, колкото заради широката му популярност в последните години, която води до пренасищане на пазара и снижаване на качеството. Класически пример е може би най-силното предложение и до днес в поджанра – книгите за Хари Потър, които го дефинират, но и прескачат границите му поради големия мащаб на действието, хорър елементите и сериозните засегнати теми. На другия край на спектъра са многобройните вампирски и ангелски романи, а едно голямо подмножество от жанра са и тези за надарени с някакви специални сили младежи, както например в поредицата за Пърси Джаксън. Предложенията по-долу не са чиста проба Young Adult, но се доближават най-много до него, а този поджанр заслужава споменаването си.

Тъмните му материи (Филип Пулман)

Dr. Horrible
Трилогията на Филип Пулман е истински триумф на фантазията – вълшебни компаси, преминаване в различни вселени – както магически, така и напълно реалистични, демони, които всъщност представляват душите на хората и вървят край собствениците си във формата на животни, говорещи бели мечки, диви вещици, влюбени ангели, ножове, отварящи прозорци между измеренията – това са само няколко от елементите на тази прекрасна приказка за любовта и търсенето на знание.
Claymore
Тази трилогия за мен не е просто YA, а по-скоро съвременна класика на фентъзито и литературата, която страхотно психологизира деца, нагърбени с тежки отговорности и експлоатирани от родителите и криворазбраната религия, и всичко това в разкошни светове, пълни с призраци, говорещи мечки, портали и хуманоидни слонове за фон.

Трилогия за Бартимеус (Джонатан Страуд)

Claymore
Наскоро я препрочетох и при все че е загубила малко от чара си, пак е много по-добра от предложенията на сегашния YA пазар, както защото обяснява произхода на магическата си дистопия и методите ѝ за контрол, така и заради изключително забавния разказвачески глас на джина Бартимеус и заради развитието на протагониста Натаниел и кулминацията на последния роман.