Приключенско и героично фентъзи

С този поджанр означаваме обикновено фентъзи поредици, които са съсредоточени основно върху една група герои и конфликтът в основата на сюжета е по-личен и нерядко с по-малък мащаб. В приключенското фентъзи също може да става дума за спасяване на света, но фокусът е в по-голяма степен върху самите герои, техния път през препятствията и отношенията между тях. Разбира се, много произведения пресичат мъглявата граница между героично и епично фентъзи, така че характеризацията им е по-скоро пожелателна, но най-общо казано, този поджанр чете романа през гледната точка на приключението, което е централният мотив. Характерни представители са романите за Дризт на Р. А. Салваторе, в голяма степен Хрониките на драконовото копие, както и голяма част от творчеството на Дейвид Гемел. Корените на приключенското фентъзи достигат до популярните Sword & Sorcery романи от началото и средата на ХХ век, но впоследствие този термин започва да придобива негативен оттенък заради снизхождението на фантастите от по-ново време към пълп литературата. Това е може би най-широко дефинираният поджанр в нашата статия и затова произведенията в него са доста разнообразни.

Придворният убиец (Робин Хоб)

Aravala
Без изобщо да подценявам интересния сюжет и история, дворцовите интриги и съдбата на света, смея да кажа, че сред тези страници открих най-трогателната колекция от човешки (пък и не само) взаимоотношения, дълг и саможертва и ожесточени битки с вътрешни демони, която те кара да се тревожиш за героите, сякаш са близки приятели.
Random
Робин Хоб е може би най-добрият автор на поредици, чиито сюжети са движени най-вече от героите, а в Придворният убиец читателят има шанса да расте, да се влюби, да страда и да помъдрее (и пак да страда) заедно с най-добре развития герой в епично-героичния поджанр – ФицРицарин.
Matrim
Колко са книгите, които ви карат да ви се иска едновременно да удушите главния герой и да ви става ужасно кофти, когато грешките му неизбежно водят до лоши последици?
Killua
Това е историята на любимия ми книжен герой – придворният шут на крал Умен, известен на повечето като Шута, който говори в загадки, шегува се с всички, знае много повече, отколкото човек на пръв поглед би предположил, и на неговите възбледи плешки лежи съдбата на Шестте херцогства… а, да, помага му кралското копеле и убиец ФицРицарин!

Сага за живите кораби (Робин Хоб)

Killua
Много са причините да обичам поредиците от света на Праотците (и не разбирам какво дирят те тук, след като мястото им очевидно е в „официалната“ класация!?!?), конкретно Сага за живите кораби ме заплени с пълнокръвния свят, мистерията, обвила най-магическите създания в него, препратките към други любими поредици от същата вселена, и най-вече героите, които от появяването си запалват искра на симпатия или антипатия у читателя и до последната страница човек не е сигурен какво наистина изпитва към тях (Кенит!).
Matrim
Оригинална идея (а именно самите живи кораби) и лично за мен най-добре изпипаните персонажи в целия фентъзи жанр. (Прочетете повече тук, тук и тук.)

Сага за Дренай (Дейвид Гемел)

Random
Най-известната (и първа) книга от поредицата, Легенда, все още е в главата ми като един от най-концентрираните фентъзи епоси, като история, от която не можех да се откъсна; в Дренайската сага Гемел е напипал идеалната формула да увлича читателя в приключения, в които всичко е на живот и смърт, a идеализираните герои, противно на всякаква логика, изглеждат по-истински от реалистичните.
Yan
Дренайската сага на Дейвид Гемел си остава един от най-добрите образци за героично фентъзи, а най-хубавото е, че всички 11 книги са писани така, че да могат да се четат самостоятелно.

Божиите монархии (Пол Кирни)

Yan
Разкошно героично фентъзи в псевдоевропейски сетинг, което ще допадне на феновете на Мартин с реалистичното представяне на жестокостите на войната.

Шалион (Л. М. Бюджолд)

shalion Matrim
Един от най-интересните пантеони във фентъзи жанра, плюс, разбира се персонажите на Бюджолд, които са еталони за качество.
Demandred
Концепцията на Бюджолд за боговете и начинът им на намеса в делата на хората в тази поредица е гениална, а като добавим и типичните за нея отлично развити герои и интригуващ сюжет, предлагащ тежки дилеми за героите, поредицата определено заслужава място сред най-добрите.

Джентълмените копелета (Скот Линч)

Aravala
Локи Ламора и неговото братство на Джентълмените копелета е едно от най-свежите неща, на които съм попадала скоро, и то разгърнати в страхотен благородническо-декадентски свят на интриги, манипулации, измама и невероятни герои, които така увличат в сложните си схеми и планове, че времето минава неусетно.