Ърбън фентъзи

Този силно популярен в последните години поджанр на фентъзито се характеризира – както и името подсказва – с това, че сюжетът е основно ситуиран в град. Подобен сетинг води до своите характерни особености, които поставят различен тип предизвикателства във фабулата спрямо класическия модел на приключения из широкия свят. За сравнение, в епичното фентъзи много често има епизоди в град, но самият сетинг не участва толкова силно, например по-скоро става дума за дворцови игри или минаване през конкретни локации в град, докато при ърбън фентъзито това е основният мотив при изграждането на атмосферата. Много често ърбън фентъзито не е високо фентъзи, т.е. светът обикновено е нашият собствен, с фантастични елементи (както е например в Патрулите), но има и доста примери с напълно самостоен свят в градски сетинг, като Град на стълби на Робърт Бенет. Тези от първия тип най-често са ситуирани в съвремието, но сред втората група има примери и за измислени светове, чийто градски сетинг е силно повлиян от действителни исторически периоди (поредицата за Ил Риен на Марта Уелс, която донякъде покрива и приключенското фентъзи; също така много стиймпънк истории се развиват в псевдо-викториански градове). Друга характерна черта на романите е наличието на малък партньорски екип от герои, като особено по-младежките заглавия често комбинират това с романтична връзка между героите. Още много примери и информация за поджанра можете да намерите в обзорната ни статия по въпроса.

Патрулите (Сергей Лукяненко)

Ordo Malleus
Сблъсъкът ми с Патрулите на Лукяненко беше челен и дълго след него бях замаян от умението на руснака да разкаже толкова фантастична и едновременно толкова човешка история, в която Москва е бойно поле за враждуващите Други, а наградата, разбира се, е нищо по-малко от няколко невинни души и нищо повече от спасението на света.
Dr. Horrible
Патрулите беше поредицата, която ме научи да обичам ърбън фентъзито като жанр – има нещо невероятно привлекателно в това да четеш за малкия човек, живеещ в зловещия съвременен град, за демоните и чудовищата, чакащи сред сенките на високите блокове, особено пък когато всичко това се развива в Москва, подобна в толкова много отношения на моята София.
Moridin
Ърбън фентъзи сюитата на Лукяненко постави руската фантастика обратно на масата – из свръхестествените криминални истории на поредицата се вплетоха достатъчно философия и човешки отношения, за да задоволят и най-критичните, а неповторимата битова и мрачна атмосфера, с руските песни и бюрокрацията на патрулите, е едно от най-свежите неща, случвали се на жанра.

Досиетата на Дрезден (Джим Бъчър)

butcher Yan
Защото е вероятно най-добрата ърбън фентъзи поредица, която излиза в момента, и е перфектното съчетание между магия и детективски роман.

Влад Талтош (Стивън Бруст)

Aravala
Влад Талтош е наемен убиец и устат вещер, който разговаря телепатично с летящо влечуго на име Лойош, и чийто свят е едновременно непретенциозен и семпъл, иронизиращ сам себе си и всъщност доста оригинален; това превръща книжките от поредицата във фентъзи криминални романи с изобилие от сарказъм и бързо действие, както и сложни мошенически схеми, а системата на империята и редуващите се домове е просто очарователна.

Поредица за Кейт Даниелс (Илона Андрюс)

Matrim
Огромната концентрация на епични схватки, герои, които не се спират пред нищо, куулнес на макс и саркастични реплики в неособено големия брой страници води до достигане на критична маса и превръщане на тази поредица в истинско произведение на изкуството. Злите езици твърдят, че това изкуство е бойно, но може смело да ги игнорирате.
Demandred
Това е една от много редките поредици, в които има почти всичко, което търсим във фентъзито – интересен и оригинален сетинг, отлично развити главни герои, здрав екшън и epic badassery на кило, умело изпипани сюжетни обрати, прекрасен хумор и закачки между героите, както и запомнящи се трагични моменти; най-хубавото е, че вече 8 тома качеството остава на ниво и няма разбозяване – практически уникално постижение за жанра.
Killua
Книжките за Кейт Даниелс са отлични за страдащите от безсъние, нощта с тях минава неусетно – телепортират жадния за детективски загадки/бой/хумор/секс читател в един динамичен и оригинален свят, в който ти е спукана работата… освен ако не разполагаш с устатата Кейт и нейния отряд върколаци под ръка.