Епично фентъзи

Когато си мислим за многотомните фентъзи тухли, най-често си представяме именно епичното фентъзи. Всъщност, дефинициите за този поджанр са доста размити, не на последно място защото всеки разбира епиката по различен начин, но това, което най-вече отличава епичното фентъзи, е мащабът. По думите на авторката Н. К. Джемисин, в епичните поредици трябва да има конфликт поне от порядъка на някоя нация или раса, или за предпочитане на целия свят. Този тип произведения се характеризират с голям набор герои и повече сюжетни линии, като основната обикновено се върти около групата, решаваща големия сблъсък в поредицата. Взаимодействията между персонажите и тяхното израстване и развитие обикновено е засегнато в детайл, но винаги на фона на по-големи събития, които засягат целия граден свят. Често в тези поредици се описват различни места от вселената на произведението от много гледни точки и героите се запознават постепенно с тях. Класическото епично фентъзи разбира се е Властелинът на пръстените, а в по-нови времена христоматийните примери са Песен за огън и лед и Колелото на времето. Интересни гледни точки към жанра дава обзорната статия на ClarkesWorld, която обединява интервюта с много фантастични писатели на темата. Епичното фентъзи често се приема като синоним на високото фентъзи, но разликата е съществена – високото фентъзи всъщност е термин, който описва самия свят, в който се развива действието – а именно въображаем, автономен, напълно измислен свят, който не е просто нашият собствен с добавен фантастичен елемент (както е например в Хари Потър, Темерер, Стрейндж и Норел).

Сага за войната на разлома (Реймънд Фийст) 

feist Aravala
Една класическа епична история, която има от всичко по малко и от нищо забележително в повече – хем знаеш, че не е шедьовър, хем с жадна ненаситност изчиташ, за да видиш края, тъй като магиите и светът на Мидкемия са интригуващи и еволюцията на героите си струва да се проследи.
Roland
Едно от първите ми фентъзита, което, в ретроспекция, е една от първите стъпки между класиките, вдъхновени от Властелина на пръстените, и по-модерните поредици от последните две десетилетия. Пътуването между различни светове всъщност беше изключително оригинална идея за времето си и добави известен елемент на научна фантастика, който винаги ми е носел огромен кеф.
Marfa
Една от първите наистина епични фентъзи поредици, излизали в България – и макар продълженията ѝ да я довеждат до зацикляне, достойно за сапунен сериал, първоначалният замисъл впечатлява със запленяваща история, добре развити герои, безкрайна фантазия, живи светове, философия и мистика, като всичко това въздейства като наркотик, възпиращ читателя да остави книгата, докато не попие и написаното на корицата.
Moridin
Монументалният епос на Фийст е една от вечните класики в жанра на високото фентъзи, и с право – макар и да минава през всички стандартни тропи с неясния произход на главния герой, могъщите артефакти от миналото и все по-голямото зло, Сага за Войната на Разлома успява да ги комбинира в наистина завладяващ наратив с много епика, оригинално замислени раси и култови герои – и в резултат на това е просто задължителна.

Мечът на истината (Тери Гудкайнд)

goodkind Yan
Защото беше интересна поредица, преди да деволюира до лош прераказ на Айн Ранд, правен от очевидно болен мозък.

Riddle-Master (Patricia McKillip)

Demandred
Трилогията е нагледна демонстрация как в общ обем 600 страници може да се създаде интересен и оригинален фентъзи свят с уникална магическа система и да се развие и завърши по епичен начин мащабен сюжет, в който предопределеният сирак-юнак спасява света, без това да изглежда клиширано.

Хрониките на кралеубиеца (Патрик Ротфъс)

Moridin
Събрала в себе си буквално най-доброто от жанра, историята на талантливия Квоте е всичко онова, което от младежките години и до днес ни кара да отгръщаме трескаво страница след страница – напрегната история, загадки с мистичен и древен корен, остроумен главен герой и което е наистина уникалното – едно фанатично внимание и отдаденост към мотива за приказките и тяхната сила.
Random
Книгите за Квоте са, казано най-просто, една от най-увлекателните сериализирани истории в жанра, по един много юношески начин – с цялата ентусиазирана (и често безкритична) любов към приключенията, свободата от правилата, магията, мистерията, справедливостта. (Прочетете повече тук и тук.)

The Rai-Kirah Trilogy (Carol Berg)

Yan
Фокусът в трилогията е поставен върху героите и тяхното израстване, а не върху страховити сблъсъци на огромни армии, прехвърчащи магии и полуголи девици (сега като се замисля, май последните липсваха напълно). Повече информация за поредицата в брой 52.

Crown of Stars (Kate Elliot)

Matrim
Един от незаслужено пренебрегваните бисери сред многотомните поредици – ако ви е дотегнало от автори, които имат съвсем повърхностна представа от историческите периоди, вдъхновили творбите им, пробвайте Crown of Stars. Поредицата също така е и открит урок как да се създават и развиват прословутите „силни женски персонажи“, без непременно въпросните да са несравнимо могъщи в битките.

Спомен, Печал и Трън (Тад Уилямс)

tadwilliams Ordo Malleus
Може би ще бъда разпнат на кръст за това си твърдение, но Спомен, печал и трън е по-краткото и по-добро Колело на времето, в което протритият сюжет за сирачето, чиито действия решават съдбата на света, е разказан по възможно най-увлекателен начин.