4. Пътеводител на галактическия стопаджия (1979) 

(Дъглас Адамс)



Ghibli 

hitchhiker3Какво може да се напише за Пътеводителя? Ще започна с това, че тази книга бе поставена на първо място в моята лична класация. Нали знаете онези анкети „Какво бихте взели със себе си на самотен остров“? И до днес Пътеводителят си остава книгата, която бих взела, ако е позволена само една за неопределено дълъг срок. Възможно най-пълното издание на трилогията в пет части, разбира се. Колкото повече човек живее на този свят, толкова повече започва да цени интелигентния хумор, онзи поглед към света и всичко случващо се, който помага на човек да се пребори с всякакви трудности, дори когато му се наложи да седи и да слуша най-лошата поезия на всички времена, или когато планетата му е разрушена и ще се мре.

Пътеводителят е огромен колкото цялата Вселена. В него има купища полезна информация за всичко, което бихте могли да си представите – от съвети за приготвяне на най-великия коктейл („Пуснете вътре зъб на алголиански слънцетигър. Наблюдавайте как се разтваря.“), през полезни тактики за поведение при среща с кръвожадни, но тъпи чуждопланетни диви зверове, до подходящ отговор на екзистенциалния въпрос, който всеки от нас рано или късно си задава на определен етап от житейския си път: къде ще обядваме?

Пътеводителят е полезен и с друго – една от идеалните книги за отсяване на хора, с които никога няма да си паснете. Знам, че съществуват хора, които не харесват Пътеводителя, както знам, че съществуват откъснати от цивилизацията племена в Папуа Нова Гвинея – макар че понякога научавам факти за съществуването им, знам, че винаги ще си бъдем чужди.

Наистина, от гледна точка на вероятностите, за социалния живот на човек е по-добре да харесва Пътеводителя, защото страшно много хора го обичат изключително много. До такава степен, че на него и автора му е посветена специална паметна дата – Денят на хавлията, който се отбелязва на 25-и май по целия свят с различни инициативи и най-вече с – разбира се, – носене на хавлия. Цитатите от Пътеводителя са вездесъщи, и ако ги употребявате грамотно, веднага придобивате +10 готиност, а ранг на гуру на смисъла достигате, ако знаете не само отговора, но и самия въпрос за живота, Вселената и всичко останало.

Ако досега не сте чели Пътеводителя, това е грешка, която е добре да поправите. Останалото е ясно – не забравяйте хавлията. 

Moridin

hitchhiker4Има романи, които са основополагащи в жанра си, има романи, които са изтъкнати негови представители, има и такива, които се отличават с по нещо уникално в жанровата рамка. Но колко са романите, които създават и определят завинаги цяло течение? Пътеводителят е такова произведение и отгоре. Неговото значение за културата надхвърля границите на фанатастичното, дори литературното, и прескача директно в бурните води на човешките модели за общуване, на практика циментирайки концепцията за абсурдизма в хумора.

Превърналата се в нарицателна за нагла бюрокрация сцена с проектите за строеж на галактическа магистрала* през дома на главния герой Артър Дент е всъщност кулминацията на една славна традиция, която стъпва на раменете на Кафка, Гогол, Виан, със сигурност Параграф 22, а защо не и Алиса, за да разбърка умело техните сюрреализъм, приказност и сатира и да ги облече в най-подходящите дрехи – тези на научната фантастика. Защото в крайна сметка къде другаде абсурдното не стои като очевидна и преиграна с драматична цел метафора, ако не именно във фантастичното поле, където всичко е възможно. Въображение, въображение и въображение са трите ключови думи за бъкащия от странни герои и безумни случки свят на Пътеводителя.

Хитро вмъкнати в сетинга научнофантастични концепции и тропи като невероятностния двигател, самия пътеводител на галактическите стопаджии, планетата компютър и ресторанта на края на Вселената придават на романа една шеметна наситеност. Това усещане се подсилва идеално от трескавия и самоцелно безумен сюжет, в който героите до края нямат почти никаква представа накъде и защо са тръгнали и се прехвърлят рязко из гротескно конструирани ситуации, в които Артър малко по малко се предава и изтървава претенциите си за нормалност. Авторовият глас умело уплътнява света на романа с лековати историйки, бегло свързани с действието, а герои и мотиви като депресирания робот Марвин, кашалота и петуниите, бруталната поезия на вогоните, пангалактическия гаргаробластер и разбира се отговора на въпроса за Живота, Вселената и Всичко Останало, отдавна са придобили легендарен статут.

Закономерно смятан за превъплъщението на Монти Пайтън в литературата, Дъглас Адамс ни остави тази епична трилогия в пет части, която широко отвори вратите на абсурдизма и на практика обясни на цялото ни поколение как да бъде забавно. Поклон – и хавлия в ръка.

Morwen

hitchhiker1Винаги ми е трудно да пиша за тази книга, просто защото тя е толкова по-красноречива сама по себе си, отколкото някой читател би могъл да я опише. Хората, които ме познават, вероятно са чували това вече двуцифрено число пъти, но при първото прочитане на Пътеводител на галактическия стопаджия останах с впечатлението, че това е една от най-депресиращите, потискащи и абсурдни книги, които съм чела.

Следващия път, когато я четох, се смях с глас, но все пак първото ми впечатление остана с години. Отдавах го както на това, че прочетох Пътеводителя твърде рано, така и на факта че бях болна и вероятно на някаква силна химия, която ме е депресирала. Сега като се замисля, книгата всъщност наистина е и депресираща, и абсурдна. Също така е ужасно смешна, иронична и проникновена. Просто това е една от онези книги, които имат ужасно много в себе си и всеки може да намери различни неща. (В случая говоря най-вече за първите две книги от поредицата – Пътеводител на галактическия стопаджия и Ресторант на края на вселената. Следващите книги също имат гениални моменти, но като че ли им липсва това усещане за пълнота, за история, побираща всичко в едно.) Независимо дали човек ще я чете като повърхностно плажно четиво, като пародия на събития, или като някакво откровение за света във философски смисъл, книгата неизменно остава много добро четиво.

Пътеводителят съдържа в себе си гениални герои, обобщения за живота, които някак винаги си знаел, че са верни, само че никога не си успявал да кажеш толкова добре, и е неизчерпаем източник на остроумни цитати. И при все цялата й хипстърска готиност, ако човек реши да се задълбае, може да открие и сериозни послания, и философски дилеми, и както казах, почти всичко, включително Отговора на Големия въпрос. Ако не сте я чели, прочетете я. Ако сте, знаете за какво говоря.

Roamer 

hitchhiker2Да започнем с това, че тази книга е напълно откачена. Рибка, която пъхаш в ухото си, за да разбираш чужди езици; ваза, която с досада си казва „О, пак ли!“; космически кораб, пълен с фризьори и водопроводчици; рок-концерт, който включва кораб, блъскащ се в звезда – повечето от ситуациите в Пътеводителя са, като начало, физически невъзможни, а дори и да бяха, са толкова немислими, че никое общество от разумни и здравомислещи хора не би могло да допусне да се стигне до тях… нали?

Да, оказва се, че Пътеводителят е една от онези скучни и досадни книги, които се опитват да преувеличат недостатъците на обществото ни до гротеска, така че да видим колко са безсмислени и да се замислим дали не е добра идея да спрем да ги поощряваме. Президент на галактиката, който не взима никакво участие в управлението й, защото това дори не се очаква от него; бюрокрация, която прави на практика невъзможно за гражданите да разберат какво се случва и да го спрат навреме; поезия, толкова скучна, че подтиква повечето разумни същества до самоубийство – за какво ми е да чета още една такава книга, няма ли и тя да е по-скоро тъжна, отколкото забавна и смешна?

Ами… всъщност не. Пътеводител на галактическия стопаджия е книга, която успява да съчетае в едно социална сатира, комедия на абсурда, приключенска фантастика, космическа опера, почти любовна история, утопия, антиутопия, мит за създаването на света, мит за унищожението на света, симулация на реалност (почти в стил Inception, но трийсет-четирийсет години по-рано)… и, да, поне според мен, Дъглас Адамс с неговия особен тънък хумор някак е успял да сплете всичко това в книга, която може да бъде увлече единадесетгодишно момче дотолкова, че почти трийсет години по-късно да седне да си я препрочита с удоволствие.