2. Алтея Вестрит

Сага за живите кораби – Робин Хоб



Intery

althea1Още при първия досег на читателя с Алтея Вестрит си личи, че тя ще бъде важен и интригуващ персонаж: твърдоглава и арогантна, с много чепат характер и изпитваща пренебрежение към социалните порядки, особено що се отнася до женствеността.

Алтея прекарва по-голямата част от съзнателния си живот на живия си семеен кораб, чийто капитан е вече болният ѝ баща, така че когато в началото на Вълшебният кораб той е на смъртен одър, тя очаква да бъде неговият наследник, поне що се отнася до кораба и капитанския му пост.

Вместо това цялото ѝ семейство, включително баща ѝ, се обръща срещу нея и корабът се оказва завещан на по-голямата ѝ омъжена сестра – нещо толкова неочаквано и жестоко, че Алтея не успява да осъзнае случващото се и същата вечер прави поредица от грешки, за които и тя, и обичният ѝ жив кораб съжаляват дълго след това. Новият капитан (съпругът на сестра ѝ) обявява, че Алтея е негодна да бъде моряк и нито той, нито някой друг капитан би я взел като част от екипажа си. Тя се хваща за тези думи и решава, че единственият начин да си върне кораба е да бъде наета в друг екипаж, с което да докаже способностите си.

Семейството на Алтея е известно в неголемия им град, така че героинята не вижда друг изход, освен да се дегизира като случайно момче и да започне да гради моряшката си кариера от нулата, под псевдоним. Читателят се настанява удобно да чете история, в която това арогантно момиче ще докаже на жестокото си семейство и тесногръдото си общество колко способна е и триумфално ще си върне загубения кораб, но тогава всъщност се случва нещо друго:

Алтея се оказва калпав моряк.

Физическата ѝ слабост я прави неспособна да се справя с отредените ѝ задачи до степен, застрашаваща не само нейния живот, но и този на други моряци. Авторитетът, с който се е ползвала на бащиния си кораб, е бил продукт не на нейните умения, а на родствената ѝ връзка с капитана. Това осъзнаване и последвалото развитие на персонажа я преместват от категорията „интригуващи персонажи“ към категорията „най-добре изградени женски образи във фентъзи жанра“.

В хода на трилогията Алтея върши огромно количество глупости. Понякога ѝ трябват месеци, за да осъзнае къде е сбъркала; друг път повтаря една грешка отново и отново; тук-таме извлича положителен опит и става по-доброжелателна и зряла личност. Цялото ѝ пътешествие е описано по изключително правдоподобен и човеколюбив начин, както би могло да се очаква от Робин Хоб. А след като в продължение на няколкостотин страници си съпреживявал с нея всички усилия, които полага, всички жестокости, които ѝ се случват, и всички промени, които настъпват в характера ѝ, се чувстваш сякаш си опознал истински човек, който няма как да не обикнеш по свой начин.

Matrim

althea3Историята на Алтея Вестрит е, колкото и изтъркано да звучи, преди всичко история за порастването. За това как мечтите и амбициите често се разминават с реалността, и колко е трудно да продължиш напред, след като най-накрая осъзнаеш това. За съвсем делнични кусури, но и за твърдоглаво упорство, което в крайна сметка води до успехи. Една съвсем човешка история, пък макар и на фона на живи кораби и огромни морски влечуги.

Алтея е родена в богато семейство и макар да не е разглезена като „любимата“ на толкова много читатели на поредицата Малта, в началото тя просто не осъзнава колко неща са ѝ били поднесени наготово. Последвалите изпитания я каляват по типичния за героите на Робин Хоб начин – при нея няма лесни победи, но точно заради това те са и толкова сладки. И разочарованията толкова горчиви, разбира се – още помня колко бях разочарован, когато планът ѝ да си спечели име като моряк на китоловен кораб пропадна. Да, очаквах това да стане, но премеждията на героинята са така добре описани, че колкото и нищожна да е надеждата за успех, човек напук на всичко иска да повярва, че някак „ще мине номерът“.

В ръцете на огромен брой друг автори, любовните перипетии на Алтея биха били или твърде директно послание на тема феминизъм, или другата крайност – почти всичките ѝ проблеми биха били решени от ухажорите й. В случая, поне за мен, стремежът на Алтея да стои на равни начала с Брашен и нежеланието ѝ да прекара живота си с Граг, нищо че на теория той е перфектен за нея, са съвсем естествени (макар че с Брашен на няколко пъти се карат като героите на тийнейджърски сериал по CW; но и това за мен е разбираемо  – когато е в малки дози).

Алтея не е толкова героична колкото например Кетрикен от Придворния убиец и не претърпява драматичната трансформация на Малта или Ета. Но въпреки това за мен тя си остава най-доброто творение сред персонажите на Робин Хоб – да, дори и в сравнение с Фиц или Шута.  Тя е пример, че интересните герои могат да съществуват във фентъзи жанра и без суперсили, загадъчно потекло или главна роля в спасяването на света.

Claymore

althea2Има нещо което отличава Робин Хоб от повечето фентъзи писатели, които съм чел. Не само качествено, а и количествено, и това е нивото на психологизация и характеризация. За него бих казал, че е по-добро и от това в Песен за огън и лед. Сред най-добрите примери за това, макар не и единственият, е една от главните героини, Алтея Вестрит.

Като дъщеря на богат търговец, придружавала го на пътешествия с живия кораб Вивачия от детска възраст, ние естествено й симпатизираме, когато въпросният кораб бива даден на некомпетентния й зет, вместо на нея. Тя е прекарала години с кораба и екипажа му, наблюдавала е работата им, знае как трябва да се командва екипаж на кораб от баща си – защо да не получи кораба? След една-две смени на перспективата, виждаме Алтея през очите на сестра й и майка й, и по много ефективен начин успяваме хем да й влезем в положението, хем да разберем как поведението й кара нейните роднини да смятат, че е егоистично, разглезено от баща си момиче, което чака всичко наготово само защото е родено във влиятелна търговска фамилия.

Впоследствие Алтея осъзнава, че единственият начин да се докаже като достойна за капитан на кораб – поради факта, че живее в наскоро регресирало към сексизъм общество – е да си изкарва хляба като моряк. В началото под дегизировка, по-нататък без, тя успява не само да се отърси от силно ограниченото си възпитание и привилегирования си поглед над нещата, но и да спечели уважението на мъжете и жените около себе си, и на кораба, и в Бингтаун.

Алтея е много добре написана и защото за разлика от една голяма част от популярните фентъзи героини, тя не е нито неправдоподобно добър боец (все пак няма никакво обучение), нито е кралица или благородница, която може да разчита на властта си, за да се избави от всяка ситуация. Освен това главният сюжет тук не е свързан със спасяване на света или стандартни за епичното фентъзи тропи, съответно Алтея просто се опитва да намери мястото си и да оцелее, като надделее сексистките порядки на обществото и намери свой собствен път и независимост.  Всичко това, в комбинация с непоклатимия й дух и подробната картина на ума й, допълнена от перспективата на другите герои към държанието и постъпките й, я правят една от най-човечните и пълнокръвни героини в съвременното фентъзи.