Изложението в Есен е стотици хиляди хора, тонове игри и безкрайно много шум, хаос и щастие на едно място. Вече два пъти (тук и тук) сме ви споделяли как изглежда най-голямото изложение за настолни игри в света през нашите очи. В навечерието на първото в историята на Spiel дигитално издание правим едно завръщане към спомените ни от миналата година. Ще разглеждаме какво ни направи най-голямо впечатление тогава и кое ще ни липсва най-вече тази година.

Тъй като предишните ни статии за атмосферата и цялостното преживяване остават напълно актуални, избрахме този път да се фокусираме повече върху аксесоарите за игра, които може да откриете в залите, и други малки късчета от цялостната картинка. Нека си припомним какво друго може да се прави, освен тестване и купуване на игри, а ако нещо ви грабне вниманието, започвайте от сега да планирате и да стискате палци за догодина.

Новостите за фестивала през 2019-а

Всяка година има нещо ново, но в случая може би най-важното  беше, че за пръв път изложението направи нещо като „предпремиера“ и реално отвори врати в сряда следобед* за най-нетърпеливите си фенове. Това предварително събитие бе обявено някъде през лятото и вероятно ще остане в програмата и занапред. Половин допълнителен ден звучи супер, разбира се. Лошото е, че цената да влезете ден преди всички редовни посетители бе от калибъра на билета за всичките четири дни заедно! Друга причина да пропуснем срядата бе, че така или иначе вече бяхме планували пътуването си и просто нямахме възможност да отидем.

Иначе Spiel продължава да увеличава мащабите си с всяка изминала година. Посетителите бяха още повече – надминаха двеста хиляди души и сложиха новия рекорд на над двеста и девет хиляди. Халета 4, 5 и 6 вече бяха изцяло пълни, а халета 7 и 8 се използваха, като в първото имаше още изложители, а във второто бяха преместени някои от магазинчетата за храна, с разположени повече пейки и маси за хранене и почивка. В последното се състоя и тазгодишният мат трейд – за пръв път това стана вътре, вместо пред входа, което определено е за предпочитане, в случаите когато навън вали дъжд (а това все пак е краят на октомври в Германия). Имаше нови входове, по-близо до някои от паркингите и подобрен пропускателен режим. Spiel не спира да се развива!

Известните гости

Изложението в Есен, бивайки най-голямото такова събитие за настолни игри, естествено събира и най-големите имена в индустрията. Ако решите да спрете за момент с обикалянето и тестването на игри, може да се поинтересувате и от програмата, която организаторите предлагат. Честно казано, ние досега не сме намирали време И за това, но на случаен принцип сме попадали на разговори с популярни влогъри и известни дизайнери, че даже и на състезание между двама от тях – Ерик Ланг и Айзък Чилдръс трябваше да премерят сили кой по-бързо ще отвори и подреди играта си в изходно състояние.

Из залата ще намерите и щандове на популярни сайтове и канали за настолни игри като например най-големия сайт за хобито boardgamegeek.com, където може да си поговорите с хората, които стоят зад тази своеобразна енциклопедия от заглавия. Собствен щанд имат и The Dice Tower – Том Васел, Сам Хийли, Зи Гарсия и други автори на съдържание. Може да си поговорите и да се снимате с тях, както и да попитате Васел защо, в знак на одобрението си, удря с чук кутиите или компонентите на игрите*.

Несъмнено и други популярни личности кръстосват коридорите на изложбената зала – практически всеки, който си изкарва хляба с настолни игри, иска да бъде там и повечето успяват. Ако следвате някой канал или друга медия, свързана с хобито, поинтересувайте се дали ще бъде в Есен в края на октомври, вероятността да са там е голяма.

Ако правите собствена игра

Да започнем с възможностите, които Есен предоставя в случай, че работите по собствената си супер-добра-игра. Ако все още сте на етап ранен прототип, за който използвате листчета, принтирани в офиса на работа, пионки от Каркасон и токенчета от Катан, то може да се заинтересовате от фирмите, които предлагат изработване на висококачествени компоненти за прототипи. С тях играта ви ще има по-завършен вид и много по-добър шанс да бъде забелязана и харесана от хора и компании, които да я тестват.

В случай, че вече сте на етап да имате прототип, който изглежда добре (т.е. карти с истински арт по тях, шарена дъска и може би готини фигурки), то може да се опитате да си уредите място за презентиране. Не оставайте с грешното впечатление, че на изложението се представят само готови игри. Напротив, в халетата на изложбената зала има много прототипи, които искат да се покажат пред хората. По този начин ще получите изключително важната обратна връзка от страна на играчите за това кое работи в играта ви, кое – не, кое се харесва и кое не допада на хората.

Повярвайте ни, това е изключително важно, защото никой не прави перфектната игра от първия път. Ще можете да внесете баланс, да махнете безинтересните елементи и механика, а може би някой ще ви даде и оригинална идея, с която да разнообразите геймплея. Погледнете на това като контрол на качеството, който се прилага навсякъде, включително при разработката на видео и настолни игри. Донякъде тази обратна връзка можете да получите и ако участвате с прототипа си на някое от българските събития за настолни игри, като например Настолен град в Търново, Sofia Board Game Weekend и други. Но тук идва и втората възможност, а именно да се рекламирате пред практически целия свят на настолните игри и да привлечете хора, които да спонсорират доразработването на играта ви посредством някоя от платформите за групово финансиране като Kickstarter. В момента това е изключително популярен начин за набиране на средства и дори някои от най-големите заглавия в бранша го ползват.

Разбира се, дори да не сте готови за решителната крачка с пускането на кампанията, то може да раздадете семпла визитка с интернет адрес или мейлинг лист на тези, които харесат играта ви, за да имате канал, чрез който да достигнете до голям брой хора, които да подкрепят начинанието ви. Отново наблягам на това, че говорим за световната публика, т.е. неимоверно повече хора, отколкото ще имате възможност да срещнете на някое изложение в родината ни.

Когато сте готови и с това, то Есен ви предоставя възможността да се срещнете на живо и с фирми, които да изработят самата игра. Тук вече говорим за крайния завършен продукт, с много по-високо качество от прототипите, произвеждан в голям тираж. За съжаление тук вече не можем да сме по-подробни, защото самите ние нямаме игра, камо ли да търсим производител. Но дори просто разхождайки се из залата и подпитвайки „какво се предлага на този щанд“ се натъкнахме на поне няколко издателя и още толкова фирми за изработване на прототипи. Така че спокойно можете да запрятате ръкави и да започнете създаването на споменатата по-горе супер-добра-игра!

Аксесоари и други артикули

Ако – като нас – все още сте на етап „просто играчи“, то за вас има и други интересни неща на изложението. Да започнем с аксесоарите за игрите. Тук влизат всевъзможни монети, зарчета и кули, протектори за карти, токенчета, фигурки и какво ли още не. За много хора в хобито тези неща са важни, обогатяват цялостното изживяване и носят истинска наслада.

Много от тези елементи са специално предназначени за някоя игра и заместват нейните далеч по-семпли (и евтини) компоненти. Такива чести примери са метални монети вместо картонени токенчета за пари (например за Scythe), или пък разчупени пластмасови фигурки, които да заместят скучните токени, мийпълчета и стендита. Специални декове от карти с по-големи размери (например таро) и по-различни рисунки пък могат да заместят някой дек в любимата ви игра. Често тези аксесоари се предлагат от издателите на дадено заглавие, но и на щандовете на други търговци може да намерите подходящи компоненти за даденаигра, а понякога дори и специално изработени с мисъл за нея. Разбира се, може да използвате тези компоненти и в прототипа, за който говорихме, че вече разработвате.

Другият най-разпознаваем символ на настолните игри, наред с мийпъла, е несъмнено зарът. Много от феновете на хобито са големи любители на зарчетата във всичките им разновидности – от обикновените шестостенни зарчета с числа от 1 до 6, през многостени с 4, 8, 10, 12, 20 (Dungeons & Dragons, разбира се), та и повече страни, та до зарове с по-нестандартни символи и значение като например заровете за посока от Warhammer игрите. На изложението ще намерите всякакви разновидности от форми, материали, цветове и означения. За всеки фен на този символ на късмета ще е голямо удоволствие да загребе една халба зарове от грамадната кутия с шарени кубчета. Сигурен съм в това, защото съм го виждал изписано на лицето на Aravala.

След като сте си закупили няколко шепи зарчета, естествено следващото нещо е да ги хвърлите. И за да не си играете после на събиранка, много подходящо е да си имате кула за зарове. Това най-често е вертикална кутия с отвори отгоре, откъдето да изсипете заровете, и отдолу, откъдето те да излязат и завършат хода си в малка тавичка. Разбира се, в Есен видяхме огромно разнообразие от кули, включително открити такива на няколко нива, на една от които Yan не успя да устои.

За картите пък можем да си купим протектори – хем да ги пазим, хем да ги направим още по-яки! Тук изборът отново е огромен, особено когато подминем стандартните напълно прозрачни протектори. Повечето фенове на изцяло картовите игри, особено такива като Magic: The Gathering, Yu-Gi-Oh! и Pokémon, знаят колко е важно, или поне приятно, картите им да са с много яки гърбове с воини, магьосници и, разбира се, дракони. Съвети по темата от нашия резидентен експерт Yan прочетете тук.

Връщайки се към игрите, то може да откриете и помощни аксесоари, които да ви улеснят играта и живота преди и след нея. Така например може да си закупите алтернативни релефни табла за Terraforming Mars или пък пластмасови формички, които да наложите върху оригиналните. По този начин предотвратявате иначе неизбежното и много досадно бутване и последващо разместване на кубчетата, индикиращи приходите. Когато дойде моментът пък да приберете всичко обратно в кутията, то често изпадаме в една от две ситуации. Първата е, че издателите на играта не са сметнали за необходимо да направят местата за картите три милиметра по-широки, за да може да ги вкарате там, след като сте ги сложили в яките протектори, които сте си купили по-горе. Втората е, че всичко вътре е в насипно състояние (например защото сме извадили инсърта* поради първата причина) и всичко се търкаля и разбърква. Е, за да се справим и с двата проблема, може да си купим алтернативен инсърт, който да е измислен специално с идеята всичко в кутията на дадената игра да е по-добре организирано, да се побира с протектори и да не се разбърква. Като бонус, играта ще е добре подредена и ще улесни следващото ѝ изваждане на масата. Вече има няколко фирми, които предлагат такива продукти, една от които е и българската Folded Space, които вече няколко години присъстват на изложението в Есен и са големи симпатяги!

Един от артикулите, които екипът си закупи, бе две бройки на огромни раници за настолни игри! Произведени от Grimlord Games, те са предвидени с широчина и дълбочина, отговарящи на типичните за игрите размери, а височината им позволява да наредите вътре сериозно количество игри една върху друга. Раницата се отваря отпред с падаща страна, което позволява да извадите точно играта, която искате. След няколко пътувания с нея, потвърждаваме, че е доста удобна за разнасяне на игри по събирания и пътувания, макар понякога да се оказва недостатъчно голяма… знаете как е.

Из по-малките халета на залата намират място и чисто хоби магазинчета на нърдска тематика. От такива може да си купите най-различни неща, които не са непременно свързани с настолните игри, но често са близки до интересите на хората, които се занимават с тях. Става дума за всевъзможни тениски и суитчъри с интригуващи щампи, шапки, кърпи, шалове, пръстени, гривни и други бижута, мешки, плакати и картини, книги и комикси, плюшени играчки и какво ли още не.

Масите

И така стигаме до най-отличителното за миналогодишното издание от наша гледна точка* – масите за настолни и ролеви игри. Бидейки средище на хиляди нърдове, които дишат настолни игри във всякакви разновидности, Есен е място изключително подходящо за демонстрации на различни модели и варианти за маси, специално предназначени да улесняват хобито. Вариациите на тази мебел, които може да видите, условно разделям на три категории: холни ниски, високи трапезарни и подходящи най-вече за имение или малък замък. В последната категория се изявяват създателите на истински произведения на изкуството, които съчетават изпълнение от масивно дърво, механизми за регулация на плотовете, висококачествено кадифе и надявам се малък жив дракон, който да оправдае цените започващи от 10 000 евро за базовите модели. Фирмата, която ги представяше, е Wyrmwood и определено хората отронваха тежки въздишки, любувайки се на донесеното на изложението.

Сред високите трапезарни маси имаше най-голямо разнообразие, както в моделите така и в цените. Това със сигурност е най-удобният вариант за дълги игри и логично всички изложители бяха наблегнали на представянето на тези си модели. Общото между всички такива маси е наличието на два етажа работна площ – един наподобяващ нормален плот на маса отгоре и по-ниска част за игрите. Това позволява няколко неща – първо и най-важно, няма нужда да събирате цялата игра като дойдат пиците, а може просто да върнете горните плоскости на място и да хапнете, докато играта ви чака кротко наредена на долното ниво. Второ – вероятността непрекъснато да събаряте елементи от играта и да лазите под дивана в търсене на карти е доста намалена, защото те са подсигурени в ограденото и по-ниско пространство. Същото важи и за заровете, които хвърляте – няма да се разпиляват. Повечето такива маси имат покритие на площта за игра, наподобяващо това на билярдните маси, което означава, че заровете няма да тракат при всяко хвърляне. Допълнителен бонус е, че гореспоменатото покритие често може да се махне и под него да редите пъзел например, като в същото време запазвате функционалностите за игра и хранене, които споменах по-горе. Ние успяхме да разгледаме няколко фирми, които предлагат различни модели.

Rathskellers са от съседна Гърция, което прави евентуалната доставка до България съвсем поносима. Имаха няколко интересни модела, базирани на магнитни плоскости, които се сглобяват и разглобяват лесно, позволявайки бързи промени в работната площ. Те бяха изцяло изработени от пресована дървесина, без масивни части, което и обусляваше по-народните цени от около 1000 – 1200 евро. От по-скъпите им модели можеха да се похвалят с редица екстри като лед осветление, няколко модела на кръгли маси и такива с вградени монитори. Цените варираха, но повечето модели от масивно дърво бяха в диапазона 4000 – 5000 евро.

Така пристигаме до третия щанд, около който моя милост и Rex прекарахме около половин ден. Масите на Geeknson и техните по-бюджетни серии Moby Geek. Компанията е от Великобритания и се отличава с изключително любезен и търпелив персонал, който неуморно ни хранеше с бисквити и чай, докато ние се терзаехме коя от масите им да си купим. Луксозните Geeknson серии имат зашеметяващи модели, които включват отделни чекмеджета за заровете и моливите на всеки от приключенската група, издърпващи се плотове за листата с героите, плоскости за улеснение на дънджън мастъра, вградени екрани, лед осветление и озвучаване, както и куп други благинки, заради които ти се иска да седнеш и да играеш в следващите петнайсет години от живота си. Допълнителен бонус е, че покривните плоскости са така изработени, че ако се разлее течност на най-горния плот, скрити жлебове в дървото отвеждат течността далеч от игралната площ, запазвайки безценното ви копие на Катан непокътнато.

Всички тези ефектни притурки правят сглобяването на масата от вашата прозаична натура крайно нежелателно, за това ако изберете да си поръчате маса от тази фирма, имате реалния шанс да се насладите на гледка как двама достолепни английски господа пристигат на крака в панелката ви в Дружба и започват да работят над това чудо на инженерната и нърдска мисъл.

Мисълта беше доста изкушаваща, но въпреки това ние се спряхме на по-народните и достъпни модели на Moby Geek, които са в масово производство, а не направени на ръка, което води до две неща – суховато упътване в кашона на мястото на британския джентълмен и една нула по-малко на края на цената. Съвсем прилични и доста приятно изглеждащи, тези модели си имат всичко базово за едно приятно игрално изживяване – премахващи се плоскости, място за чаши и кадифенце за заглушаване на заровете. Какво повече му трябва на човек?

Докато сме на вълната за оптимизация на преживяването, трябва да споделим и за още една алтернатива на гейминг масите – продуктите на Game Toppers, които представляват отделен плот с игрална площ, който се слага директно върху тривиалната ви трапезна маса и я превръща в геймърска. Недостатъците на тази система, според мен, са няколко – първо цената от около 600 долара за базовия модел въобще не е толкова ниска, предвид факта, че доставката ще дойде от САЩ и докато докрета до нашите родни земи, вероятно ще е станала още по-солена. Второ, за мен е голям проблем да съхранявам някъде толкова голям плот, когато не се използва, и трето, докато разглеждахме масите, не спирах да си представям колко е лесно някой рязко ставащ да обърне цялото нещо с все наредената игра отгоре.

Финални размисли

Както виждате, изложението в Есен предлага много неща. За всички, които сме ходили там, усетили сме атмосферата и правим планове кога пак ще отидем, това че тази година изложението няма да се състои на живо, е голяма загуба. Но, както гласи народната мъдрост, “всяко зло за добро” – епидемията от Covid-19 няма да позволи на няколко стотин хиляди души да се изсипят в Есен за изложението, но пък накара организаторите да запретнат ръкави и да позволят на всеки желаещ, от цял свят, да го посети виртуално чрез интернет! Разбира се, няма да е същото. Вероятно някои неща ще се объркат и ще има проблеми*. Но пък ще е много по-достъпно и напълно безплатно. Затова се пригответе от четвъртък до неделя да разгледате Spiel и да се запознаете с разнообразните му аспекти, с топлия и приятен дух и най-вече много, много фенщина.