За жалост, COVID-19 не пожали и аниме индустрията тази година. Десетки анимета от пролетния и летния сезон бяха с отложени излъчвания, заради обявеното кризисно положение в Япония, което съответно доведе до забавяне в продукцията. Ако ви е интересно кое кога е било преместено, може да намерите списък тук.

Все пак повечето студия успяха да се съвземат бързо след кризата и заглавията се появиха, макар и доста по-късно. Тъй като голяма част от пролетните анимета се излъчиха лятото, реших направо да обединя сезоните – така или иначе в тази каша вече никой не се ориентира.

Екшън, приключение

Great Pretender

Great Pretender за мен бе най-доброто заглавие от изминалите два сезона и колко интересно, че премиерата му в японския Нетфликс бе по-рано от телевизионната. Бавно, но сигурно стрийминг платформата си завоюва важно място и на аниме фронта.

Анимето разказва за Макото Едамура, обявил себе си за „най-добрия измамник в Япония“, който още в първи епизод бива… измамен. Мистериозен чужденец, полиция по петите му и след това Лос Анджелис – действията се развиват главозамайващо бързо и екшънът не спира дори за секунда. Освен вълнуващия сюжет Great Pretender има с какво да впечатли и по-взискателните към стила, защото визуално е наистина очарователно, бих казала дори смело. В някои сцени аха, аха! да си кажеш „Тези цветове са странни??“, обаче вместо това възкликваш „Леле, това е спиращо дъха!“. Ендингът е песен на Фреди Меркюри, което говори доста красноречиво за размаха на продукцията (направо не ми се мисли колко пари са кихнали за нея!). Така че ако ще гледате едно аниме от този обзор, гледайте това!

The Millionaire Detective – Balance: UNLIMITED

Второто ми по любимост заглавие ни запознава с морално извисения детектив Хару Катору, чийто живот се обръща нагоре с краката, когато в неговия полицейски отдел назначават нов кадър. Въпросният се оказва нещо средно между Шерлок Холмс и Брус Уейн – умен, красив, силен и хей така между другото мултимилиардер. Дайсуке Канбе му е името на този завалия и да се работи заедно с него е ад, защото само хвърля пачки в лицата на хората и се прави на интересен. Динамиката между героите е страхотна, случаите са заплетени и нямате никакво извинение да не го гледате.


Фентъзи, фантастика, свръхестествено

Tower of God

Както и заглавието предполага, в основата на сюжета е специална кула, която може да изпълни всяко човешко желание, стига да успееш да достигнеш до върха ѝ. Само избрани хора могат да влязат вътре и нашият главен герой Бам се озовава там, след като тръгва по петите на своята най-добра приятелка. Цялото аниме представлява едно голямо състезание, в което Бам се бори с други герои в кулата.

Доста хайп се вдигна около това заглавие, но ако трябва да съм честна, така и не разбрах кое точно му е хубавото. Цялата история е съшита от клишета, действията на героите са мотивирани единствено от нуждата сюжетът да се придвижва напред, а най-дразнещото е, че анимето има някакви претенции за дълбочина.

Въпреки всичко това е едно от най-гледаните анимета от пролетния сезон, така че може би аз нещо не съм дооценила достойнствата му. Гледайте го и сами преценете кой крив, кой прав.

The God of High School

Тук имаме състезание по бойни изкуства за ученици, като победителят може да сбъдне едно свое желание – същата работа като Tower of God, само че доста по-гледаемо и интересно, може би защото е дело на студио MAPPA. Типичен шонен, който е лесно смилаем, неангажиращ и разтоварващ за гледане. Само някъде към последните епизоди по някаква причина започват да претупват историята, което е разочароващо, но като цяло качеството е прилично. Единственото, което наистина не можах да преглътна, бяха ужасните червени носове на всички герои, все едно са еленчето Рудолф.

Deca-Dence

Това аниме ни представя един много интересен постапокалиптичен свят, в който последните оцелели хора живеят в огромен механичен град на име Deca-Dence. По цялата Земя бродят мистериозни чудовища, наречени Gadoll, а с тях се бият специално обучени воини. Нашата главна героиня Натцуме мечтае да стане воин като баща си, но тъй като едната ѝ ръка е заменена с механична, тя е принудена да работи като общ работник в механичния град.

Във втори епизод има много голям обрат, който напълно променя историята и я прави доста по-шантава. Ако не друго, анимето получава бонус точки за тази изненада. На мен светостроенето и героите ми бяха много симпатични, така че го препоръчвам.

All Saints Street

По изключение този път споменавам и една китайска анимация, на която се смях с глас. Епизодчетата ѝ са дълги само 4 минути, но са смешни като за пет пъти по толкова. Историята разказва за малкия демон Нини, който от Ада се пренася да живее в нашия свят, защото много харесва човешката култура. Апартаментът, където отсяда, има още двама наематели – вампир и мумия, хазяинът е ангел, а скоро към тях се присъединява и върколак. Ако сте гледали Какво правим в сенките – това е нещо подобно, само че kawaii версията.

Какво да пропуснете: Gleipnir е много лоша комбинация на свръхестествен сюжет с ечи, която преспокойно можете да си спестите. От друга страна, ако по някаква причина харесвате големи плюшени играчки, които имат неистово желание да изнасилват – заповядайте.


Романтика, комедия

Rent-a-Girlfriend

Доста класически любовен сюжет – главните герои само се преструват, че са заедно, но накрая се влюбват един в друг. В случая Казуя Киношита е зарязан от приятелката си и в пълно отчаяние решава да запълни дупката в сърцето си с „наемно“ гадже, което поръчва от интернет. И както винаги става в любовните комедии, двамата изведнъж започват постоянно да се срещат инцидентно – оказва се, че учат в един университет, съседи са и на всичкото отгоре бабите им се познават. Човек ще каже, че живеят в Полски Тръмбеш, а не в Токио… Анимето не е нещо убийствено оригинално, хуморът също доста издиша на моменти, но още една лека романтична комедия няма как да ви навреди.

My Next Life as a Villainess: All Routes Lead to Doom!

Ако си падате по японските отоме* игри, то това заглавие е за вас! Главната героиня след удар в главата осъзнава, че в момента се е преродила в света на Fortune Lover отоме игра, която е играла, докато е живяла в нашия свят. За жалост, в настоящото си прераждане тя е злата героиня и съдбата ѝ, според сюжета, трябва да бъде нещастие, прокуждане и смърт. Катарина обаче решава да се опита да промени това и знаейки предварително героите и хода на играта, се опитва да я надхитри и някак да стигне до щастлив край, въпреки че е злодейката. Като комедия анимето е доста успешно и е подходящо, ако си търсите някакво по-весело и неангажиращо заглавие.


Slice of life

Kakushigoto

Безкрайно сладко аниме, в което главният герой отчаяно се опитва да скрие от дъщеря си какво работи. Какуши Готоо е самотен баща, който си изкарва прехраната с рисуването на нецензурирана манга и най-големият му кошмар е, че един ден сладката му дъщеричка някак ще узнае черната тайна. Анимето като цяло е комедийно, но паралелно с веселите всекидневни случки върви и доста по-сериозна втора сюжетна линия за това какво се е случило с майката и как семейството се справя със загубата ѝ.

Какво да пропуснете: Sing „Yesterday“ for Me не е чак ужасно, но определено е отегчаващо и епизодите са протяжни. Точно заради заглавия като него slice of life жанрът има лоша слава и феновете все го отбягват.