Снимка на симпатягите, които организираха събитието

В последните няколко години световната тенденция настолните игри да се превръщат в масово хоби достигна и родните ширини, с което определено можем да кажем, че събиранията с приятели станаха още по-вълнуващи. В крайна сметка основната причина подобен род занимания да добиват популярност е именно социалният елемент в тях. Изведнъж стана по-модерно да се видим на живо и да играем, отколкото да го правим пред монитора. Огромното разнообразие на игрите в тяхната тематика и трудност пък наистина гарантират за всеки човек да се намери по нещо.

По света, където настолните игри отдавна властват, събитията, организирани в тяхна чест, са много популярни. Най-мащабният пример за това е, разбира се, прословутото изложение на игри в Есен, Германия, което имахме удоволствието да посетим, но то далеч не е единственото и повечето западни страни могат да се похвалят с чести и добре организирани подобни инициативи.

У нас практиката да се случват подобни неща като че ли трудно пробива, затова днес ще ви разкажем за едно прекрасно събитие, което за втора поредна година даде силна заявка и беше реализирано по един безупречен за родните ширини начин. Става дума за фестивала „Настолен град“, провеждан в старата столица Велико Търново.

Разнообразни игри бяха на разположение за тестване от всеки желаещ

Организират го страхотно усмихнатите хора от Да играем, които описват себе си като „Пътуваща библиотека с настолни и социални игри“, а специално за събитието бяха поканени подобни сдружения от цялата страна. Представители имаше например от Русе, Варна, Пловдив и София и всички до един бяха донесли любимите си заглавия, за да могат повече хора да се докоснат до тях.

Настолен град се проведе в Мол Велико Търново и определено можем да кажем, че локацията беше изключително подходяща, тъй като много случайно преминаващи хора имаха възможността да се включат в игрите, които бяха на разположение за свободно тестване и двата дни – 24 и 25 февруари. Вход нямаше, а всеки мераклия участваше в томбола с изключително много и щедри награди (тук е моментът да споменем, че при все милионите раздадени награди нашият екип си тръгна с празни ръце).

В рамките на фестивала бяха поместени и няколко турнира – по игрите Catan, Splendor и Пандемия и макар да не се отличаваха с огромна посещаемост и много на брой участници, все пак се проведоха стриктно и в приятна атмосфера. Нашият екип успя да отрегистрира стабилна победа на единия от турнирите, след което се отдадохме на лудуване със заглавия като Fuse, Majesty, The Dark Castle (която спечели силните ни адмирации и скоро обезателно ще ви представим и тук) и още доста други.

Напрегната атмосфера от турнира по Сплендор

Най-общо можем да определим фестивала като прекрасно място, където да дойдеш с приятели, да пробваш някои нови игри, донесени от истински ценители на хобито, и да прекараш известно време сред хора със сродни на твоите интереси. Страхотен бонус беше афтър партито в Cybar, който силно ни впечатли с чудната си атмосфера – Cybar е нещо средно между заведение и клуб за игра, с компютри, настолни и аркадни игри и тематичен декор. Барът много зарадва всички ни със своята добре преценена визия, направена с много внимание към детайла.

Страхотният Cybar!

Организаторите, както и презентаторите на феста, бяха повече от отзивчиви и готови да говорят за игри, да обясняват правила и приятелски да разменят контакти, за да има повече такива събития у нас. В крайна сметка това е основната идея на подобни фестивали, да събира хора със сходни интереси, които да обменят опит и идеи и да разкажат за любимите си игри. Тази цел беше преизпълнена и бяхме безкрайно щастливи, че имахме шанса както да срещнем фенове на хобито от цялата страна, така и да се видим със стари приятели. Атмосферата на приповдигнато настроение само допринасяше всеки от нас да се чувства на място, а интересът към събитието се оказа толкова голям, че понякога трудно се намираха свободни маси за игра.

Адмирации за организаторите за това, че успяха да обединят хора от цялата страна, които с ентусиазъм пътуваха през студения февруари, за да станат част от това събитие. А след няколко дни, точно месец след като се забавлявахме с бордови игри във Велико Търново, смятаме да посетим и дори да спретнем весел куиз на друго подобно събитие, този път в София – Sofia Board Game Weekend. Тоновете първопролетен сняг няма да ни уплашат и ще ви очакваме там 🙂