Тази година много неща не са такива, каквито сме си ги представяли. Пътуванията са трудни за планиране до последния момент, събития се отменят, премиерни дати на филми се избутват във времето и нямаше как и Spiel Essen да не бъде засегнат. Още в началото на епидемията, щом се видя колко сериозни са нещата, най-голямото в света изложение за настолни игри обяви, че тазгодишното издание ще се проведе изцяло онлайн.

За да си представите за каква чудовищна организация говорим, трябва да знаете, че изложението Spiel е ежегодно събитие от 1983-а насам. През 2019-а е било посетено от над двеста хиляди души на огромната територия с десет изложбени халета, всяко от които е с размерите на нашия Интер експо център. Хиляди изложители от цял свят идват да представят игрите и прототипите си. Блогъри, критици и играчи се стичат по безбройните щандове да говорят за игри, да тестват механики, да обменят опит и да пазаруват всичко свързано с хобито – от игри, през компоненти та до маси за игра и обзавеждане. Spiel е чудовищно събитие, плод на немска организираност и една огромна страст към настолните игри. Но тази година организаторите заеха твърдата позиция, че пред 2020-та Spiel минава изцяло в дигитален вариант и всички ние, за които посещението на изложението се превърна в традиция, ще трябва да изчакаме поне една година, преди отново да превземем изложбените зали на живо.

Дори само заради това амбициозно решение – да пренесеш подобно по мащаб събитие онлайн и да го направиш за броени месеци – организаторите заслужават адмирации.

И така, тихо проронваме сълза, че тази година пътуването ни до Германия отпада, поемаме въздух и нека видим какво можем да очакваме от онлайн изданието.

Информацията, която сме събрали долу е от различни интервюта, видеа и публикации в социалните мрежи и допускаме, че може да и да има разлики, но очакваме в основата си да е надеждна.  Снимките от работната версия са на немски, но не се тревожете, английска версия на сайта също ще е достъпна.

Започваме с това, че тази година Spiel ще бъде напълно безплатен. Всеки може да се включи на сайта в периода 22.10 – 25.10 и да се възползва от съдържанието, което изложителите са подготвили. Помислено е за всички аспекти на преживяването, които могат да се прехвърлят онлайн и можем да очакваме следните неща:

  • възможност да търсим заглавия по име, издател или тема;
  • да разглеждаме виртуалните „щандове“, систематизирани в изключително готино изглеждащи карти;
  • ако искаме да тестваме нещо, можем да го направим директно през платформите на tabletopia и boardgame arena, за които ще получим премиум акаунт;
  • гласов и писмен чат със самите изложители също ще е наличен, за да разпитаме каквото ни интересува;
  • ако си харесаме игри и продукти, ще можем да си ги закупим онлайн още в същия ден
  • непрекъснати стриймове от най-известните канали за настолни игри, видеа с издатели, игрални сесии и интервюта.

Всичко това изглежда повече от страхотно. До момента над 1000 изложители са потвърдили участие и хиляди игри ще получат своята онлайн Есен премиера. Дори само част от тези функционалности да се реализират на практика, ще получим максималното, което може да искаме в условията на пандемия. Нашият екип със сигурност ще е на линия, включете се и вие, защото по ирония на съдбата изложението в Есен никога не е било толкова достъпно, колкото ще стане този четвъртък.