Изминалият уикенд беше повече от успешен и вълнуващ за всички фенове на настолните игри на родна земя. Отбелязваме с огромно удоволствие, че в последно време се радваме на интересни и добре организирани събития свързани с хобито.  Продължаваме поредицата обзорни статии  с настоящия текст, в който ще се опитаме да ви разкажем за Sofia Board Game Weekend, този път с участието на екипа на списанието, включил се с фантастичен куиз.

Кой? Къде и Как?

Sofia Board Game Weekend се проведе в добиващата все повече популярност за организиране на събития локация,  Фабрика 126. Едно място, което определено притежава нестандартна визия, навяваща индустриален, леко сталкерски полъх и отличаваща се с голяма площ, която може да се изпълни с каквото е необходимо за нуждите на всяко едно мерориятие. В това отношение нищо не липсваше – бар, цял бус с топла храна точно на входа и, естествено, игри!  Организаторитe – хората зад успешно реализираната в кикстартер игра Among Thieves, се бяха погрижили за интересна и разнообразна програма, която включваше, освен представяне на нови игри, множество турнири, конкурс за прототипи, пазар за игри и какво ли още не, сред които и куиза на фантастична тематика организиран от Shadowdance.

Игрите!

Като заговорихме за игри, първо трябва да отбележим, че събитието можеше да се похвали със сериозно чуждестранно присъствие. За мащабите на нашите фестивали определено е постижение да можем да се срещнем с гости от Румъния, Гърция, Русия и Австрия. Всички те бяха дошли да представят игрите и проектите си и отговаряха охотно на въпросите, с които ги заливахме.

Запознахме се с австрийците от Dungeon Fog, които разработват платформа за създаване на карти по къстъм кампании в Dungeons and Dragons вселената. Проектът им е изключително интересен и дори на този етап от развитието му предлагаше предостатъчно възможности.  Ако сте почитатели на DnD и още повече, на тръпката сами да създадете приключение, приложението ще грабне вниманието ви и може да се окаже изключително полезно при подготовката на кампаниите.

Запознахме се и с прекрасните хора, реализирали стратегията Elinor, а играта и книгите с арт в същия свят изглеждаха страхотно – това със сигурност е заглавие, което скоро ще се опитаме да разгледаме по-подробно.

Travelin‘ ни беше представена от самия създател, с който успяхме да проведем дълъг и интересен разговор за игри, пътуване и кои са важните неща в живота. Самата игра е бърза, забавна и лека, идва в малка кутия и  веднага спечели симпатиите ни.

На долните етажи на фабриката се вихреше представяне на прототипи, пазар на игри и едно ключово, притегателно място – барът, който зареждаше зажаднелите почитатели на игрите с каквото им се пие.

Друга българска игра, A Place in The Sun, отпразнува официалната си премиера след успешен кикстартър, втори за създателите от Vermin Games, които по-рано направиха играта Bright Future.

Напрегнати моменти от турнира по Сплендор

Фестивалът зарадва и почитателите на турнирите, с организирани състезания по Pandemia, Splendor, Elements, DiceCulus и Among Thieves.

Конкурсът за прототипи на игри, пък спечелиха The King of All Bards и Аз съм животинче, което – като награда те получиха финансова помощ и достъп до 3D принтер за създаване на прототипно копие на игра.

Shadowdance се включи с куиз, в рамките на който препитахме 6 отбора за техните познания в сферата на фантастичните настолни и видео игри, филми, сериали и литература. Битката беше оспорвана, но накрая победители излязоха отбор Death Whistle, които се представиха повече от блестящо и почти не успяхме да затрудним. Раздадохме много награди и усмивки, почерпихме се с пивка медовина Meadly, любезно предоставена ни от Абордаж, и се надяваме скоро да реализираме отново подобно мероприятие.

Победителите в куиза на Shadowdance!

Това със сигурност не изчерпва всичко, което се случи в рамките на събитието, но може би са основните акценти, до които екипът ни се докосна. Фестивалът Sofia Board Games Weekend беше едно страхотно изживяване, което събра на едно място всичко, което обичаме в хобито. Даде възможност различни хора да се срещнат и да обменят опит и контакти, също както Настолен град във Велико Търново. Организацията беше чудесна и се надяваме догодина отново да имаме удоволствието София да е домакин на подобно събитие.  А за всички, които са пропуснали – следващият път изобщо не се колебайте! Имаше турнири, прототипи, премиери на игри, куиз, чуждестранни гости, пазар, зона за свободни игри, а от vol. 2 очакваме същото, но с дори повече гости и участници! Адмирации и благодарности на организаторите за ентусиазма и добре свършената работа. Дано се радваме на все повече такива събития, настолните игри и феновете им ги заслужават!