Настолните игри не са от най-евтините хобита и когато човек даде 40-50-100 и повече лева за някоя шарена нова кутия, е нормално да иска да я запази в добро състояние за максимално дълго време. Пластмасовите компоненти, освен ако не са от съвсем боклучав материал, обикновено са доста издръжливи. При картонените компоненти (игрови полета, токени и т.н.) нещата са малко по-сложни и често нямаме кой знае какви алтернативи за опазването им освен внимателна употреба. Така или иначе с годините повечето производители започнаха да използват сравнително качествени материали (като естествено има отклонения и в двете посоки), защитни лакове и прочие благинки, които удължават живота. Не така стоят нещата с картите за игра. Колкото и качествен картон да се използва, когато картите се бъркат, държат в ръка и използват интензивно, рано или късно се появяват видими следи от износване. Да не забравяме и опасността от заливане с течности, мазни пръсти (анатема!) и прочие случки от филмите на ужасите. На някои хора това не им пречи, но понякога може да има директно отражение върху геймплея, тъй като картите стават разпознаваеми и развалят удоволствието на всички. За щастие решението на този проблем е сравнително лесно, тъй като на пазара има множество марки протектори за карти, които могат да покрият нуждите на играчи с всякакъв бюджет. В следващите редове съм направил кратък обзор на част от най-популярните марки протектори. Условно съм ги разделил по признак цена/качество и съм отбелязал плюсовете и минусите им. За улеснение има линкове към местата, където може да ги намерите. С цел да съм полезен, съм се съсредоточил върху марки, които се намират лесно в България.

Няколко важни уточнения:
– Най-сигурното място, където може да проверите какъв размер протектори ви трябват е този списък в boardgamegeek;
– Стандартни размери е доста широко понятие, което използвам в смисъл на най-често срещаните размери карти (за TCG-та тип Magic The Gathering, Американски размер, Европейски размер, Таро, Диксит, квадратни и т.н.), които се използват от повечето производители на настолни игри;
– Цялата информация и препоръки са базирани на личния ми опит с посочените по-долу марки. Ще се радвам да споделите и своя в коментарите.

Бюджетни решения (ака penny sleeves)

Когато човек не разполага с много средства, но все пак иска да удължи живота на картите си т.нар. penny sleeves са най-евтината алтернатива. Качеството е ниско, но е по-добре от нищо. На родния пазар най-лесно се намират гръцките Kaissa и американските Mayday, като Ultra-Pro също имат penny sleeves за някои размери. Няма да ги разглеждам поотделно, защото в тази категория просто няма смисъл.
Плюсове:
+ Обикновено са в пакети от по 100+ на доста ниска цена.
+ Покриват повечето стандартни размери карти.
Минуси:
– Плътност 40 микрона, което наподобява като усещане тънко целофанче.
– Понеже е използван по-евтин материал, не са от най-издръжливите и са по-широки, така че е възможно картите доста да шават.
– При бъркане картите имат склонност да залепват една за друга.

Какво да избера?
В общи линии каквото има и е подходящо като размери. При penny sleeves няма особена разлика в качеството, съответно дали ще е Mayday или Kaissa, е без значение. Mayday имат по-богат каталог с размери.

Къде да ги открия?
Вариантите в момента не са много – Boardgames.bg имат и двете марки, Pikko Games имат някои размери на Mayday.

Бюджетни+ (ака better than penny sleeves)

Тази категория е малко странна, защото продуктите в нея започнаха де се появяват сравнително скоро, но пък са доста добра алтернатива на penny sleeves, разгледани по-горе. На родния пазар се намират Sleeve Kings и Ultimate Guard.

Sleeve Kings са подмарка на Mayday Games и са създадени с идеята да се намесят в нискобюджетния сегмент като предложат по-добро качество на близка до penny sleeves цена.
Плюсове:
+ Идват в пакети по 110 бр.
+ Покриват всички стандартни размери и постоянно увеличават разнообразието с нови размери, включително за нестандартни карти като използваните от Games Workshop в различните Warhammer продукти.
+ Плътност 60 микрона и добра здравина.
+ Значително по-малък процент залепване спрямо penny sleeves.
Минуси:
– Като при повечето Mayday продукти и тук има вариации в размера на протекторите и е възможно да ударите до 10% брак в един пакет.
– Изчерпват се бързо и репринтването им е доста бавно.

Ultimate Guard Premium Soft Sleeves
Бюджетното предложение на германците от Ultimate Guard.
Плюсове:
+ Пакети от по 100 бр.
+ Покриват болшинството размери.
+ Плътност 50 микрона и прилична здравина. Усещат се доста по-добре от обикновените penny sleeves.
Минуси:
– Десетте микрона разлика си казват думата и при директно сравнение със Sleeve Kings губят по точки.
– Картите започват да лепнат сравнително бързо.

Какво да избера?

Личният ми избор е Sleeve Kings – изненадващо добро качество за парите си, с уговорката че почти сигурно ще имате някакъв брак заради лошо отрязване на протекторите.

Къде да ги открия?

Sleeve Kings се намират в Boardgames.bg. Голямо разнообразие на Ultimate Guard има във Фантасмагория.

Златната среда (ака board game sleeves)

Насочени към хората с по-голям бюджет. Предлагат по-високо качество от penny sleeves на добра цена. Марките, които се намират лесно в България са MaydayKaissa Premium, Blackfire Sleeves, Legion и Arcane Tinmen (заедно с подмарката Board Game Sleeves).

Kaissa Premium Sleeves
След доста годинки на penny sleeves пазара, гърците от Kaissa решиха де се пробват с малко по-качествен продукт и резултатът е Premium линията протектори.
Плюсове:
+ Покриват повечето стандартни размери карти.
+ 80 микрона плътност и много добра здравина.
+ Ниска цена.
Минуси:
– Материалът, който използват, е запазил част от лепнещите свойства на евтините им предложения.
– Лош качествен контрол и доста брак.

 

Mayday
Най-странната марка, като честно казано се колебах доста дали да са в тази категория или в следващата, предвид някои особености.
Плюсове:
+ Покрива почти всички стандартни и нестандартни размери карти.
+ 80+ микрона плътност и прилична здравина.
+ Сравнително ниска цена.
Минуси:
– Ужасен качествен контрол с доста брак и несъотвествие между отделните пакети. В общи линии, за да сте сигурни, че ще ви стигнат, винаги купувайте +1 пакет.

Blackfire Sleeves са най-странната птица в селекцията, а откакто Asmodee закупиха Blackfire, са от застрашените от изчезване видове. Цената им е близка до тази на penny sleeves, а качеството е почти като на скъпите марки.
Плюсове:
+ 80+ микрона плътност и много добра здравина.
+ Матово покритие на лицевата страна и грапаво гръбче, което ги прави удобни за бъркане.
+ Ниска цена.
Минуси:
– В България са налични само в размер за TCG карти (т.е. Magic).
– Една идея по-къси от конкуренцията, което може да се окаже проблем.

Legion спокойно биха могли да се класират и към следващата категория, но са малко по-трудни за намиране. Предлагат и брандирани протектори за най-различни игри и там качеството е директно в следващата категория.
Плюсове:
+ 80+ микрона плътност и много добра здравина.
+ Разнообразни размери и добро прилягане.
+ Ниска цена.
Минуси:
– Собствената им марка няма матова разновидност.
– Малко по-трудни за намиране в България/Европа.

Arcane Tinmen Board Game Sleeves
По-бюджетният бранд на Arcane Tinmen. Идва в две разновидности – матови и обикновени чисти протектори.
Плюсове:
+ Покрива всички стандартни размери карти.
+ 80 микрона плътност и много добра здравина.
+ Чистите протектори имат и бъндъли с по 100 бр. където цената е много добра.
+ Матовите идват в картонена кутийка, която може да се използва за съхранение и игра.
+ Картите не залепват и не се разливат когато ги оставите на купчина (при матовите протектори).
Минуси:
– Чистите протектори са доста широки и високи (подобно на Fantasy Flight), така че е възможно картите да шават.
– Качественият контрол не е на нивото на премиум марката им и се наблюдава разлика в плътността и вариация в ширината между отделните партиди.

Какво да избера?

Личният ми избор са матовите Board Game Sleeves. Добра цена, добро качество. Матовото покритие е по-щадящо за очите и почти няма отблясъци при директна светлина.

Къде да ги открия?

Arcane Tinmen Board Game Sleeves и Blackfire се намират в Boardgames.bg и Другият ЗамъкMayday, Legion и Kaissa Premium има в Boardgames.bg.

Висок клас протектори (ака за баровци с големи пачки и БМВ-та)

Изборът от марки в тази категория е най-голям, но и цените са по-високи от разгледаните дотук. Какво да се прави, качеството струва пари. В България се предлагат Ultra-Pro, Fantasy Flight, Gamegenic, Ultimate Guard Supreme Sleeves и Dragon Shield.

Ultra-Pro
Дълго време тази марка ми беше любима, но в последните години като че ли леко влошиха качеството.
Плюсове:
+ Покрива всички стандартни размери карти.
+ ~100 микрона плътност и много добра здравина.
+ Избор между матови и чисти протектори.
+ Голямо разнообразие на цветове.
+ Eclipse вариантите за TCG размера, които са по 80 в пакет, матови, с цветен гръб.
Минуси:
– Холограмният стикер с логото им на лицевата страна, който се набива на очи. Поне го направиха прозрачно.
– В последните години явно смениха материала и в резултат матовите им протектори се усещат една идея по-тънки.

Fantasy Flight
Fantasy Flight Games са една от водещите компании за настолни игри и съвсем естествено имаха своя марка протектори, чиито опаковки бяха цветово кодирани според размерите. На гърба на кутиите на игрите имаше указания колко пакета от кой цвят ви трябват, което доста улесняваше слийвването на картите. Говоря в минало време, защото Asmodee решиха да ги заменят с новата марка Gamegenic.
Плюсове:
+ Покрива всички стандартни размери карти.
+ 100 микрона плътност, едни от най-издръжливите в бранша.
+ Отличен качествен контрол.
Минуси:
– Една идея по-високи от съответните размери на останалите марки, в резултат на което картите доста често плуват по-свободно.
Asmodee ги закриха, така че не са добра инвестиция в дългосрочен план.

Gamegenic
Новото любимо дете в семейството на Asmodee се оказа и една от най-приятните изненади на пазара. Идва в две основни разновидности – чисти и матови.
Плюсове:
+ Покрива всички стандартни размери карти + някои от по-нестандартните.
+ 100 микрона плътност и отлична здравина.
+ Едни от най-добрите матови протектори, на които съм попадал.
+ Отличен качествен контрол.
+ Наличие на най-различни бъндъли и value-packs, които предлагат по-голяма количество протектори на разумна цена.
+ Точната големина, картите пасват идеално без да остава твърде много място.
+ Запазиха цветовото кодиране на FFG.
Минуси:
– Матовите са скъпички.

Ultimate Guard Supreme Sleeves
Мерцедесът на германците от Ultimate Guard. Има чист вариант, матов вариант, а при цветните и т.нар. Metallic.
Плюсове:
+ Покрива повечето размери за картови игри.
+ Подмарката Ultimate Guard Board Game Sleeves покрива останалите размери.
+ 115 микрона плътност и отлична здравина.
+ Голямо разнообразие на цветове.
+ Отличен качествен контрол.
+ Имат пакове от по 80 протектора, което прави цената много примамлива.
+ Точната големина, картите пасват идеално, без да остава твърде много място.
Минуси:
– Една идея по-скъпи от другите играчи.

Dragon Shield
Ролс Ройсът на протекторите. Мотото им е, че са здрави като драконови люспи и не са далеч от истината. Това е луксозната марка на Arcane Tinmen и е сред предпочитаните от играещите професионално Magic The Gathering Pokemon ;)).
+ 120 микрона плътност, най-плътните и издръжливи протектори на пазара.
+ Огромно разнообразие от цветове.
+ Отличен качествен контрол. Единствените протектори, които се правят в Европа (в Дания, за да сме по-точни).
+ Специално предвидени за двойна защита*.
+ Окомплектовани са по 100 в кутия, която след това може да се използва за съхранение на картите.
Минуси:
– Само два размера – стандартни TCG и японски.
– Качеството си има цена – това са най-скъпите протектори на пазара.

Какво да избера?

Изборът в тази категория е най-труден. Преди година щях без колебание да кажа Ultra-Pro, но в момента по-скоро клоня към Gamegenic. Ultimate Guard Supreme Sleeves също са страхотен избор и наличието на матови протектори е голям плюс. Ако сте запалени Magic The Gathering играчи – Dragon Shield е логичния избор.

Къде да ги открия?

Фантасмагория е домът на Ultimate Guard, има ги и в Другият замък. В time2play се намират Fantasy Flight протектори. Другият Замък предлага и Ultra-Pro Eclipse и Dragon Shield. Boardgames.bg предлагат Gamegenic, Ultra-Pro, Fantasy Flight, Mayday и Dragon Shield. В Level Up може да намерите Dragon Shield.

Ами, това е не толкова кратичкият преглед на протекторите за карти, налични на родния пазар. Като човек, инвестирал немалко средства в настолни игри, личният ми избор е да защитавам картите си от превратностите на съдбата и немарливи играчи. Не агитирам никого да прави същото, но ако все пак решите, се надявам, че материалът ще ви е от полза. Приятна игра!

П.П. Ако ви се занимава с поръчки от чужбина, опциите са още повече. Paladin Sleeves идват в пакети от по 55, имат огромно разнообразие от размери и постоянно добавят нови нестандартни такива. BCW предлагат нелоша селекция от матови и чисти протектори на приемливи цени. Swan Panasia имат вероятно най-голямото разнообразие от penny sleeves от всички марки и са на ниски цени. Ако не успявате да откриете точните размери сред по-известните брандове, почти сигурно при Swan Panasia ще го има.