Създател: Harlan Coben за Safe, Stephen Tolkin за Somewhere Between

Сезони: 1

Формат: 1x8 и 1х10

В ролите: Пола Патън, Ариа Бърч, Девън Сауа, Майкъл Хол, Зои Чахал

Искате да гледате тъповата крими-драма-мистерия в почивните дни? Ето ви цели две, които спокойно можете да гледате с едно око, половин ухо и напълно изключил мозък, точно както са ги правили създателите им!

Safe & Somewhere Between са толкова никакви продукции, че дори не успяха да се класират за отделни прегледи в непретенциозния ни фензин, където самостоятелни текстове са получавали настолни игри с пет зара, три карти и хвърчащо листче за правила, филми като Пазители и Черната Пантера са били публично обсъждани от цяла тумба хора, а шефът наистина е чел Кристофър Паолини и вместо импровизирано аутодафе на романите пред блока, е решил да ви сподели мнението си за „творчеството“ на този титан.

Двата сериала се опитват да бъдат whodunit драми, където едната част от семейството се опитва да спаси друга част от семейство от зловеща смърт, а ние уж трябва да симпатизираме на жертвите (но не го правим). Ще почна със Somewhere Between, който героично изпъква в тази образцова компания. Основна причина за това е Пола Патън (може би я помните като полу-орката във филма WarCraft), майка и главня героиня в сериала, която преиграва толкова величествено, че във всеки момент очаквах да напусне земната атмосфера и да се отправи на междугалактическо пътешествие. Не по-малко ужасно е хлапето ѝ, малката Ариа Бърч, която непрекъснато тестваше границите на издръжливостта ми и опровергава модерните теории за възпитание, в които здравословните шамари са отричат.

Somewhere Between е адаптация на южнокорейския сериал God’s Gift – 14 Days и съдържа съвсем лек фантастичен елемент – някой отвлича и убива Серина Прайс (Бърч), вследствие на което мама Прайс (Патън) изпада в депресия и опитва да се самоубие като пълни джобовете си с камъни и скача в някакво езеро. Точно по това време група гангстери хвърлят частния детектив и бивше ченге Нико Джаксън (Девън Сауа) в същото езеро. Двамата оцеляват, но след като излизат от водата, постепенно разбират, че са се върнали няколко месеца назад във времето, а Серина е жива, здрава и все толкова дразнеща.

Дуото обаче трябва да обедини сили, защото убиецът все още е неизвестен, а събитията след „завръщането“ им твърде точно наподобяват вече случилото се преди това.

Сюжетът всъщност не е съвсем безинтересен, макар и да не ме заслепи с оригиналността си, ала поднасянето му е зловещо оср… объркано от главните действащи лица, явно взети от някакъв черен петък, в който Холивуд е чистил складовете си от актьорски недоразумения. Ако съвсем сте го закъсали откъм подобни заглавия и спешно имате нужда от крими фикс, може да дадете шанс на Somewhere Between, ала предупреждавам, че това е грешно решение и ще съжалявате за него. По-добре си пуснете отново Моста или не си пускайте нищо, а съсредоточено гледайте снега навън и дооформете плана как да се скатаете от раздаването на подаръци тази година.

Safe пък ни запознава с хирурга Том Дилейни (в ролята е Майкъл Хол, познат ни от Декстър), който живее в затворен квартал, справя се със смъртта на жена си и гледа две щерки-тийнейджърки. След лудо парти една от дъщерите, Джени, изчезва заедно с приятеля си Крис, а Том започва да подозира, че това не е просто младежка щуротия, а нещо много лошо се е случило с отрочето му.

С това започва няколкочасово мъчение, в което сюжетните обрати се трупат един след друг, цяла камара персонажчета се пръкват иззад всеки ъгъл, наяве излизат убийства, тъмни тайни от миналото и какво ли още не.

Майкъл Хол представя своето алтер-его безкрайно посредствено и минава през сериала като на автопилот. Поддържащият състав евентуално би успял да поддържа шкаф от Икеа, но нищо повече, а манията на Safe непрекъснато да хвърля кукички и недоклатени клифхенгъри към зрителя си бързо омръзва.

Safe на всичкото отгоре е напълно лишен от атмосфера, а макар трейлърите да лъжат, че уж затвореният характер на квартала ще играе значителна роля, това съвсем не е така. През цялото време имах усещането, че присъствам на (бая зле скалъпена) театрална постановка, а на места действието е толкова нереалистично, че съвсем погребва дребните достойнства на сериала. Всъщност, кого лъжа? Safe буквално няма достойнства, а единствената причина да съществува вероятно е липсващо тикче в поле драма/трилър в екселска таблица на костюмарите от Netflix и Canal+.

На места описват Safe като забавна криминална сапунка, но той печели състезанието по забавност единствено срещу Бразди по БНТ, и то с фотофиниш. Освен ако страстно не желаете да видите Зои Чахал като учителка по френски, то бързо скролнете надолу, когато вездесъщите алгоритми на Netflix учтиво ви предложат тази смешка. Не си заслужава да хабите ценно електричество и гигабайти.

Оценка: 4/10