Създател: Студио Змей

В ролите: Тина-Пакостина, Вихра, Бран, Влад

Златната ябълка се превърна в един от най-обичаните и подкрепяни проекти в българското онлайн пространство и това е съвсем естествено, предвид колко успешно преплита изконно български фолклорни елементи с методите на модерната анимация.  Зад проекта стои Студио Змей, което събира млади професионалисти, неуморно работещи за създаването на сериала и неговото популяризиране. След успешна Indiegogo кампания миналата седмица започна представянето на пилотния епизод от поредицата, който цели да запознае публиката със света, героите и основната история в Златната ябълка.

Преди да премина към впечатленията си за епизода, трябва да отбележа няколко неща. Първото и най-важното е, че това е пилотен епизод, предназначен най-вече да представи Златната ябълка на световните форуми за анимации, тъй като големите компании, които вече са проявили интерес към проекта, са поставили това изискване към екипа от Студио Змей. След като този епизод е вече факт, пътят към големите световни изложения и форуми е открит и идва моментът да стискаме палци. На сайта на Златната ябълка може да прочетете повече и да видите как, освен със стискане на палци, може да допринесете този проект да продължава да се развива и да ни радва с вълшебните откъси от красивия си свят.

Както вече отбелязах по-горе, целта на пилотния епизод е най-вече да очертае рамките на историята, да представи света, героите и основните сюжетни линии. Съответно 20-минутното филмче изглежда доста забързано и на моменти може да се стори дори претупано. Точно затова трябва да имаме предвид, че пилотен епизод не е същото като първи епизод и съответно динамиката следва да е по-различна. Що се касае до поставените цели, епизодът се справя чудесно. За много кратко време успяваме да видим всички главни герои, описани до момента, както и техния произход и основни мотиви да се включат в търсенето на златната ябълка, което и ще е фокусът на сериала.

Както подобава на детски филм, добрите герои изглеждат много добри, а лошите – наистина зли, конфликтите са ясно очертани, а основите на историята са положени без заобикалки. От самия свят виждаме доста повече от очакваното – няколко места, важни за историята, получават своята минута време и техните съдби умело биват преплетени с тези на героите. Като цяло пилотният епизод успява да даде много информация за света, в който ще се развива историята, без да се усеща претрупване.

Разкошната визия, която познаваме от трейлъра на поредицата, е запазена и тук и всеки кадър е наслада за очите. От Студио Змей определено са се справили чудесно, тъй като са взели предвид влиянието на различни култури върху източноевропейската митология. Резултатът е визия с екзотичен и ориенталски на моменти привкус, но без да се натрапва или да е за сметка на българската фолклорна идентичност, която наблюдаваме както в сградите, така и в дрехите на героите.  На моменти се усеща ограниченият бюджет и кадрите, в които анимацията е заменена от статични картини, не са рядкост, но смислово тези моменти успяват да се слеят с останалата част от филма относително гладко.

Историята е простичка, но интересна и вълнува с обещанията, които дава за понататъшно развитие на сюжета. Героите моментално ти стават симпатични, а любопитството от вида „какво ще стане по-нататък“ не те пуска нито за момент.

Чакането на пилотния епизод определено си струваше и от екипа ще продължаваме да следим с нетърпение и интерес всяка новина, свързана със Златната ябълка. Ясно е, че подобен род продукция е плод на много труд и струва много скъпо. Предвид на практика липсващата индустрия за анимации в България, усилията на екипа да създадат нещо толкова качествено, при това предимно от дарения, заслужава адмирации. Има нещо очарователно, топло и сплотяващо около този проект, който неслучайно спечели сърцата на толкова хора. Изглежда приказките, които сме слушали като малки, и копнежът да видим магическите същества от детството ни на екран са много силна обединяваща спойка за малки и големи и Златната ябълка стана проект не само на създателите си, а и на всички, които чувстват историята близка. Всеки, който присъства на публичните прожекции, подкрепя проекта с покупката на тениска или с дарение на сайта, участва в създаването на нещо красиво, а хората, готови да се включат, са много и това ме радва. Искаме още от Златната ябълка, още от нашите герои и митология, защото този проект наистина е на световно ниво и заслужава внимание.

Студио Змей в момента осъществява турне, с което представя епизода в различни градове из страната. Може да видите графика на фейсбук страницата на Златната ябълка.

Оценка: 9/10