Създател: Ерик Уолд и Дийн Уайт

Сезони: 1

Формат: 10 епизода по 41 минути

В ролите: Алекс Роу, Елин Пауъл, Рена Оуен и др.

Русалка (Siren) е продукция на Freeform (под шапката на Дисни), в която русалките, вместо да спасяват красиви моряци, по-скоро биха ги изяли. Въпреки че идеята за хищна сирена не е никак нова, създателите на сериала се хвалят с преобърнатия мит за русалката, а голяма част от феновете се радват именно на оригиналния сетинг. Което не е съвсем лишено от основание, предвид, че свръхестествените същества, населили масовата телевизия през последните хикс на брой години, са все вампири, върколаци, вещици и подобни, а образът на русалката е на нежна белокожа красавица. Но това просто не е достатъчно да компенсира минусите.

Да започнем от неособено оригиналната история. Дълбините на океана са населени от хищни русалки (mermaids + mermen = merfolk), чиито приказни песни побъркват мъжете. Местни рибари случайно улавят русалка и преди дори да разберат какво е агресивното създание, вилнеещо на палубата, зли военни се телепортират с хеликоптер и им я измъкват под носа, заедно с един от рибарите. В търсене на пленената си сестра втора русалка излиза на сушата, където се преобразява в човек – невинната на пръв поглед, но смъртоносна Рин. Тя се среща с Мади и Бен, двойка благородни (и, разбира се, красиви) морски биолози, които искат да ѝ помогнат в начинанието. Заедно се опълчват срещу злите военни, като междувременно ставаме свидетел и на нещо-като-любовен-триъгълник-приятелство между тримата. Междувременно вече споменатите рибари, близки приятели на Бен и Мади, се опитват да спасят пленения си другар. Цялото действие се развива в малко рибарско градче, което ревностно пази своите тайни, повечето от които сякаш са известни на мистериозната жена на име Хелън…

Първи сезон може условно да се раздели на две части (в сериала изминава един месец между двете), и описаното по-горе се отнася предимно до първата част. Централната сюжетна линия за злите военни, които искат русалките за своите зли експерименти, си остава валидна и нататък, но сериалът също така се фокусира повече върху отношенията между Бен и Мади, ефекта от песента на сирените, виждаме и други русалки освен Рин и Дона и научаваме малко повече за историята на градчето и рода на Бен.

Сирени vs. русалки

Въпреки че оригиналното заглавие на продукцията е Siren, в сериала Рин и Дона не са „сирени“, а „русалки“ (mermaids). Образите на сирената и русалката отдавна са се слели в литературата, но рибята опашка и преобразяването в човек на сушата изначално са характеристика на русалките, докато песните и хищническата природа – на сирените. Предвид изградения в сериала образ на хищни красавици с чудни гласове и способност за преобразяване, едва ли е случайно, че заглавието е „Сирена“, а героините – „русалки“.

Русалките присъстват в най-различни митове и култури още от най-дълбока древност, а сирените са конкретни персонажи от гръцката митология и нямат нищо общо с рибите – те са полу-жени, полу-птици. Оригинално сирените са тези, които с красивите си песни привличали моряците към скалите и ги удавяли, но те не са морски създания. Докато русалките са по-скоро благосклонни по природа – част от митовете описват дори истории за русалки, които излизат на сушата и раждат деца от хората.

Една от най-известните появи на сирени в литературата е в епоса на Омир Одисей с хитрост успява хем да чуе чудните песни на сирените, хем той и екипажът му да останат невредими:

…край сирените първо ще минеш. С пленителна песен
те омагьосват плувците, които към тях се насочват.
Който до тях доближи, без да знае, и чуе гласа им,
никога той се не връща и нито децата невръстни,
нито съпругата нявга дома ще го срещнат щастливи,
него веднага омайват сирените с глас сладкозвучен
седнали в цветна ливада, от всички страни обградени
с купища кости на хора изтлели и с кожи изгнили.
Но ти, преди да преплаваш край тях, да затъкнеш със сладък
восък ушите на твойте другари, от тях да не може
никой да чуе гласа им, а ти да ги слушаш по воля.
Но за ръце и нозе да те вържат на бързия кораб
с върви о мачтата прав и така омотан да останеш,
докато двете сирени със звучния глас те омайват.
А ако почнеш да молиш или повеляваш да снемат
твойте другари въжата, те по-силно нека ги стягат.

В главната роля на русалката Рин е Елин Пауъл. Белгийската актриса не за първи път се преобразява в хищно морско създание – можем да я видим в Крал Артур: Легенда за меча, като рибената опашка там е заменена с октоподени пипала ала Урсула. (Друго нейно участие, което може би не си спомняте, е в култовия епизод The Door от сезон 6 на Игра на тронове – тя е театралната актриса, която играе Санса Старк в Браавос). Елин се справя прилично – цялостната ѝ визия и жестове ясно ни показват, че Рин не е човек. Актрисата споделя, че за тази роля, освен задължителните уроци по дайвинг, е проучвала поведението на различни животни, с цел по-голяма достоверност на образа, а основното ѝ вдъхновение е била Бьорк. За съжаление обаче твърде преиграва на моменти, като особено не ми допада изказът ѝ: Аз (пауза) Рин (дълга пауза) Иска (пауза) Помощ. Героинята проговаря на развален английски почти веднага след излизането си на сушата, но независимо от изминалото време, продължава да говори еднакво накъсано и развалено до самия край на сезона, което от един момент нататък повече вади от филма и дразни, отколкото да впечатлява с достоверност.

Като цяло актьорската игра е основното място, в което Русалка се проваля с гръм и трясък. Като се замисля, отдавна не съм гледала толкова неестествен каст. (Със сигурност не помага и фактът, че паралелно с този сериал наваксвах с всепризнатия шедьовър Семейство Сопрано и се наслаждавах на феноменалното изпълнение на Ева Грийн във Викторианска готика). Предполагам, че за негативното ми впечатление допринася и фактът, че много от актьорите не са американци и акцентите не изглежда да са им силната страна. И докато за изпълнението Елин Пауъл може все пак да се каже нещо положително, Алекс Роу и Фола Еванс-Акинбола (Бен и Мади съответно) просто са ужасни дървета. Бен е скован, безличен и измит и още докато го гледам, вече съм го забравила, а Мади през цялото време сякаш аха да се разсмее, но някак успява да се сдържи. Химията между двамата е отрицателна, а реакциите им са неубедителни. Но за да съм справедлива – самият сценарий не им предлага кой знае какво.

Нещо, което ми хареса донякъде, е видът на русалките в естествената им форма, като процесът по преобразяване е доста подробно показан и на феновете на такива гледки не са спестени гадорийките. Сцените в океана обаче са малко в сравнение с тези на сушата, така че по-често виждаме Рин в човешкия ѝ образ. Казвам „донякъде“, защото  трябва да си призная без бой, че любимата ми Дисни анимация е Малката русалка, а като по-малка бях върл фен на детско-юношеския австралийски сериал H20: Just add water. Така че въпреки че оценявам усилията на екипа по визията, по-бруталният образ на русалката просто не е моята бира.

Потенциално силна страна на кастинга е diversity елементът. Русалка е една чудна амалгама от разноцветни хора, като дори двете сестри русалки са с различен цвят на кожата (досега не е обяснено дали са наистина сестри, или просто са част от един… „пасаж“). Сибонгиле Мламбо (в ролята на тъмнокожата русалка Дона) споделя колко е щастлива, че е била избрана – предвид изградения стереотип на русалките като бели жени не е очаквала да получи ролята. Сериалът може да се похвали и с по-силна феминистична нотка – в една сцена ролите се обръщат и сексуалният насилник си получава своето; освен това изглежда, че русалките живеят в матриархално общество. Не е пропусната и екологичната тематика – съсипването на океаните със свръхулов също е един от двигателите на сюжета.

Всичко това е много хубаво на хартия, но изпълнението куца, и цялостното впечатление, което сериалът оставя у малко по-претенциозния зрител, е за второкласна продукция с второкласни актьори, повърхностни герои и неособено оригинален сюжет. Аз лично мога да отдам учудващо високите оценки в Rotten Tomatoes и в IMDB на малък брой ревюиращи и на популярност сред тийнейджърите, които са основната таргет аудитория. При това положение не е странно, че Русалка е подновен за нови 16 епизода. Очакваме втория сезон с търпение на 24 януари 2019 г, а междувременно у нас можете да гледате първи сезон на hbogo.bg.

Оценка: 5/10