Здравейте отново! Продължаваме с още празненства и щуротии по случай нашия 20-годишен юбилей тази седмица! Но какво наистина се случи през тези 20 години? Доколко познавате всъщност голямата фантазийна мъглявина, която представлява ShadowDance? Опитайте късмета си с тази скромна разходка из двадесет абсолютно случайни факта за списанието и историята му и вижте доколко сте внимавали и преди, и сега! А най-хубавото? Няма значение колко въпроса познаете вярно 🙂 Всички участвали в нашия ShadowDance куиз автоматично влизат в томболата за теглене на подаръци, които вече раздаваме по повод юбилея. Разбира се, напомняме ви, че ако ни изпратите и нещо творческо, както вече обещахме, шансовете ви нарастват двойно!

Готови ли сте? Започваме!

Име
И-мейл

1. Нулевият брой на списанието, излязъл на 07.07.2000 г., има много уникални елементи, които така и не се повтарят в по-късните броеве. В него обаче липсва кое от следните:
Рубрика за поезияНовини за Колелото на ВреметоРазказ от Ян с герой ЯнТекстове на шльокавица

2. Първите 9 броя на списанието са хостнати, както е популярно в онези години, на един от легендарните български файлови сървъри. Знаете ли кой е той?
dir.bghit.bgfree.techno-link.comdata.bg

3. Списанието постепенно увеличава екипа си - към Ян се присъединяват Моридин и още няколко автори, двама от които малко по-късно се оттеглят поради идейни различия и започват да пишат в:
Dragonclub и после ЦитаделатаЦитаделата и после Клуб ЛазарусКлуб Ефремов и после СивостенСивостен и после Starlighter

4. От 10-тия брой списанието вече е на собствен сайт и с нов дизайн. Това дава началото на един от най-продуктивните периоди на растеж на екипа и творчеството на ShadowDance, завършил с края на броевия формат през 2012 г.. Кой от изброените автори не е още в екипа на този етап?
MorwenRolandAravalaDemandred

5. ShadowDance провежда общо пет конкурса за разкази през годините. Кой е победителят в първия и втория такъв конкурс?
Андрея ИлиевАлександър Попов - RandomЕвгени ФилиповПламен Глогов

6. Една от трагично рано приключилите инициативи на списанието е “Наградите на ShadowDance”, която се провежда само два пъти. Кой популярен чуждестранен автор е награден на първото издание и изпраща снимка с наградата за церемонията?
Стивън ЕриксънБрандън СандерсънНийл ГеймънТери Пратчет

7. В последния, 69-ти брой на списанието от този период, публикуван след едногодишна пауза в работата, намират място материали от последния (непубликуван) брой и на друго списание, в което голяма част от екипа участва. Кое е то?
Фентъзи факторЕндорионАниманияСивостен

8. След 2012 г. ShadowDance се ориентира към блогов формат и навлиза в периода на второ голямо разширение и обновяване на екипа. Един от новите автори по-късно ще поеме комикс рубриката в списанието. Кой е той?
RolandDr. HorribleMorganClaymore

9. След 2015 г. списанието започва да публикува всекидневно материали и навлиза в период на активно организиране на събития и инициативи. Една от тях е “Библиотека Хипертекст”, платформа за професионална работа с български жанрови автори, в която ShadowDance си партнира с друг популярен роден сайт за фантастика. Кой е той?
Scifi.bgЦитаделатаЧовешката библиотекаСборище на трубадури

10. ShadowDance издава първия си хартиен брой, посветен на Киберпънк жанра, през 2019 г., годината, в която се развива действието на киберпънк класиката “Blade Runner”. Но доста години по-рано списанието издава апокрифна книжка, събрала селекция от най-добрите дотогава материали с допълнителни коментари от Роланд и Моридин. Какъв е поводът за този “Best of”?
Юбилейният 30-ти брой на ShadowDanceДесетият рожден ден на списаниетоПровеждането на Еврокон 2004 в ПловдивИдея, зародила се от фенове във форума на ShadowDance

11. Един от най-продуктивните автори в списанието е известен като огромен фен на Левски София. Кой е това?
The DragonOrdo MalleusRandomCouatl

12. Списанието е ревюирало само четири сериала (и то само някои техни сезони) епизод по епизод. Кои са тези сериали?
Под прикритие, Стъклен дом, Седем часа разлика и Игра на троновеИгра на тронове, Мандалориан, Пазителите и Западен святЗападен свят, Игра на тронове, Пазителите и Тъмните му материиИгра на тронове, Западен свят, Пикар и Мандалориан

13. Рубриката “Евъргрийн” е сред по-забравените в списанието. Тя традиционно включва книги, но все пак в нея може да намерите и един филм. Кой е той?
УилоуЧервената СоняЛабиринтИзвънземното

14. Коя от следните рубрики на списанието така и не намира място в него след прераждането му в блоговия формат:
Dark ChroniclesХуморFirst LookАниме

15. Редакционното е класически текст за списанията, излизащи на броеве. То изчезва от ShadowDance след минаването към новия дизайн, но се завръща на сайта през:
април 2014 г.октомври 2016 г.ноември 2015 г.януари 2014 г.

16. Едни от най-популярните текстове на списанието са класациите. Каква класация обаче все още няма в ShadowDance:
за фентъзи героиза научнофантастични романиза фентъзи поредициза научнофантастични герои

17. Първоначалният екип на ShadowDance се заформя покрай малък форум, посветен на “Колелото на времето”, някои от никовете на авторите са от тази поредица, на страниците му има анализи, ретроспекции, пародии и редица статии за нея, за предстоящия сериал и за какво ли още не, а във форума дори сега се случва пълен препрочит. Въпреки това два от томовете на тази емблематична поредица така и не получават рецензии в списанието. Кои са те?
“Нож от блянове” и “Буря се надига”“Среднощни кули” и “Спомен за светлина”“Кръстопътища от здрач” и “Нож от блянове”“Буря се надига” и “Среднощни кули”

18. За двайсетте си години на сцената списанието успява да вземе интервюта от доста популярни жанрови автори. В по-старите прераждания на ShadowDance те са взимани дистанционно, а в последните години - и на живо при техни посещения в България. Кой от следните автори обаче е интервюиран от екипа в друга държава:
Брандън СандерсънРичард МорганРобин ХобПиер Певел

19. През 2017 г. списанието публикува редица “тематични седмици”, в които събира статии, обединени от конкретна тематична рамка. Общо четири такива седмици намират място на сайта, като последната е посветена на хорър жанра. Колко материала са включени в нея:
1216710

20. Разбира се, двайсет години живот едно списание постига най-вече благодарение на чудесните хора в екипа си! През 2019 г. ShadowDance се разшири с още девет нови страхотни колеги, които се включиха ударно не само в списанието, но и в излязлата същата година книжка. Един от тях обаче споделя в представянето си на сайта, че не е бил чел списанието никога преди да види обявата за конкурса за автори. Кой е този смелчага?
SalixDrakeNiksanVinoka

Поздравления за участието в играта! Надяваме се разходката из дебрите на поколенческия кораб на ShadowDance да ви е била приятна. Току-виж дори да ви е налегнала малко носталгия или детективски дух! Е, ако се чудите дали сте поровили достатъчно вярно из паяжините на миналото и бумтящите двигатели на сайта, ето и верните отговори:

 1. Нулевият брой наистина е на шльокавица, и наистина има разказ от Ян, който машината на времето дори услужливо ви предлага тук 🙂 Новините от Колелото са ясни. А макар в нулевото си редакционно Ян да пише, принудени сме да цитираме, „taka che prikanqm vseki koito nqkoga e posqgal kum beliq list i jelae da se vklychi v nachinanieto da izprati neshto bilo to razkaz, stihche ili klyka svarzana s janra FANTASY„, то за съжаление така и никой не не изпраща достатъчно стихчета, достойни за цяла рубрика. Отговорът е „рубрика за поезия„.
 2.  Списанието дълго се помещава на достолепния домейн shadowdance.hit.bg. За съжаление (или за радост), с прекратяването дейността на този легендарен български сървър, първите девет+един броя на списанието остават на практика най-апокрифният и неоткриваем архив във фантастосферата.

 3. Колегите Valheru, днес по-известен като Sparhawk (Александър Драганов) и Елан Морин Тедронай (Чавдар Ликов) са сред първите присъединили се към екипа още в брой 4 на списанието. Скоро след това обаче, основно поради идейни различия за търсенията в жанра, те се оттеглят от екипа след брой 8 и се посвещават на проекта Dragonclub, а по-късно и на Цитаделата. Част от историята на тези два проекта можете да прочетете в представянето на колегата Александър Драганов, който и до днес е сред активните стожери на сцената, в поредицата за Фантастичния фендъм. Кои са другите колеги в първоначалния състав? Ta’veren, днес по-известен в екипа като Xellos, и Dark Wanderer, който отдавна ни изостави в посока Барселона, но ние все така го тачим!
 4. Прехвърлянето на списанието на блоговия формат, който виждаме и днес, бе спасителната сламка, с помощта на която ShadowDance излезе от почти двугодишна пауза. Съживяването помогна да разширим екипа малко по-късно, а колежката Aravala бе едно от новите попълнения, спечелила сърцата ни с грандиозен текст за любимия ѝ Тери Пратчет, и по-късно превърнала се в ключов ръчкатор и организатор на инициативи в редиците на екипа.
 5. Макар колегата Random, който в по-късни години извлачва цялото списание на гърба си, наистина да започва кариерата си с култови разкази, един от които печели наградата на публиката в първия ни конкурс, финалният победител според оценките на журито е писателят, драматург и учен Пламен Глогов. Почерпете се с наградените разкази и от първия, и от втория конкурс!
 6. Колкото и да е невероятно, Нийл Геймън наистина се снима с наградата на тогава едва седемгодишната ни скромна инициатива. Спомени и много снимки от церемонията можете да намерите в статията на колегата Рандъм от далечната 2007 година!
 7. Списанието, в което немалка част от екипа се е разписвала през годините, бе Animania, издание на нашите приятели от Artline Studios, което за съжаление не намери достатъчно стабилен пазар въпреки силно фенския подход при издаването му и залезе след само шест броя. Седмият все още можете да прочетете в ShadowDance.
 8. Въпреки че комиксовата рубрика е виждала материали от значителен брой колеги, никой не е бил толкова отдаден за нея, колкото Dr. Horrible, който закономерно я оглави и поддържа с любов в последните няколко години.
 9. Макар и тя да да изпадна в незавидна пауза поради невъзможност на екипа да я продължи, “Библиотека Хипертекст” е един от проектите, с които ShadowDance се гордее най-много! В него ни партнираха колегите от Сборище на трубадури, които поддържат огледално копие на библиотеката, както и писателя Хари Марков и преводачът Жени Колева.
 10. „Best of ShadowDance“ бе инициатива, насочена към популяризирането на списанието за гласуването на Еврокон 2004, където ShadowDance имаше номинация и спечели второ място за фензин. Историята на това славно събитие е описана в голяма сборна статия на страниците на списанието.
 11. Разбира се, това е колегата Ordo Malleus. Ако цветистият му стил не е достатъчен, за да ви насочи към тази информация, аватарът със сигурност би трябвало 🙂
 12. Въпреки че „Под прикритие“ и „Стъклен дом“ безспорно са посвоему силно фантастични творби, верният отговор тук е „Западен свят, Игра на тронове, Пазителите и Тъмните му материи„.
 13. Единственият филм (досега!) в рубриката „Евъргрийн“ е Лабиринт, за който писахме по тъжен повод, след като големият Дейвид Боуи ни напусна и отиде сред звездите. „If we can sparkle, he may land tonight“ 😉
 14. Въпреки че достолепната рубрика Хумор бе с нас още от втори брой нататък и ни даде поредицата от резюметата на Исам за Колелото или този кратък шедьовър за японския, за съжаление като тъжни стари хора, така и не я възродихме в блоговия формат. За сметка на това Dark Chronicles и First Look намериха своите прераждания!
 15.  Интересно е, че редакционните се завръщат, по думите на Ян във верния отговор от ноември 2015 г. не в малка степен и по повод петнадесетгодишния рожден ден от списанието. Петте години оттогава досега със сигурност остават най-успешните в историята на ShadowDance, но разбира се най-доброто предстои 🙂
 16. Всички други класации вече са се случвали, но не и тази за научнофантастични герои. Чудим се дали да не я оставим на вас!
 17. Верният отговор тук е “Буря се надига” и “Среднощни кули”, а причината – тривиална. Тези две книги излязоха на родния пазар насред най-големите паузи и спадове в историята на списанието. . Но ако се чудите за споменатите препрочити, ретроспекции и статии или дори ревюто на финала на поредицата, потърсете ги с търсачката 🙂
 18. За щастие на родната публика, Брандън Сандерсън и Пиер Певел посетиха България в последните години, но не и Робин Хоб. Нея срещнахме на WorldCon 2017 в Хелзинки – събитието, за което така и не написахме статия, но надеждата все така умира последна! Робин Хоб е един от най-завладяващите и изисквани хора, които човек може да срещне на живо, а ако се чудите за старото ни интервю в Ричард Морган, ето го тук!
 19. Хорър тематичната ни седмица съдържаше общо цели 16 материала, сред които класации, обзори, профили и разбира се много много текстове за любими творби. Не забравяйте да разгледате и останалите ни тематични седмици, а също така давайте идеи за нови 🙂
 20. Наистина, екипът е най-голямото богатство на списанието, ако ни позволите тази скромност. Смелчагата от въпроса е колегата Niksan. С неговата и с историите на всички останали колеги от Новата Вълна можете да се запознаете в тяхното представяне 🙂 Приятно четене и благодарим за участието! И не подсказвайте на другарчетата, нека опитат своя късмет!