Приятели, имаме удоволствието да ви съобщим, че след излизането на финалните резултати от Инициатива ФендъмБГ, списание ShadowDance печели българските номинации в цели три категории! Най-искрено благодарим за доверието на всички читатели, които са гласували за нашите кандидатури в категориите за интернет сайт, фензин и популяризатори. Това е наистина голямо признание и висока оценка за нашите усилия с посока разширяване на разговора и мисленето за фантастика на родна почва и можем само да се радваме, че помагаме на всички вас да научите по нещо ново или да намерите поле за дискусия на жанрови теми. Особено се радваме за номинацията на Киберпънк, който остава нашата най-голяма гордост (поне дотук!). Стискаме палци на победителите във всички категории за достойно представяне на Еврокон 2021 и изразяваме най-сърдечни чувства и към всички останали номинирани, много от които са наши приятели и колеги по различните фантастични инициативи. Екипът ще направи всичко възможно да присъства на живо или виртуално на фестивала в Италия, за да ви осигури качествено представяне на събитието, както успяхме да направим през 2016 и 2020. Още веднъж благодарим на всички гласували за нас, както и изобщо на всички, направили усилието да дадат своя глас за развитието на българската фантастика на международната сцена.

По информация от организаторите: В категорията за най-добро литературно произведение шанс да се състезава с творбите от останалите европейски държави ще има графичният роман Седем градски гряха, колаборация между Благой Иванов и Петър Станимиров, който печели и номинацията за най-добър художник, както и за най-добро арт произведение за корицата на книгата-игра Нощна смяна на Виктория Хенкокс. Дългогодишният автор, преводач и деятел на фантастиката Елена Павлова ще бъде номинацията за най-добър преводач, както и ще представя родината в детската категория с Коледари срещу хали. Нарасналият неимоверно в последните години фестивал Aniventure ComicCon в изданието си от 2019 ще се състезава в категорията за най-добро представление, а списание Дракус на ИК Гаяна ще бъде кандидатът в категорията за най-добро периодично издание.

Дебютната номинацията отива при Ирена Първанова за Приказка за Долната земя. За най-добър писател ще се състезава авторът на детска фантастика, настолни и книги-игри Никола Райков, а ИК Колибри, които наскоро издадоха спечелилата Хюго китайска трилогия Трите тела на Лиу Цъсин, ще се състезават за най-добро издателство на фантастичния фронт. България ще представи и номинация за грандмайстор на фантастиката, но по правилата на Европейската асоциация тя остава тайна до церемонията през юли. Следващото издание на Еврокон ще бъде през април 2022 в Люксембург.