Скъпи читатели, които сте с нас отскоро или от по-отдавна – всъщност почти 20 години за първите от вас! Това е наистина специален ден за нас. Искаме да ви представим една голяма мечта и изцяло нова стъпка за нашето скромно списание, която успяхме чрез огромен труд най-сетне да доведем на прага на реализацията. Издаваме първия си истински, голям, печатен брой, който по всичко да прилича на „истинско“ списание и, надяваме се, да е много по-добър от повечето родни печатни издания. Искаме да ви разкажем как стигнахме дотук, да ви запалим за това какво да очаквате от тази голяма наша мечта, а също и да поискаме вашата помощ.

ShadowDance #1: Киберпънк

Както повечето от вас знаят, в екипа не страним от нови идеи и инициативи. Разработихме разнообразни тематични седмици. Организирахме фестивали, създадохме платформи за авторско писане, обикаляме изложения и организираме всякакви събития. За всички тези години натрупахме не само журналистически, но и академичен опит и интерес към жанра. И искаме да споделим с вас наученото и изследването в един изцяло нов формат, който да е предизвикателство и за самите нас. По-отдавнашните ни фенове знаят, че за един светъл за българската фантастика празник, а именно Еврокон 2004 в Пловдив, някога издадохме едно хартиено списание с най-доброто от списанието дотогава. То беше, както може да се очаква, фенски, аматьорски проект, със своя чар и духа на онзи ShadowDance. Днес, 15 години по-късно, имаме в журналистическото си портфолио порядък повече статии, много повече житейски опит и познанството с всички вас. Днес искаме да направим нещо наистина професионално, което да не е само за нас, а за цялата родна фантастична сцена. Едно истинско хартиено списание, събрало в себе си най-доброто в бранша.

Избрахме до фокусираме този първи брой върху конкретна тема, както сме правили в тематичните поредици на сайта. Киберпънкът първоначално се появи като мотив поради трайния интерес на няколко от членовете на екипа към него, както и поради ударното му завръщане в популярната култура (Black MirrorБлейд Рънър 2049, Cyberpunk 2077, задаващото се на хоризонта продължение на Матрицата и още много заглавия). След повече от година работа по този проект обаче вече можем да кажем, че някои от нас дишат този жанр и го познават както в широчина, така и в дълбочина. Това е всъщност и голямата ни цел – да предложим от една страна качествена журналистика и страхотна художествена проза, с която да се забавлявате, но от друга и една истинска енциклопедия и карта на жанра и на бъдещето, видяно през него. Ако този наш експеримент е успешен, се надяваме, че ще можем да направим това и за други разклонения на фантастичните жанрове, за други възможни бъдещи сценарии.

За да сбъднем всичко това, ни е нужна вашата подкрепа и смятаме, че това е истински важно. ShadowDance винаги е било издание, правено от фенове за фенове, и това няма да се промени никога и в никакъв случай. Затова и се обръщаме директно именно към феновете на списанието и фантастиката. Работата по този брой е почти приключена, така че остава да съберем средства за печат, а за това можете да ни помогнете по естествен начин – като поръчате своята бройка и, разбира се, проглушите ушите на всички около вас колко много си струва да направят същото. Ако успеем да издадем списанието в предвидения мащаб, ще считаме проекта за успешен и ще търсим начини да го продължим. Но нека не празнословничим и ви споделим конкретни причини защо смятаме, че този проект ще вдигне качествено нивото в българското културно пространство, отделено за фантастиката, популярната култура като цяло, и изобщо за качествените критическа и обзорна журналистика.

  • Подобно нещо наистина не е правено преди! Ще ви предложим близо сто хиляди думи съдържание и над 200 страници, или иначе казано малко повече от обема на Невромантик на Уилям Гибсън – всичко това облечено в красив модерен дизайн, реализирано в качествен цветен печат. Текстовете ни варират от пространни обзори, обхващащи десетки произведения, през лични истории и наблюдения над киберпънк нишките в живота, та до задълбочени анализи и профили, с които се целим в най-високите стандарти за културна журналистика. Проект от такъв мащаб в нашата област не е бил реализиран преди в България, но интересното е, че такива липсват и в световен мащаб – дори най-известните издания на английски език, посветени на фантастиката, са доста по-скромни откъм съдържание и вид.
  • Ще пуснем множество мостове към нови публики, които се надяваме да запалим по фантастичното. Киберпънкът е изключително удачен проводник за такива цели, тъй като присъствието му в популярната култура е огромно и изключително влиятелно, а последната вълна на тази тема вече започва да прилича на малко цунами. На страниците на броя ще намерите по нещо за всеки – литература, кино, телевизия, видео и настолни игри, комикси, музика, философия, социология и технология. Ще се опитаме да ви убедим, че внимателното четене на жанра е валиден и важен ключ за разбиране на съвремието. И ще продължим да го правим с всеки следващ брой, по който работим.
  • Изданието ще бъде страхотен поглед към множество талантливи български творци, които ще получат възможността да блеснат пред тези нови публики. Четирима български писатели на фантастика, всеки от които със страхотен разказ (трябва да споменем и страхотния нов превод на може би най-хубавия разказ на Уилям Гибсън!), петима невероятни художници и един дизайнер, четирима преводачи, още много журналисти и редактори – гласувайки доверие на кампанията ни, гласувате за развитието на всички тях. Този брой по някакъв начин се явява и разклонение на Библиотека Хипертекст, съвместната ни инициатива със Сборище на трубадури. С този и други проекти сме доказали, че милеем за развитието на фантастиката в България, ще продължаваме да работим за него и в бъдеще. Надяваме се скоро да можем заедно да се радваме на десетки илюстрирани разкази от наши автори всяка година – това би била истинската фантастична трансформация, за която се борим.
  • ShadowDance, както вече споменахме, скоро ще навърши 20 години. Искаме да отпразнуваме този юбилей, като реализираме нещо наистина ново, различно и радикално повдигащо нивото. През последните години не сме спрели да се усъвършенстваме, да планираме все по-смели неща, да растем, да експериментираме и да градим общност. Успехът на този проект ще бъде едновременно подарък от нас за вас, читателите, и от вас за нас, екипа на списанието. Подкрепете ни и нека заедно изстреляме поколенческия кораб ShadowDance в бъдещето. То хем се очертава трудно и може би мрачно, хем в него виждаме все по-ясно ролята на фантастиката и футурологията и нуждата от безкомпромисна културна журналистика и критически анализ.

И така, каним ви от все сърце да се включите в:

Кампанията за изданието

Провеждаме я в платформата FundRazr и ще бъде активна до края на месец ноември. Силно вярваме, че тя ще постигне целта си и ще ни позволи да отпечатаме нашия първи брой в пълния му блясък и навреме за Панаира на книгата, където ще можем да ви го покажем и на живо. На страницата на кампанията можете да се запознаете подробно със съдържанието на списанието, а някъде наоколо кръжат и различни кадри от това, което подготвяме. Но това не е всичко! Освен със самата книжка, срещу вашето дарение ще можете да се сдобиете и с редица други благинки и киберпънк намигания, които ви оставяме да разгледате сами и да си изберете на воля. Ако ви хареса видяното, не се колебайте да споделяте навсякъде за кампанията. Колкото повече хора знаят, че нещо голямо и фантастично се случва, толкова повече целият този проект ще е постигнал целта си не просто да създаде нещо ново като вид издание, а и преди всичко да разшири допира до фантастичното за възможно най-много нови фенове. И тъй, без повече предисловия, ето къде можете да се сдобиете с ShadowDance #1: Киберпънк.

Powered by FundRazr

 

Разбира се, не се съмняваме, че имате много въпроси за нас, на част от които сме се опитали да отговорим по-надолу, но не се колебайте да ни търсите на и-мейл, фейсбук, а отскоро и инстаграм, за да отговорим на останалите.

Въпроси и отговори

Много от произведенията, които споменавате, са вече ревюирани в списанието, ще видим ли нещо ново?

Разбира се! Нищо от съдържанието на броя не е и няма да бъде налично на страниците на сайта (единственото изключение е разказът Джони, публикуван в рамките на Библиотека Хипертекст при нашите приятели от Сборище на трубадури). Действително, ние сме писали за много от произведенията, които анализираме в печатния брой, но сега го правим в друг формат, по всяка вероятност от други хора, но преди всичко с различно намерение и лупа, така че можете да очаквате оригинален поглед, ново съдържание и нови ъгли, през които да анализираме любими или не чак толкова любими творби. Сигурни сме, че няма да останете разочаровани.

Не е ли доста голяма сума за едно хартиено издание?

Оказва се, че не, за да можем да осигурим качеството, което искаме. Макар да сме дарили нашия собствен труд на тази идея, както винаги сме правили за читателите си, ние искаме да работим професионално с дизайнери и художници, които участват в направата на този огромен проект. Това е така не само за да имаме насреща си най-доброто, което да ви предложим, но също защото както знаете от години подкрепяме с различни инициативи идеята, че артистична и творческа работа в полето на фантастиката трябва да се професионализира и да не бъде само фенски ентусиазъм, за да може да се разгърне в истинския си мащаб. Освен хонорарите, свързани с направата на броя, и самия печат, изрядността повелява тази книжка да достигне до вас по законен начин, с уредени авторски права на преводните творби и с платени данъци от наша страна. В крайна сметка кампанията вероятно няма да ни помогне да покрием всички разходи, но ако това стане, т.е. ако надвишим целта си благодарение на вас, бъдете сигурни, че ShadowDance никога няма да има за цел да печели от своята дейност и всички средства ще бъдат вложени обратно в следващи подобни издания или други фантастични инициативи, каквито правим често.

Ще се случи ли броят, ако не успее кампанията?

С настоящето издание сме стигнали на етап, в който никога не можем и не искаме вече да се откажем! Така че със сигурност този брой ще види бял свят. От успеха на кампанията обаче зависи кога ще успеем с тази задача и доколко подобна инициатива може действително да е устойчива. Предстои ни да разберем ще успеем ли заедно с вас да убедим българския пазар, че нещо подобно е важно, полезно и преди всичко страхотно удоволствие. Помогнете ни да достигнем до положителния отговор 🙂

Защо сте се спрели на тази платформа FundRazr, защо не някоя от по-познатите?

Това е канадска и набираща популярност платформа, която предлага много възможности и е постигнала впечатляващи резултати с дарителските кампании, които я ползват. Спряхме се на нея, тъй като в течение на създаването на съдържание се оказа, че по-популярните платформи (вече) не могат да работят по лесен начин с български юридически лица. Направихме доста обстойно проучване и с цел да не повишаваме допълнително необходимите разходи, като същевременно предложим достатъчно добро потребителско преживяване, се спряхме финално на тази.

Искам да си поръчам или да помогна, но нямам възможност да го направя през платформата, как да стане?

Да, разбира се! Ние сме лесни за намиране, малко по-нагоре са изброени няколко канала за това 🙂 Книжката ще можете да закупите на живо след нейното излизане на локации, които ще обявим допълнително, а ако искате да помогнете по време на кампанията, можете да направите това както по банков път, така и чрез среща с нас. Ще се радваме да се запознаем!

Не е ли по-лесно да потърсите спонсори?

Може би. В течение на доста дългото ни присъствие на фантастичната родна сцена разбира се имаме контакти с доста издатели и потенциални спонсори. Искрено вярваме обаче, че това е задача, която само може да спечели от споделеното си решаване с цел популяризиране на жанра и с цел участие и ангажиране на всички нас с жанровата общност тук. Българският фендъм има добри традиции в случването на страхотни неща по този начин, сега разширяваме тези традиции технологично и в мащаб, но в основата си правим все същото – предлагаме на вашето внимание инициатива, в която вярваме, и която можем с ваша помощ да осъществим.

Какво ще има в дигиталната версия?

Дигиталната версия ще се възползва от съответните технически и интерактивни удобства, но освен това ще съдържа и допълнителни текстове, за които няма да намерим място на страниците на книжката, които и така заплашват да прелеят. Тези текстове ще помогнат да се дооформи темата за киберпънка и ще представят още гледни точки към нея. Не я пропускайте! Разбира се, всички поръчали хартиената версия, ще получат и дигиталната.

Как работят доставките?

Платформата изисква да добавим цена за доставка при всички предмети, които изискват физическо изпращане, в това число разбира се и самата книжка. Ще положим усилия и ще вложим необходимото време да изпратим в рамките на декември всичко поръчано, но е възможно празниците да забавят част от пратките и ви призоваваме за търпение. Ако нямате нужда от доставка и бихте си взели книгата и всичко останало на живо, няма проблем – заплатете я в рамките на кампанията, а ние ще я възстановим на живо, когато получите всичко поръчано.

За мен ли е това издание? Харесвам някои от нещата ви, но не всичко, и нямам представа от киберпънка

Този първи наш голям професионален хартиен брой е естествена еволюция на много работа, вложена на уеб-страниците на ShadowDance. Както във всичко, което правим, в него участват много хора от екипа ни, с много различни гледни точки и стилове на писане, но обединени от обща тема и общи интереси. Така че най-вероятно в текстовете всеки ще може да намери нещо за себе си. Освен статии, обаче предлагаме и много проза, включително превод на страхотен разказ на бащата на жанра Уилям Гибсън, която със сигурност препоръчваме на всеки. Всичко това, допълнено с наистина невероятни илюстрации от различни български художници. Дори нищо да не знаете за киберпънка, от все сърце смятаме, че да, това издание определено е за вас!