Еврокон и българските номинации

Скъпи читатели на ShadowDance, обръщаме се към вас с новина и призив за действие! Може би си спомняте, че през 2016 г. част от екипа на списанието се включи в обща инициатива за кръгла маса на фендъма, като част от дискусиите представляваше и нов механизъм за провеждане на номинационен процес за наградите на големия евреопсйки фантастичен фестивал Еврокон, който през 2004 видяхме и в България. Впоследствие членове на екипа ни посетиха тогавашния Еврокон в Барселона и ви предложиха репортаж от мястото на събитието. Резултатът от дискусиите беше номинационният процес през 2017 година, организиран от Инициатива ФендъмБГПрез годините след това български номинации не бяха организирани поради различни причини – най-вече заради липса на доброволци, които да се нарамят с необходимите дейности. Миналата година пък Еврокон за първи беше проведен в онлайн формат. За неговото протичане също можете да прочетете в наш репортаж.

Номинации за 2021 г.

Новината е, че за пръв път от 3 години отново ще имаме номинации, които да влеят елемент на вълнение, очакване, а защо не и гордост във фендъма. Организацията на процеса е сходна с тази от 2017 г., а екипът надгражда тогавашния, добавяйки още общности в екипа. Изборът се случва на две фази: първо се извършва номиниране на предложения, а след обработка на предложенията, се пристъпва към финално гласуване сред най-често предлаганите от тях във всяка от 14-те категории на наградите. Победителите ще бъдат представени от българските делегати като родните номинации за наградите на ESFS на Еврокон 2021 и ще се състезават с останалите държави. Призивът е, разбира се, да номинирате и гласувате активно, за да постигнем представителност за случилото се на фантастичната сцена у нас. С процеса можете да се запознаете на сайта за гласуване: https://fandombg.org/eurocon. Абонирайте се също за събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/304487147923152 . Номинациите ще се проведат от 22 до 30 май, след което гласуването ще започне на 3 юни. Не пропускайте да номинирате своите фаворити!

Киберпънк Италия

 

На същото място можете да прочетете малко повече за самото събитие, което тази година ще се проведе от 15 до 18 юли във Фиуджи, Италия. ShadowDance отново ще се опита да изпрати представители и репортери, а освен това се надяваме да подкрепите номинацията ни за изданието Киберпънк в категория Фензин. Рядко сме имали възможността да се порадваме на печатно списание с такъв обем, задълбоченост и качество на дизайн и печат – не само на български, но и изобщо в глобалния свят на фантастиката, така че си дължим да опитаме.

 

 Бъдете с нас, ако изданието ви е донесло читателско удоволствие! Но най-важното – номинирайте и гласувайте!