Режисьор: Антъни Русо, Джо Русо

Сценарий: Кристофър Маркъс, Джак Кърби, Стивън Макфили, Джо Симън

В ролите: Крис Евънс, Робърт Дауни Джуниър, Скарлет Йохансон, Елизабет Олсън и др.

Материалът на: Dr. Horrible Vivian Roland

captainewheader[1]

Спайдърмен! Боя се, че това за мен е най-важното нещо във филма за епичния двубой между Железният човек и Капитан Америка. Поправка – между Капитан Америка и Железният човек, защото този филм се старае извънредно много да убеди зрителите, че е филм за Капитан Америка, а не просто Отмъстителите 3. Да се върнем обратно на Спайдърмен, защото както казах – той е ВСИЧКО в Капитан Америка 3 (друго е официалното заглавие на филма, но пък това е далеч по-удобно). Ужасно чаровно брит хлапе с големи изразителни очи, естествена харизма в споделената сцена с Робърт Дауни Джуниър и едно от най-запомнящите се въвеждания на нов герой във вече готова вселена. Реално, не знам как ще дочакам самостоятелния Спайди филм с Том Холънд, особено с оглед на това, че обявиха също и участието на Дауни Джуниър там. А никога не съм си падала дори смътно по Човека паяк.

Новото Паяче е въведено в Капитан Америка 3 съвсем навреме – стратегически в средата на филма, когато въпросът „Наистина ли имах нужда да гледам това?“ започна да ме гложди сериозно. Не ме разбирайте погрешно – Капитан Америка 3, подобно на повечето марвълски филми, е доста сносен. Хубаво количество Майкъл-Бей-екшън, доста произволни кютеци, раздадени тук-там, адекватни прояви на хумор, качествено похарчени пари и общо взето прилично лятно забавление. Но за жена, която не питае кой знае какъв интерес към комиксите генерално, Марвъл не предлага някаква особена тръпка. Нито пък за жена, която е несметна киноманка. За мен марвълските филми отдавна са се слели в една обща амалгама, в която всичко е цветно, весело, добре направено, но ако трябва да съм пряма – не правя кой знае каква разлика между тях. Чудя се и на базата на какво човек на този етап би могъл да направи. Със сигурност не и въз основа на злодеи, тъй като те са чувствително безлични и успяват да се слеят в кумулативна маса, в която най-много да различа Локи – все пак е облечен различно и се шматка около Тор. Със сигурност не и въз основа на самите супергерои, тъй като в днешно време филмът може и да се казва Хълк несметният, но вътре ще видите да се прескачат повече герои, отколкото в X-Мен… В което потенциално няма нищо лошо, като изключим факта, че всяка година вече има по един летен Марвъл филм и напоследък все се чувствам сякаш това вече съм го гледала. Да вземем Капитан Америка 3, например.

civil war3Филмът започва със стандартната екшън сцена, която трябва да провокира някакъв размисъл, даже емоция у зрителя. Впоследствие на масата е изложен и централният проблем – дали частна организация трябва да се национализира. Дали група от здравеняци трябва да се чувстват изконно виновни за косвените жертви, които се сипят покрай тях по време на мисии, и да се оставят в лапите на бюрокрацията, или е по-справедливо да се саморъководят, както си знаят. И да, от това става перфектна тема за филм, ако не беше начинът, по който последвалите минути са запълнени. Поради причини, дължащи се на сценарни и режисьорски решения, на всеки 15 минути се чувствах в някакво чудновато дежавю, което просто ме въртеше в кръг и оставяше доста въпроси в моята непросветена от марвълска гледна точка глава. Изведнъж, вместо да има придвижване напред по темата, ситуацията отново заопира до това, че Капитан Америка си е приятел с Бъки, който ту е зомби, ту не е. Бъки не е напълно от „добрите“ – един неинтегриран самотник, когото най-вече свързвам с емо момченце, каращо тежки тийн години. Най-добрият му приятел – популярният капитан на футболния отбор (Капитан Америка демек), се пробва да го интегрира и да го защитава пред останалите „готини“ деца. Вижте, от това става яка история, но тъй като вече го гледахме в предния Капитан Америка, някак намирам за писателска немощ да ме занимават отново с този конфликт с единствената разлика, че сега Бъки е „набеден“.

civil war1Покрай така зададените параметри, освен Човека паяк, в продукцията успяват да бъдат набутани не само почти всички от Отмъстителите 2, но и всякакви пичове, за които лентата не беше стигнала миналата година. Човекът мравка, Човекът пантера (или само Пантера май по-скоро), Човекът скука… упс, това не е официалното име на злодея, изигран от Даниел Брюл, но реално би било подходящо звание. Брюл е приличен актьор, но за съжаление умовете зад сценария са преценили, че при наличието на достатъчно инетересна тема – онази за национализацията, хубав конфликт – този между Капитана и Железният човек, както и дългите монолози на Вижън (защо продължават да го държат във филмите, защо?), на средностатистическия зрител няма да му е до интересен злодей, затова е логично да се сложи заемка от 90-тарски екшън с Брус Уилис, барабар с акцента… Разбирам замисъла, но не го подкрепям. Искаше ми се да има повече в злодея на Брюл и мисля, че ако имаше, щеше да направи филма чувствително по-интересен.

Като оставим настрана мрънкането ми по Бъки, по злодея и по такива нищожни кахъри като факта, че присъстват рециклирани сцени от всякакви други екшън продукции (включая една от сезон 2 на тв сериала Homeland), Първият отмъстител: Войната на героите успява да предложи няколко супер готини неща. Спайдърмен! Добре, няма да се връщам към него, но повярвайте ми – уникално разкошен е. Хипер дългата сцена на летището, в която всеки се млати с всеки, ще ви напомни за най-добрите традиции на X-Мен. Сега, факт е, че приличат малко и на хлапета от детска градина и липсва каквото и да е реално усещане за заплаха, тъй като знаете, че колкото и да са от противникови лагери, няма да си избодат очите или сериозно да се наранят, но все пак е достатъчно добре заснета, за да порадва качествено. Играта на Робърт Дауни Джуниър, който има малко сцени (или просто не ми бяха достатъчни), но категорично успява да присъства актьорски и емоционално в тях този път. Скарлет Йохансън и нейната Наташа в първите 40 минути (само за да бъде впоследствие почти изоставена като образ). Фактът, че втората половина на филма е дефинитивно по-силна, по-ангажираща и далеч по-впечатляваща от първата, което оставя истински приятен послевкус веднъж щом тръгнат финалните надписи.

Spider-Man-3-1200x632[1]Така че нека забележките ми не ви обезкуражават. Намирам, че Първият отмъстител: Войната на героите е филм лесен за харесване, безспорно по-добре издържан от Батман срещу Супермен и категорично един от „хубавите“ Марвъл филми. В ръцете на режисьор, който би бил по-склонен да поеме рискове, потенциално темите можеха да бъдат развити по по-интересен начин и да предоставят още по-добър филм. Но Марвъл са добре известни с това, че не желаят подобен режсьор, а съдейки по бокс офиса на хитовете им – изглежда не им и трябва. Може би звуча по-критично отколкото имам за цел. Истината е, че марвълската вселена никога не ме е привличала нито на емоционално, нито на визуално ниво, което малко или много ме превръща в остро равнодушна към тези герои по даденост, а мнението ми – в недотам меродавно. Но със сигурност мога да ви уверя в следното – Първият отмъстител: Войната на героите е като песен на Джъстин Тимбърлейк. Знаете какво може да очаквате, лесен за консумация, доставящ забравимо, но високооктанно удоволствие, от което ще получите отново наесен. От Доктор Стрейндж.

Следват малко по-сериозни спойлъри. Четете на свой риск! (бел. ред)

P.S. 1 Това с родителите на Тони Старк и Бъки е било планирано като изненадващ туист във филма. Не се усети като такъв. Реално човек успява да навърже това в първия половин час (или някъде там).

P.S. 2 Защо никой сценарист не прави кой знае какво с Елизабет Олсен и героинята ѝ? Тя има завиден талант, това е интересен образ, а в крайна сметка я докарват като тийн мрънкало с люлеещи се настроения.

P.S. 3 Каква е ползата от въвеждането на цяла плеяда от зимни войничета, за които се говори непрекъснато, обяснява се произхода им, качествата им, ПОКАЗВАТ СЕ… само за да останат в трупно състояние и да не бъдат възкресени? Нима бюджетът е свършил там???

Оценка: 7/10

Материалът на: Dr. Horrible Vivian Roland