Режисьор: Шейн Блек

Сценарий: Шейн Блек и Дрю Пиърс

В ролите: Робърт Дауни Джуниър, Гай Пиърс, Гуинет Полтроу, Бен Кингсли, Ребека Хол, Дон Чийдъл, Пол Бетани, Джон Фавро, Тай Симпкинс

Материалът на: Roland Dr. Horrible

iron man 3 posterОчакванията ми за Железният човек 3 бяха средни. Каквото и да си говорим, култовостта на първия филм се дължи не толкова на някакви неземни качества, колкото на простичкия факт, че внезапно получихме неочакван филм за световно известен супер-герой, заснет кадърно и изигран от първокласен актьор, способен да ръси нагли лафове без да става досаден. Логично беше втората част да се издъни, и Джон Фавро доста умело успя да не надгради нито един от правилните елементи от оригинала, наблягайки вместо това на банални технологични ъпгрейди. Пък и какво толкова може да се постигне – дори при таланта на Робърт Дауни Джуниър – с привлекателен милиардер, на който всичко му е наред?

Много, оказва се. Железният човек отново удря джакпота откъм режисьор, сценарий и актьори. Напълно непознатият ми Шейн Блек е взел успешната формула от първите два филма и й е придал дълбочина, каквато дотогава й липсваше. Третата част е много повече история за израстването на Тони Старк – страдащ от мека форма на посттравматичен стрес след събитията в Отмъстителите (които се споменават неколкократно) – отколкото екшън с роботи. Действието се върти около Мандарина (Бен Кингсли) – неуловим терорист, наел се да хвърли Америка в ступор с бомбени атентати, които не оставят следа от взривно устройство. Междувременно Олдрич Килиън (Гай Пиърс) – стар познайник на Тони Старк и приятелката му/шефка на Старк Ентърпрайзес, Пепър Потс (Гуинет Полтроу) – е изобретил формула, която пренаписва човешкото ДНК и е в състояние да лекува ампутирани крайници, наред с други, не толкова морално изчистени приложения. Пепър отказва да финансира Екстремис, но предложението на Килиън е само част от много по-мащабна игра.

iron manlЖелезният човек 3 е великолепно композиран. Историята се движи с перфектна скорост; средната част, която често влачи при подобен род филми, вместо това е изпълнена с разнообразни обрати, а финалът е експлозивен. Действието сменя обороти и локации неколкократно – похват, който създава усещането за мащабен сюжет и рядко се проваля. Признавам си без бой, че не съм добре запознат с комиксите за Железния човек и съответно не съм наясно доколко Екстремис отговаря на първообраза си (терминът е взет директно от комикса), но пък Мандаринът смело и с нагла усмивка няма грам общо със зеления си оригинал. Бен Кингсли обаче създава толкова оригинален образ, че малко хора ще имат проблем с това.

Вече споменах, че филмът свободно цитира събитията от Отмъстителите и други герои като Тор и Капитан Америка. Видно е – включително от сцената след кредитите, и финалния надпис след нея – че от Марвел вече смело планират продължението на огромния си хит (също така преди Железният човек 3 върви трейлър на новия Тор). Донякъде неприятен е фактът, че никой от другите Отмъстители не се появява тук, а и S.H.I.E.L.D. са съмнително липсващи, но предвид че историята все пак фокусира върху Тони, това не е такъв кусур. По-неприятен е фактът, че връзката между Тони и Пепър е доста слабо развита и изглежда застинала и неубедителна. Надявах се на повече и това определено беше най-подходящият филм за целта. Изненадващ елемент е хуморът. Сценарият комбинира безспорно по-мрачен сюжет от този на предходните части, с два пъти повече хумор, често интензивно галфонски, и смесицата работи перфектно.

urlАктьорската игра е на обичайното за франчайза високо ниво, но с няколко изненади. Робърт Дауни Джуниър и Гуинет Полтроу отдавна се чувстват комфортно в ролите си и това, че се справят добре, не е новина за никого. Но Бен Кингсли като Мандарина е абсолютно неочакван бисер, макар и за кратко, а малкият Тай Симпкинс в ролята на хлапето, което помага на Тони в средната част на филма, е толкова естествен в изпълнението си и химията между него и Дауни Джуниър е толкова силна, че сцените с двамата са може би най-добрите в Железният човек 3. За контраст, Гай Пиърс е доста никакъв, но тя и ролята му е доста никаква. Джон Фавро компенсира това, че не седи на режисьорския стол, като си дава доста по-реална роля. Изненадващо, тя се вписва идеално в сюжета, но лично аз винаги се дразня, когато режисьори/продуценти/квиттам се бутат в собствените си филми.

originalЕфектите и екшънът (които в тоя жанр най-често са едно и също) са на много високо ниво. Третата част използва доста повече забавени каданси от предните две, но съумява да не губи добрия вкус в стил „Зак Снайдър“, а финалното меле пресъздава динамиката от баталната сцена в края на Отмъстителите – множество битки и птичи поглед, който преминава от една към друга. Похватът работеше там, работи успешно и тук. Саундтракът е на стандартното за Марвелските филми кадърно-но-беззъбо ниво – нищо впечатляващо (аз още копнея някой да повтори нивото на зашеметяващия саундтрак на Х-мен 3, но не би), но си върши работата добре.

За финал ще повторя, че за мен това е най-добрият от трите филма, излезли до момента. Историята е богата и страхотно разказана, хуморът е на супер високо ниво, а малко по-дълбокият психологизъм допринася за усещането, че Железният човек 3 не е просто епизод от сериал, а завършек на трилогия. И при все, че едва ли ще видим Тони Старк в индивидуално приключение отново, аз поне нямам търпение за появата му в следващите Отмъстители.

Оценка: 9 /10

Материалът на: Roland Dr. Horrible