Режисьор: Седрик Николас-Троян

Сценарий: Еван Спилотополус и Крег Мазин

В ролите: Крис Хемсуърт, Чарлийз Терон, Емили Блънт, Джесика Частейн, Ник Фрост и др.

The-Huntsman-Winters-War-Billboard-ArtАко трябва да сме честни, Снежанка и ловецът всъщност беше едно доста качествено приказно фентъзи. Разбира се, излизайки около Здрач и с мъртвата душа Кристен Стюарт в главната роля, филмът нямаше как да не пострада сериозно, но няколко години по-късно човек всъщност може да извлече много кеф от него. Ако трябва да сме още по-честни обаче, 90% от този кеф идваше от орбитоизместващото изпълнение на Чарлийз Терон като злата кралица Равена, което до ден-днешен си остава най-добрият подобен образ в историята на киното. Едновременно емоционално уязвима, но невероятно силна, чувствена, но жестока, съвършена, но абсолютно повредена, Равена е и единствената причина човек да гледа продължението.

the-huntsman-winter-s-war-trailer-sneak-peekЛовецът всъщност не е лош филм. И не защото не е точно каквото очаквахме – тотален фен-сървис с нестандартно добър каст, – а защото това е напълно достатъчно да си прекараш едни приятни два часа с него. Филмът не е предистория на Снежанка и ловецът, както трейлърите ни караха да си мислим. Макар и действието да започва преди Снежанка, това е само първата четвърт, която поставя рамката на сюжета. Равена, както знаем от първата част, имала сестра на име Фрея (Емили Блънт). Ловецът ни показва как двете се разделят. Силите на Фрея се пробуждат, когато бащата на новородената ѝ дъщеря подпалва люлката, и тя напуска кралството на сестра си, за да създаде свое собствено, далеч на север, където любовта е забранена. Войските ѝ започват да отвличат деца, които биват обучавани за Ловци – жестоки воини, които покоряват съседните кралства в името на ледената кралица.

blunt-and-theron-get-evil-in-the-amazing-trailer-for-the-huntsman-winter-s-war-718778Скоро след като Ерик (Крис Хемсуърт) и Сара (Джесика Частейн) порастват, историята скача седем години напред, след края на Снежанка. Огледалото на Равена е изчезнало и Ерик трябва да го намери, преди то да попадне в ръцете на Фрея. Останалото е предвидимо до припадък, но както вече се разбрахме, никой няма да отиде да гледа този филм заради комплексната история и неочакваните обрати (единствената сериозна изненада беше оспойлена в трейлърите, което е меко казано абсурден похват да си рекламираш филма, но…). Причината, разбира се, е Равена.

huntsman-still-2И тук е всъщност големият провал на Ловецът. Защото при все масивното ѝ присъствие в рекламната кампания, Чарлийз Терон участва сумарно в петнадесетина минути в началото и края. Което не ѝ пречи да смени ШЕСТ различни рокли, но означава, че през по-голямата част от времето трябва да гледаме неинспирираното изпълнение на Блънт, която е великолепна актриса, но изглежда все едно ѝ е ужасно скучно да играе Фрея (нищо чудно). Джесика Частейн (също великолепна актриса) и Крис Хемсуърт през цялото време се чудят дали да го ударят на камп и комедия, или да са дълбоко драматични, но като цяло фалшивият ирландски акцент, който държат да използват (американка и австралиец, нека напомня), взема решението вместо тях. Като цяло тонът на този филм е силно неравен и постоянно се лашка между твърде лековат и глупаво драматичен.

the-huntsman-winter-s-war-HuntsmanWintersWar_Trailer1_Texted_Stereo_h264_hd_1200x675_569338947632Което всъщност не означава, че Ловецът не ми хареса. Истината е, че Чарлийз Терон е толкова невероятна, че дори няколкото минути участие са достатъчни да оправдаят гледането на филма. Плюс това ефектите, музиката и бойните сцени всъщност са на много високо ниво. Но както няколко ревюта казаха, ако има следваща част, в техен интерес е да ѝ дадат основното времетраене, защото този франчайз почива ИЗЦЯЛО на нея и никой не го вълнуват силата на любовта или героизмът на Тор.

Оценка: 6.5/10