Режисьор: Антъни Русо и Джо Русо

Сценарий: Кристофър Маркъс и Стивън МакФийли

В ролите: Крис Еванс, Самюел Джаксън, Скарлет Джохансън, Робърт Редфорд, Себастиан Стан, Антъни Маки, Коби Смълдърс и др.

captain-america-the-winter-soldier-internationalПо-добре късно, отколкото по-късно, както е казал поетът! (квито поети си зачел напоследък, Омир заради тях се е ослепил сигурно – бел. ред.) При все, че може би единствено Хълк е по-скучен от Капитан Америка сред притежаваните от Marvel супергеройски франчайзи, този път доста ме сърбеше да видя новите приключения на добрия стар рус патриот. Първият Капитан Америка беше умопомрачително тъп, но като всичко друго на студиото – също така изключително забавен. Втората част обаче е правена от друг екип и освен това е директно свързана с посредствения сериал Agents of S.H.I.E.L.D., по който си признавам, че се позарибих, особено към края.

Е, както абсолютно всички, четящи това ревю, вече сами са се убедили, Завръщането на първия Отмъстител (защото оригиналните заглавия са за слабаци) е изключително силен шпионски екшън, който на моменти слага „сериозни“ филми в жанра като Борн в малкото си джобче. Историята се върти около възраждането на нацистката организация Хидра, която след „унищожението“ си по време на Втората Световна Война се е стаила в редиците на Щ.И.Т. Внезапно Стийв Роджърс (Крис Еванс) и Черната Вдовица (Скарлет Джохансън) се оказват бегълци, които не могат да вярват на никого, защшото всеки агент на Щ.И.Т. може тайно да принадлежи към Хидра. MV5BMzA2NDkwODAwM15BMl5BanBnXkFtZTgwODk5MTgzMTE@._V1_SX640_SY720_Бягството им се превръща в надпревара с времето, защото предстои изстрелването на три нови хеликериъра, които са способни да поразяват от небето конкретни индивиди на базата на ДНК-профила им. Капитанът и партньорката му трябва да спрат задействането на системата, преди Хидра да се окаже способна да убие всеки, когото пожелае за броени секунди. На пътя им обаче стои мистериозният Зимен войник (Себастиан Стан, и да, знам, че така убих мистерията, но айде стига – това вече дори по кината не го дават!)

Завръщането е солиден комиксов филм. При все много по-земната и реалистична атмосфера (в сравнение с герои като Тор например), Marvel поддържат усещането за една обща вселена. Щ.И.Т. се занимава със защитата на човечеството, и поради тази причина наоколо не се размахват магически чукове или извънземни нашественици. Същевременно обаче останалите франчайзи постоянно се споменават под една или друга форма, както и събитията от Отмъстителите, и като цяло филмът в нито един момент не ти позволява да забравиш, че това, което гледаш, е само част от една много по-голяма вселена.

o-CAPTAIN-AMERICA-THE-WINTER-SOLDIER-900Екшънът е на много силно ниво. Завръщането е сред редките изключения, където люшкащата се камера по някакви неведоми причини всъщност допринася за битките вместо да им пречи. Специално двубоите между Капитана и Зимния войник са страхотно хореографирани и много динамични. Специалните ефекти разбира се са на очакваното ниво за филм на Marvel – от бликащите от всички страни свръхтехнологични джаджи до нечовешките умения на Капитана и неговия противник, ефектите в нито един момент не дразнят и не обсебват екрана. Изненадващо, музиката на филма също е много силна – нещо, на което бях отвикнал в последно време. Все така липсват запомнящи се теми, но саундтракът е много точен и вместо да е просто фон, всъщност доизгражда атмосферата в много моменти.

Като цяло, макар и да не е най-невероятното попълнение в Марвелското съзвездие, Капитан Америка: Завръщането на първия Отмъстител е стабилен филм, който изненадва на няколко много правилни нива и е определено сред по-качествените комиксови филми за последните години. Надявам се третият да е още по-силен!

Оценка: 7.5/10