Приятели на фантастичното!

Както вече знаете, миналата година започнаха срещите, организирани от Инициатива ФендъмБГ, с цел да развият връзките между организациите във фантастичния фендъм. Една от основните задачи на тези срещи беше да подобри механизма, по който се избират българските номинации за фанастичния фестивал Еврокон. Като участник в инициативата и като българския представител на състезанието последната година, смело казвам, че това е една от най-благоприятните възможности за популяризирането на българската фантастика както у нас, така и сред фенове в чужбина, тъй че от името на целия ShadowDance ви приканвам да запретнем ръкави и да изберем най-достойните!

От 13 до 20 април тече първият етап на надпреварата, в който всеки може да номинира своите любимци. Това се случва на сайта на номинациите: http://bg.eurocon2017.eu, където можете да намерите и подробни инструкции как става това. Също така ви препоръчваме да се абонирате във фейсбук събитието за номинациите, където ще има най-навременна информация. Няма нужда да номинирате за всички категории, а можете и да допълвате своите предложения впоследствие! Еврокон раздава награди в няколко категории, които условно са разделени на четири големи групи. Една награда има за дебют на автор или художник, изгрял в последните три години, и още една – за гранд-майстор на фантастиката, т.е. личност с големи заслуги за жанра като автор, популяризатор или художник, с дългогодишна дейност и международна слава. Една група награди са за годишните постижения – било то литература, изкуство, пърформънси, интернет местенца за фантастика и още много други. Малко неинтуитивно за тях могат да се борят такива постижения, случили се в последните две, а не една години. И последната група са наградите за принос, които се дават на личности или екипи, творили във фантастиката в последните десет години.

За разлика от предни години когато изборът на българските номинации беше обединен с националните фантастични награди, след поредицата срещи тази година ще се гласуват само номинациите за Еврокон, докато изкристализира добър механизъм. За радост, повечето фантастични организации подкрепят инициативата, което е основната необходима стъпка за изграждане на по-здрави мостове между тях. Важно е да се знае, че само петте най-предлагани номинации във всяка категория ще стигнат до етапа с гласуването, така че е обезателно да предложите всички, които смятате, че могат да представят добре България в надпреварата! Това решение, което взехме при дискусиите, се базира на идеята, че в предни години беше много трудно за гласуващите да се запознаят с всички предложения, особено в по-големите категории като литературните произведения. Друга промяна, която въведохме, е че гласуването (а и номинирането) е вече отворено за всички и изисква само потвърждение по и-мейл – а ако има шанс това да изкриви гласуването чрез приятели и познати, то идеята ни е по-скоро да го борим с по-широка популяризация.

Това ни води и до най-голямата цел на инициативата – фантастиката да стане по-разпознаваем и по-популярен жанр сред българските читатели, така че в крайна сметка различните далечни кътчета на фендъма да се познават по-добре, да общуват и живот и здраве да организираме голям фантастичен фестивал съвсем скоро!

Тъй че номинирайте смело, споделяйте, разпространявайте, а ако някоя българска номинация успее да вземе награда на Еврокон 2017, би било отличен повод за повече медийно внимание към жанра. От ShadowDance разбира се ще сме ви признателни, ако номинирате списанието за най-добър фензин, стига разбира се да харесвате това, което правим последните две години 🙂 Също бихме насочили вниманието ви към фестивала Дни на фантастичното, който може да се състезава в категорията за представление, както и към организаторите му от Инициатива ФендъмБГ в категорията за популяризатори (дисклеймвам, че това включва и мен!). Разбира се, няма как да не споменем и нашата най-нова инициатива Библиотека Хипертекст, която организираме заедно с нашите приятели от Сборище на Трубадури и която може да участва в смешно именованата категория за интернет публикация, различна от фензин, като платформа за публикуване и сериозна редакторска работа с фантастични разкази. Авторите в Библиотеката дотук – Ирена Радева, Мартин Петков и Мартин Колев, както разбира се и неповторимите Владимир Полеганов и Хараламби Марков от нейния екип, също заслужават своя шанс в категориите за литературно произведене, а някои и за дебют. В арт категорията пък обърнете поглед и към кориците от Библиотеката! С уговорката разбира се, че допустими за номиниране са само първите две, от 2016.

Спираме с препоръките, но разбира се много, много други дейци, автори, художници, представления, сайтове и издатели заслужават споменаване – повечето от тях сме се опитали да представяме на страниците на списанието в последните две години, така че можете да се ориентирате и да предложите своите любимци.

Още веднъж ви припомняме сайта на номинациите: http://bg.eurocon2017.eu
Самото гласуване очаквайте да стартира на 24 април и да продължи една седмица. Ще ви известим за него отново. Дотогава!