2. Диана Принс / Жената чудо

Дори за момент не сте допускали, че класацията може да мине без нея, нали? Жената чудо (Wonder Woman) е най-известната супергероиня в историята. Обликът ѝ се среща навсякъде – върху раници, кутии за закуска, тетрадки, несесери, тениски, шапки, кецове и какво ли още не. Интересното е, че макар в дългогодишната ѝ комиксова история да има множество качествени и интересни сюжети, Диана не е известна с някоя конкретна арка, така както Електра е известна с The Elektra Saga, а Джийн –  с Dark Phoenix Saga. Жената чудо е известна просто защото е известна. Тя е не само героиня, която комиксовите автори използват, а символ на всички супергероини по принцип. Тя няма нужда от конкретния история или сюжет, за да остане в паметта на хората – просто е твърде страхотна и велика сама по себе си и затова всеки я знае.

Жената чудо е силна, смела, решителна и героична и притежава абсолютно всички качества, необходими на една супергероиня да се превърне в икона. Тя се бори за истина и справедливост, наказва злите и подлите, защитава мира и правдата. Поява се за пръв път през 1941 г. и е вдъхновена от ранните борби за права на жените. Оттогава Диана остава символ на женската сила и редица нейни истории показват как тя се измъква сама от различни тежки ситуации, с което разбива баналната представа за жената като „девицата в опасност“. Диана няма нужда от помощник и спасител, защото може да се справи с всичко сама. Традиционните ѝ атрибути са нейните неразрушими метални гривни, с които тя отблъсква куршумите на враговете, както и магическо ласо, с което Диана изкопчва истината от враговете си. Това ласо е особено интересен елемент, имайки се предвид, че създателят на Жената чудо – психологът и писател Уилям Молтън Марстън – е също така един от създателите на детектора на лъжата.

От самото си създаване до наши дни образът на Жената чудо носи силен антивоенен елемент. Диана е поддръжничка на мира и редовно се изправя срещу силите, прокламиращи война. Тя се появява в комиксите по време на Втората световна и в първите си истории се бие на страната на Антифашистката коалиция срещу държавите от Тристранния пакт. В следващите десетилетия историите на Жената чудо правят завой към митологичното и я изправят срещу различни богове и митични същества, като най-големият ѝ противник е старогръцкият бог на войната Арес. Коментирайки Жената чудо, известната авторка на комикси Гейл Симон заявява „Ако трябва да спреш астероид, викаш Супермен. Ако трябва да разгадаеш мистерия, викаш Батман. Но ако трябва да прекратиш война, викаш Жената чудо.“

Друг от централните елементи в образа на Жената чудо, заложен още при създаването ѝ и останал непроменен до наши дни, е нейната дълбока любов към хората – Диана вижда техните несъвършенства и недостатъци, но все пак избира да ги обича.

Жената чудо всъщност е полубожествено създание – тя е дъщеря на кралица Хиполита, владетелка на Райския остров – древния дом на амазонките. Амазонките са създадени от боговете – те са изваяни от глина и съдържат преродените души на жените, убити насилствено от мъже. Тяхната мисия е да бъдат пазители и учителки в света на хората, да разпространят сред патриархалните общества ценности като любов, състрадание и равноправие. Ужасени от свирепата природа на хората като цяло и на мъжете в частност, амазонките пренебрегват своето задължение и избират да се затворят на своя остров и да скъсат всички връзки с външния свят. Тъй като на острова не се допускат мъже, кралица Хиполита извайва бебето от глина и боговете му вдъхват живот. Когато пораства, принцеса Диана попада в света на хората и вижда колко зле са нещата в човешкото общество. Противно на останалите амазонки, Диана изпитва любов към хората и смята, че трябва да спази древния дълг на амазонките и да бъде учител и лидер на хората, за да им помогне да изградят по-добро общество. Тази обич на Диана към хората остава един от най-трайните аспекти на личността ѝ.

В една от по-новите истории за Жената чудо Диана слиза в подземното царство, за да иска нещо от бог Хадес. Той се опитва да ѝ направи любовно заклинание, за да се ожени за нея. Диана се преструва, че е паднала под властта на заклинанието и за да провери дали е искрена, Хадес завързва Диана с вълшебното ѝ ласо на истината и я пита дали го обича. Диана отговаря „обичам те“. По-късно, когато принцесата успява да се измъкне от лапите на Хадес, той я пита как е съумяла да измами ласото на истината. Диана простичко отвръща „Не изрекох лъжа. Казах, че те обичам. И аз действително те обичам, защото аз обичам всички.“


Къде можете да я намерите

Диана е едно от трите основни лица на компанията ДиСи комикс и присъства в почти всички важни общи поредици на издателството. Тя е един от основателите на Лигата на справедливостта и има централна роля в множество истории за този отбор. Освен това самостоятелната поредица за Жената чудо се издава от 40-те години до наши дни почти без прекъсване.

Ако искате да разберете по-добре коя е Жената чудо и защо тя е важна, можете да започнете от поредицата Wonder Woman на Джордж Перез, започнала през 1987 г. Джордж Перез пренаписва историята на Диана и още в началото на поредицата си представя нова версия за произхода на амазонките, която от онзи момент насам се приема за официална. Комиксът е изключително въздействащ – сложен, емоционален, изпълнен с големи идеи. Перез написва общо 62 броя. Първите 24 от тях бяха преиздадени миналата година в луксозен омнибус с твърди корици под заглавието Wonder Woman by George Perez Omnibus. Следващата част от броевете на Перез ще бъдат преиздадени по-късно тази година, а финалната трета най-вероятно ще получат омнибус издание през 2018 г. Ако не можете да се сдобиете с първия омнибус, то ви съветвам да намерите поне първата арка на Перез – Wonder Woman: Gods and Mortals (#1-7), която е преиздавана множество пъти в различни формати. Комиксът несъмнено си струва четенето.

Друг автор, оставил своя отпечатък върху героинята, е Грег Рука. Рука пише графичната новела Wonder Woman: The Hiketeia, където Жената-чудо се изправя срещу Батман, за да защити традициите на древен амазонски ритуал. Новелата има невероятен успех и скоро Рука става автор на главната Wonder Woman поредица. Първата част от неговите броеве наскоро беше преиздадена в дебел том с меки корици под заглавието Wonder Woman By Greg Rucka Vol 1. Там се съдържа The Hiketeia както и Wonder Woman #195-205.

Ако търсите нещо по-ново, можете да опитате поредицата Wonder Woman (The New 25) – общо 52 броя, събрани в девет малки томчета. Интерес представляват първите 36 броя, дело на писателя Браян Азарело и художника Клиф Чайанг. Двамата създават изключително увлекателна и вълнуваща история за битката на Жената чудо с боговете от гръцкия пантеон. Сюжетът и диалозите на Азарело са много интригуващи и се четат лесно, а артът на Клиф Чайанг е красив, многоцветен и не сексуализира излишно Диана. Броевете им се събрани в шест малки томчета с меки корици, носеща заглавията Wonder Woman Volume 1: Blood, Volume 2: Guts, Volume 3: Iron, Volume 4: War, Volume 5: Flesh и Volume 6: Bones.


Екранизации

Като едно от най-важните лица на ДиСи, Жената чудо присъства в зашеметяващо количество анимационни сериали и филми. Най-качествените рисувани сериали с нейно участие са Justice League (2001–2004) и продължението му Justice League Unlimited (2004–2006). В тях Диана е близка до образа от комиксите на Джордж Перез, но сценаристите вкарват и някои допълнителни сюжетни линии, като например скритата романтична любов на Батман към Диана. Тези два сериала са страхотни и вярвам, че могат да зарадват както феновете на Жената чудо, така и всички хора с интерес към истории за супергерои.

Диана е главна героиня в анимационния филм Wonder Woman от 2009 г. Филмът разказва за произхода на Диана и отново е частично вдъхновен от историите на Джордж Перез. Анимацията е твърде брутална и кървава за моя вкус и според мен е прекалено войнствена и агресивна, за да съответства на природата на Жената чудо, но на вас може да ви допадне. Освен това Диана участва в множество анимационни филми за Лигата на справедливостта през последните няколко години.

Единствената игрална версия на Диана допреди няколко години беше сериалът Wonder Woman (1975–79), където ролята на Жената чудо се изпълнява от Линда Картър. Сериалът е приятен и забавен, но носи белезите на своето време и е по-скоро лошо остарял за публиката днес. Фактът, че Жената чудо преди 2016 г. имаше само една игрална версия, докато другите два персонажа от голямата троица на ДиСи – Батман и Супермен – имаха най-разнообразни интерпретации, е достатъчно показателен и ужасно тъжен сам по себе си. От ДиСи дават силна заявка, че искат да променят положението.

Жената чудо имаше няколко сцени в миналогодишния филм  Batman v Superman: Dawn of Justice, където ролята ѝ се изпълняваше от актрисата Гал Гадот. Филмът не разкрива почти нищо от историята или характера на Диана и само загатва за нейната същност и способности. И все пак участието на Гал Гадот често е определяно като един от най-добрите елементи на филма, макар цялостно лентата да не се радва на възторжени похвали от страна на критиците или публиката.

Гал Гадот ще се завърне в ролята на Диана това лято във филма Wonder Woman на режисьорката Пати Дженкинс.