5. Уанда Максимов / Алената вещица

Супергеройските комикси съществуват от близо век и са изключително популярни от поне няколко десетилетия. За цялото това време най-различни автори са имали възможността да творят истории в този жанр и да оставят отпечатъка си върху най-популярните персонажи. Често се случва някой известен герой да заема доста разнообразни роли в различните десетилетия в зависимост от това кой автор го пише и какви са исканията на издателите в съответния момент. Един от най-ярките примери за това е Уанда Максимов, Алената вещица.

Уанда се появява за първи път през 1964 г. на страниците на X-men. Там тя е представена като член на Братството на злите мутанти, ръководено от Магнито. Уанда и нейният брат близнак Пиетро са били преследвани за това, че са мутанти, и така са попаднали на Магнито, който ги е защитил от враговете и им е предложил подслон. Близнаците искат да се борят за справедливост и равноправие и се присъединяват към отбора на злия мутант. Скоро обаче двамата разбират, че каузата на Магнито не съответства с тяхната, и го напускат. После се появяват в поредицата Avengers и стават част от Отмъстителите, поканени лично от Капитан Америка. Десетилетия наред Уанда остава в Отмъстителите, а брат ѝ често отсъства по свои дела и от време на време се включва в общия екшън.

За много дълъг период Уанда е всъщност най-главният персонаж в поредицата за Отмъстителите. Другите герои – Капитан Америка, Железният човек, Тор и т.н., имат свои собствени поредици, където са разказани личните им истории, и затова присъстват в общата поредица основно за мисиите и бойните сцени. Уанда няма своя поредица, затова нейните лични истории и драми се развиват именно на страниците на Avengers. През 80-те години Марвел решават да разнообразят нещата и въвеждат разкритието, че Магнито всъщност е биологичният баща на Уанда и Пиетро, което предизвиква страшна драма на страниците на комиксите и води до това, че десетилетия наред много читатели мислят за Уанда просто като за „дъщерята на Магнито“, сякаш Алената вещица не е великолепна супергероиня с централна роля в един от най-звездните отбори в историята на комиксите. През 2015 г. пък имаше друго невероятно разкритие, според което Магнито всъщност не е баща на Уанда и Пиетро и освен това близнаците дори не са мутанти. Силите на Уанда също се менят – от създаване на „магически сфери“ – розови кълба от енергия, през владеене на „хаотична магия“ и променяне на вероятността дадено събитие да се случи, до абсолютно всесилие и промяна на реалността.

Но важното в историята на Уанда не е това колко неща са били променени, колко истории са били заличени и колко „разкрития“ са били въведени. Важното е кое е общото, кое дефинира Уанда като персонаж. А това е нейната емпатия. Най-прекрасното в Уанда е, че тя е изключително чувстващ и съчувстващ персонаж. Тя усеща вибрациите на вселената, долавя енергията на нещата. Опитва се да живее в мир с околния свят, да постигне вътрешен баланс и именно затова успява в продължение на няколко десетилетия да бъде емоционалният център на поредицата за Отмъстителите, сърцето и душата на отбора. Но понякога Уанда не е просто кротко и мирно агънце – тя може да бъде бясна и разрушителна като природна стихия. Носи огромна мощ, владее магията на хаоса и ако почувства, че някой или нещо застрашава баланса във вселената, е готова да заличи проблема от лицето на света.

Интерес представлява и романсът на героинята с андроида Вижън. Уанда се влюбва във Вижън и по-късно двамата се женят. Именно емпатията на героинята помага на читателите да възприемат тази любов – щом Уанда може да усеща душата на Вижън, значи той действително има душа, а не е просто машина. Тази история предоставя на Марвел възможността още през 70-те години да кажат важни неща за правото на любов и то в една от най-централните си поредици. Впечатление прави известният момент от Avengers #113 от юли 1973 г., когато в щабквартирата на Отмъстителите пристига писмо, че случващото се между Алената вещица и Вижън е отвратително, защото тя е мутантка, а той – робот, и Бог никога не би одобрил такава долна връзка. Капитан Америка смачква писмото с побесняло изражение и започва да крещи “I don’t know about your God – but a God of Love is Mine!


Къде можете да я намерите

Както казах и по-горе, Алената вещица има централна роля в поредицата за Отмъстителите, затова която и известна история да хванете, най-вероятно ще попаднете на хубави сцени с Уанда. Впечатление правят арките Kree-Skrull War (Avengers #89-97), The Celestial Madonna (Avengers #129-135 + Giant Sized Avengers #2-4), Nights of Wundagore (Avengers #181-187), Vision Quest (Avengers West Coast 42-50) и Darker than Scarlet (Avengers West Coast #51-57, #60-62).

Прекрасната минипоредица от четири броя Vision and Scarlet Witch от 1982 г. наскоро беше преиздадена в общо томче под заглавието Avengers: Vision and the Scarlet Witch. Представлява много хубава история за двама влюбени, опитващи се да намерят мир и спокойствие в заобикалящия ги свят.

Ако харесвате по-старите истории, можете също така да да потърсите томчето Avengers: Scarlet Witch by Dan Abnett & Andy Lanning където са включени някои от самостоятелните приключения на Уанда.

През 1998 г. Кърт Бюсик поема поредицата Avengers и написва общо 56 броя. Уанда има голямо участие в неговите истории, а нейният персонаж е развит изключително качествено. Бюсик набляга на етническото наследство на героинята и завърта интересен любовен триъгълник между Алената вещица, Вижън и Сам Уилсън. Всичките му броеве са събрани в пет дебели тома с меки корици под заглавието Avengers Assemble Vol 1-5, както и два омнибуса. Сред тях можете да намерите някои от най-известни арки в историята на Отмъстителите като Ultron Unlimited (#19-22) и изключителната Kang Dynasty (#41-55). Бюсик редовно е цитиран като един от най-великите автори, писали за Отмъстителите.

Уанда заема централна роля в арката Avengers Dissembled (Avengers #500-503) и последвалия ивент House of M от Браян Майкъл Бендис. Там тя губи контрол над силите си, унищожава Отмъстителите и дори опитва да създаде паралелен свят, след което изчезва от лицето на Земята. Комиксите са тъжни и драматични, но трагичната история на Уанда е представена с много любов и състрадание.

Особен интерес представлява поредицата Young Avengers от 2005 г., написана от Алан Хайнберг и нарисувана от Джим Чунг. Тя се развива малко след събитията от House of M. Уанда няма роля в поредицата, но един от главните герои е нейният син Били, който е прекрасен пример за това какво наследство оставят след себе си Уанда и Вижън и какво е създала любовта им. Били е истински син на майка си – той е съпричастен и героичен, дори визуално напомня на нея и освен това се бори за правото си да обича, точно както и тя. Пълната поредица е преиздадена в общ там под заглавието Young Avengers Ultimate Collection. Хайнберг и Чунг пишат продължение на поредицата – Avengers: The Children’s Crusade – в което Били и неговите съотборници, Младите отмъстители, потеглят на пътешествие с цел да намерят Алената вещица и да я реабилитират. Тази минипоредица води до завръщането на Уанда в комиксите на Марвел, изпълнена е с емоционални моменти, съдържа няколко прелестни затрогващи сцени между майка и син и въобще е едно от най-прекрасните произведения на изкуството, до които съм имал радостта да се докосна. Всички броеве от нея са събрани в общ том. Поредицата става толкова популярна, че дори части от панели от комикса се използват от родни антигей организации и преди няколко години бяха налепени по спирки, гари и читалища из цяла София.


Екранизации

Тъй като е едновременно Отмъстител и мутантка, Алената вещица присъства в множество анимации на Марвел в разнообразни роли – от Iron Man: The Animated Series (1994-1996), където e близка приятелка и съратница на Тони Старк, през The Avengers: United They Stand  (1999), където е част от отбора на Отмъстителите, до X-men: Evolution (2000-2003), където е тинейджърка пънкарка. Най-смислената си анимационна роля Уанда получава в сериала Wolverine and the X-Men (2009), където участва в няколко епизода. Алената вещица присъства в ролята на дъщеря на Магнито, но е показана като силна и самостоятелна млада жена, която не се притеснява да се опълчи на баща си и брат си. В сериала Уанда съдейства за свалянето на тираничния си баща от власт и става лидер на мутантите от остров Дженоуша.

В последните години Уанда участва в обединената киновселена на Марвел, където ролята се играе от Елизабет Олсън. Първата ѝ поява е в кратка сцена между финалните надписи на Captain America: The Winter Soldier (2014).

Уанда се завърща с много по-голяма роля в Avengers: Age of Ultron (2015). Филмът много добре адаптира оригиналната история на Уанда и Пиетро, макар да внася известни промени – в желанието си да се борят за справедливост близнаците се присъединяват първо към Волфганг фон Стръкър, а след това и към Ултрон. Впоследствие Уанда осъзнава, че това, което правят, е грешно, и убеждава Пиетро да се присъединят към Отмъстителите. Филмовата версия на Уанда има интересен набор от сили, които включват телекинеза и способност за създаване на видения и ровене в съзнанията. Уанда е първият герой, който забелязва, че андроида Вижън има душа и сънува.

Алената вещица се появя отново в Captain America: Civil War (2016) и се бие във Войната на героите на страната на Капитан Америка. Във филма се загатва, че чувствата между Уанда и Вижън може да не са изцяло приятелски и двамата имат много сладка сцена, в която си готвят. Стив Роджърс и Клинт Бартън, които са близки приятели на Уанда в комиксите (а понякога и малко повече от това), играят ролята на нейни ментори във филмовата вселена.