Режисьор: Зак Снайдър

Сценарий: Крис Терио, Дейвид Гойър

В ролите: Бен Афлек, Хенри Кавил, Джеси Айзенбърг, Ейм Адамс, Джереми Айрънс, Гал Гадот, Даян Лейн и др.

Материалът на: Roland Vivian

BATMAN-SUPERMANОк, нямам силите за увод. Всички знаем колко очакван беше този филм, колко посредствени бяха трейлърите, колко се смяхме на кастинга на Бен Афлек и т.н. Така че дайте да си говорим направо.

Първо, добрите неща. Афлек е изненадващо добър в характеризацията на Брус Уейн. Много по-добър, отколкото очаквах да бъде.  Всяка сцена с участието на Супермен (Хенри Кавил) визуално е произведение на изкуството. Уондър Уоман (Гал Гадот) или както там са я превели, е доста яка и идва със собствен саундтрак.

Толкова.

Не, сериозно. ВСИЧКО друго в това… нещо… е толкова ПОТРИСАЩО зле, че думите не ми стигат да опиша aневризма, който ми причини гледането на Батман срещу Супермен. Нека започнем с най-тоталните абсурди в основата на филма:

how-will-lex-luthor-play-into-batman-vs-superman-dawn-of-justice-5206791. Някой е гледал Супермен-a на Зак Снайдър и си е казал „Ей, айде да му дадем да направи още един филм в тая вселена!“

2. След това някой е прочел финалната версия на „сценария“ (защото вече използвах израза „аневризъм“) и си е казал „Да, от това ще стане як филм!“

3. Накрая някой е изгледал постпродукцията и си е казал „Това е добър филм, да го пускаме!“

Всяко едно от тези три нива би следвало да спре помията, която Уорнър изсраха този уикенд, но по някаква причина и трите са се провалили. Единственият извод, който мога да си направя, е че от студиото ни тролят. Сериозно, след като изметат милионите, които им направи отварящият уикенд, от студиото ще ни кажат „Хаха, бъзик! Ето го истинският филм.“ Нали? НАЛИ?!

Batman-V-Superman-Trailer-Fight-Heat-VisionЕдва ли… Не съм сигурен откъде да подхвана. Нека да е от сюжетa. Сценарият на Батман срещу Супермен не връзва смисъл. По някаква причина Брус Уейн е убеден, че Супермен е най-голямата заплаха за човечеството, с идиотската логика, че „той сега може да не е лош, но ако стане, ше ни се разкаже играта“ и че „ако има дори 1% шанс да е заплаха, трябва да го приемем за абсолютна сигурност“, which WHAT THE ACTUAL FUCK?! Но не и наполовина толкова dafuq, колкото са виденията му, я за бъдещето, я от алтернативни реалности, където Супермен е МНОГО ЛОШ, или факта, че той използва огнестрелни оръжия и убива хора… Междувременно Лекс Лутор (Джеси Айзенберг, неясно защо), освен дето също е много лош и иска да пречука извънземната заплаха, е и единственият човек на планетата, който може да разпознае Супермен дори под зашеметяващата маскировка на очилата на Кларк Кент. Въпросният Супермен пък е мрънкявеща емо буца и като цяло се държи като Батман. Така че имаме два Батмана, които са много гневни и особено не ги кефи, че в съседния град има герой, който е над закона. Някъде в това идиотско меле се намесва и Уондър Уоман, която е толкова важна, че дори не й научаваме името. Не се бъзикам – никой не си дава труда да се обърне към нея с името й, нито нещо разбираме за произхода на силите й. Тя просто е там и е яка.

Накрая има и чудовище, което прилича на трола от Мория. Because reasons.

efjp2anc50bddnbehkm3Сценарните „обрати“ в Батман срещу Супермен са дълбоко мортифициращи, но не и наполовина колкото мотивацията и поведението на героите. По-голямата част от филма можеше да ни бъде спестена с един откровен кротък разговор между Батман и Супермен, да не говорим за единствения сблъсък помежду им, който завършва поради най-безумната причина в историята на модерното кино. Трагичното в случая е, че виждаш как добри актьори се гърчат в опита си да превърнат смущаващо зле написани персонажи в реални хора (или каквото са там), включително Афлек, който при тотално различен сценарий, оказва се, може да бъде идеален Батман, и Айзенберг, който е всъщност чудесен актьор, но му е написана роля на някакъв гърчав психопатичен Марк Цукърбърг. Не се бъзикам, Лекс е постоянно по гуменки и имаме сцена в Лекс Корп, където играе баскетбол с подчинените си.

Както обикновено при Зак Снайдър, ефектите и въобще визуалната страна на филма са изключителни, ако и често безвкусни. Всяка сцена със Супермен спира дъха с нечовешките си мащаби (а Хенри Кавил спира дъха с физиката си, която слава богу имаме шанса да видим в една трагично кратка сцена, където е гол до кръста и по анцуг), дори финалният екшън, който е ненужен, безсмислено мащабен и Майкъл Бейски по най-кофти възможния начин. Музиката е изненадващо посредствена като за филм на Снайдър (който обикновено е страхотен в това отношение), но пак има добри моменти.

zdeyahgmlqb2mshq7tcvНо нищо не може да компенсира глобалния ужас, който ни дарява Батман срещу Супермен. Жалкият опит на Уорнър да се включат в играта на споделени вселени е такъв умилителен провал, че не бих се изненадал, ако проектите, които вече не са наполовина готови, бъдат замразени след неизбежно унизителния втори уикенд, който очаква студиото. Зак Снайдър демонстративно не е дорасъл за филми от такъв калибър и тежкарската претенциозна мрачност на последните му две абоминации е абсолютно неправилна за Justice League героите. Към които, апропо, той очевидно няма никакво уважение или реално познание. Батман, който убива хора с огнестрелни оръжия? Супермен, който постоянно изглежда на ръба на градоунищожителен гневен изблик? Лекс Цукърбърг? Айде не, а? И това го пише човек, на когото драматично не му пука за героите на DC Comics, тъй че не мога да си предствавя какво им е на истинските фенове. Ако продуцентите имат минимално количество здрав разум, следващите важни филми в тази вселена ще бъдат дадени на някой друг и ще бъдат написани от някой, който знае как се пише сценарий. Междувременно, този аборт не става за гледане и горещо ви препоръчвам да го пропуснете…

Оценка: 3/10

Материалът на: Roland Vivian