Здравейте, скъпи суперчитателки и суперчитатели!

С настоящия материал ще ви представя най-страхотните и интригуващи комиксови супергероини. Тъй като списъкът от интересни женски образи в комиксовата медия е практически безкраен, тук разглеждам единствено екшън героините от супергеройски комикси. За жалост това означава, че много интересни персонажи отпадат – героини от несупергеройски истории като Снежанка от Fables, Тара от Queen & Country и Алана от Saga, злодейки като Харли Куин, Отровната Айви и Лорелай, както и множество интересни женски персонажи от супергеройски комикси, които просто не влизат в категорията „супергероини“ като Пепър Потс, Лоис Лейн и Карън Пейдж.

Това е от една страна неприятно, а от друга е хубаво, че женските персонажи от комиксите са толкова много, толкова интересни и толкова разнообразни, дори това да създава известни затруднения при изготвянето на класации.

Към описанието на всяка от героините има добавен подробен списък на най-качествените комикси с нейно участие, както и на най-стойностните ѝ екранни версии.

Дано подборът да ви удовлетвори (много съм се постарал и с голяма любов съм писал), а всякакви отзиви, критики и предложения пишете в коментарите под статията!