Космически сериали

Един от класическите и най-стари поджанрове на фантастичната телевизия. Тук сме подбрали три сериала, които покриват развитието му от 80-те години, през 90-те и до първото десетилетие на новия век. Стискаме палци прясно дебютиралият The Expanse на SyFy скоро да се нареди до звездните си предшественици.

sff-tvshows-main


Стар Трек: Следващото поколение

Roland

Стар Трек: Следващото поколение винаги ще бъде любимият сериал от франчайза за хората от моето поколение. Не непременно защото е най-добрият (макар че в световен
star-trek-1мащаб е най-често спряганата част от вселената, като опре до тази титла), а защото беше един от първите и най-ярки образци на космическата научна фантастика, които имахме шанса да видим на българския малък екран като деца. Този сериал ни показа вселена, пълна с живот и невъобразими чудеса, която в 2016-a може би не е най-реалистичната репрезентация на това, което се случва в космоса, но която въпреки това показва огромен размах на въображението.

Едно от най-важните постижения на Трек вселената – във всичките ѝ части, но ОСОБЕНО в Следващото поколение – е че това всъщност е може би единствената истинска утопия в популярната култура на голям или малък екран. Човечеството от 24-ти век е надмогнало войните, глада и болестите. Парите не са основен двигател и натрупването на богатства отдавна не е легитимна причина за каквото и да било. При все наивитета на поднасянето ѝ, тази вселена е изключително притегателна с оптимизма си. Капитан Жан-Люк Пикар е носител на идеала, че дипломацията и опитът да подходиш към непознатото с опит за разбиране и приятелство винаги ще постигне по-добър резултат от враждебността и агресията.

star-trek-2Екипажът на Ентърпрайз също така е може би най-обичаният от феновете на франчайза. Пикар е дипломат и ментор с осанката на римски благородник. Уилям Райкър е каубоят, който капитан Кърк беше в оригиналния сериал. Андроидът Дейта, с неуморимото си желание да разбере хората и да бъде един от тях, командир Уорф, чиято клингонска природа е в постоянен конфликт с дълга му на Старфлийт офицер… нито един от другите Стар Трек сериали не може да се похвали с толкова колоритен и запомнящ се екипаж, където всеки зрител ще намери герой, който да му пасне идеално.

Вкратце, макар и вече доста ретро, Следващото поколение си остава един от стълбовете на научната фантастика, който при все липсата на по-дълбок сюжет или специални ефекти, е разпалил въображението на повече от едно поколение фенове на жанра. Ако човек иска да махне вкуса от безмозъчния екшън рибуут на Ейбрамс, няма по-добър сериал от този.


Вавилон 5

Yan

Годината е 2258, а станция Вавилон 5 въплъщава надеждите на човечеството за мир в галактиката. Първите три станции със същото име са станали жертва на саботажи и/или babylon5-1терористични актове, а Вавилон 4 изчезва 24 часа преди да стане напълно функционална. Вавилон 5 е дом за посланиците на най-могъщите раси в галактиката, и последна надежда за предотвратяването на множество тлеещи конфликти.

Понякога е много трудно човек да пише за любимите си неща, били те книги, сериали или филми. А Вавилон 5 за мен е много близо до съвършенството, поне що се отнася до фантастичните сериали. Причините са разнообразни, но ще се спра на основните две.

На първо място, това е сериалът, с който Дж. Майкъл Стражински собственоръчно променя жанра както във визуално, така и в разказваческо отношение. Специалните ефекти са впечатляващи за времето си, извънземните раси са интересни и оригинални, но най-ценното е историята. Вавилон 5 е първият научно-фантастичен сериал, който не разчита единствено на готини персонажи, а залага сериозно на предварително планирана история от пет големи арки (по една за всеки от сезоните). Стражински стига дори по-далеч и написва всеки от героите по такъв начин, че при евентуални проблеми (отказване на babylon5-2актьор, смърт и т.н.) да може да ги премахне от сериала, без основната история да пострада от това. Не са за пренебрегване и някои звездни включвания сред гост сценаристите като Нийл Геймън, Харлан Елисън, Дейвид Геролд и Катрин Дренан.

На второ място са разглежданите теми. Вавилон 5 не е сериал, разчитащ единствено на визия и симпатични герои, а се стреми да засяга и сериозни теми като религиозния фанатизъм, расовите противоречия, социалния натиск, сблъсъка на култури, правото на избор и т.н. Всички събития, колкото и незначителни да изглеждат на пръв поглед, оказват влияние върху развитието на героите и ги променят. Разглезеният и циничен Лондо Молари от сезон 1 е доста различен от Лондо от сезон 5, а Дж’Кар е направо христоматиен пример за израстване.

В рамките на 110 епизода и 6 телевизионни филма, Стражински успява да изгради една достоверна вселена, раздирана от конфликти, изпълнена с мистерии и населена с интересни персонажи. Ако харесвате класическа космическа опера и не се притеснявате да гледате сериал сниман преди 20+ години, дайте шанс на Вавилон 5.


Бойна звезда: Галактика

Matrim

Бойна звезда: Галактика е представител на по-новата вълна от мрачно-реалистични сериали. На теория се води римейк на античния за родните представи сериал със същото име от 1978 г., който обаче е далеч по-малко популярен и (казват) много различен. Battlestar-galactica-1Действието се развива в някакво неопределено бъдеще, в което Дванадесетте колонии водят война със силоните – раса от роботи, които, както си му е редът, в един момент се разбунтуват и започват да горят от желания да изтребят създателите си. Дотук нищо оригинално, но в началото на сериала силоните всъщност постигат целта си – атомните им бомби превръщат колониите в руини, където само хлебарки и скорпиони могат да оцелеят. Единствената надежда на човечеството остава бойният космически кораб „Галактика“, който събира флотилия с последните оцелели и се отправя в търсене на убежище. И то не какво да е убежище, а легендарната планета Земя…


Бойна звезда: Галактика
е сериал, изпълнен с премеждия, обрати, космически битки, предателства, сладки триумфи и горчиви поражения (познайте кои са повече). Всичко това е чудесно, но това, което го прави наистина запомнящ се, са героите и философско-религиозните теми. Силоните не са само отявлено изкуствени метални злодеи – някои са андроиди, и то толкова добре направени, че в голяма част от сериала интригата се върти около това кой точно е силон под прикритие и как да бъдат разконспирирани въпросните. Някои от самите андроиди се вживяват дотолкова в ролята си, че минават на страната на хората. Въобще, създателите са се постарали сериалът да не е съвсем черно-бял, колкото и абсурдно да звучи това, при положение че в самото начало силоните избиват десетки милиарди хора.

Battlestar-galactica-2Сега за персонажите. Сериалът предлага впечатляващо разнообразие – от стандартните идеалисти като Аполо и Хило, до понякога стряскащо безскрупулната Лора Рослин, различните вариации на хуманоидните модели силони и, не на последно място, Гайъс Балтар, моят личен любимец. Той е отявлен нарцисист, който обича много малко неща повече от звука на собствения си глас. Споменах ли, че престъпната му небрежност е главната причина за ядрения апокалипсис, сполетял колониите? Но напук на това, трудно е човек да не е съпричастен към люшканията му между опити да изкупи поне малко от вината си и изкушението да каже „Абе я да видим как ще се оправяте без мен, простаци такива!“.

За съжаление, към края, качеството на Бойна звезда: Галактика спада чувствително (освен ако нямате нездрава склонност към евтина метафизика и голяма поносимост към дупките в сюжета [въпрос на гледна точка – бел. Рандъм ;)]), но като цяло сериалът e от онези произведения, които феновете на жанра трябва да гледат. Ако не за друго, то поне за да видите опитите за обръщане с главата надолу на толкова много клишета….